Sanatate

Semne de boala in ochi

Prin semnele care se pot vedea in ei sau in jurul lor, ochii pot sa fie un bun indicator al unor afectiuni, ca de pilda diabetul, bolile cardiovasculare, anevrismele, SIDA, cancerul si ale boli rare. De ce? Pentru ca in ei se poate vedea un nerv, o artera, o vena, fara sa fie nevoie de nici o taietura.

 

Structura, continut si fiziologie

 

Ochiul sau globul ocular este un organ sfericformat dintr-o cochilie rezistenta care inconjoara continutul propriu-zis. Invelisul extern al ochiului, se compune din trei tunici concentrice. Prima, cea externa, este constituita din sclerotica (albul ochiului), traversata in spate de catre nervul optic si prelungindu-se in fata cu corneea, transparenta si bombata. Corneea este primul si cel mai puternic dioptru (suprafata optica ce intervine in refractie) al sistemului optic al ochiului, a doua membrana, cu rol nutritiv, uveea, este tunica medie a ochiului, bogata in vase. Ea se compune, in spate, din coroida, membrana subtire si vascularizata, si, in fata, din corpul ciliar si din iris, acesta fiind perforat in centru de catre pupila, al carei diametru variaza dupa intensitatea luminii. Tunica cea mai profunda este membrana senzoriala, receptorul vizual propriu-zis, compusa doar din retina, membrana fina si translucida care contine conurile si bastonasele, celulele care capteaza lumina.

 

Globul ocular este constituit, din fata spre spate, din umoarea apoasa care hraneste corneea si trece in camera anterioara (intre cornee si iris) prin pupila, inainte de a fi eliminata in unghiul format de iris si cornee; din cristalin (lentila biconvexa transparenta de 1 cm diametru), situata in spatele irisului, impreuna cu care delimiteaza camera posterioara si legat de muschiul ciliar printr-un ligament inelar, numit zonula, care este responsabil de acomodarea ochiului; din corpul vitros, sau vitroasa, gel transparent care umple globul ocular intre cristalin si retina, si asigura mentinerea volumului ochiului.

 

Cei doi ochi lucreaza in mod conjugat sub controlul creierului, luand aceeasi directie pentru a fixa un obiect cu scopul de a se forma o imagine clara pe fiecare dintre retine. Ei realizeaza punerea la punct in functie de distanta fata de obiectul privit, multumita procesului de acomodare.

 

Semne si afectiuni

 

Unele din afectiunile sistemice, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, pot fi sesizate numai de catre medicul specialist in urma unui consult oftalmologic, in timp ce altele pot fi remarcate “cu ochiul liber”. Iata semne pe care le putem remarca fara ajutorul medicului:

 

–    Ochii rosii. Ochiul are un invelis transparent, numit conjuntiva, care este hranit de numeroase vase de sange. Daca unul din acestea se sparge, sangele poate inunda albul ochiului (sclera). O hemoragie subconjunctivala poate fi cauzata de o lovitura in ochi, dar in majoritatea cazurilor nu are cauze evidente. In unele situatii, aceasta poate semnala o hipertensiune arteriala severa sau o afectiune hematologica.

 

–    Ochii “bulbucati” (exoftalmici). Desi aceasta poate fi o trasatura de familie, in unele cazuri poate indica o afectiune tiroidiana.

 

–    Pleoapele cazute. Aceasta stare, care in termeni medicali are denumirea de ptoza, poate fi un simplu semn al imbatranirii. Totusi, sunt cazuri in care semnaleaza prezenta unei tumori cerebrale sau a unei afectiuni neuromusculare, numita miastenia gravis. Aceasta se manifesta prin slabirea musculaturii.

 

–    Anormalitati ale pupilei. Pupilele oamenilor sanatosi sunt de obicei, dar nu intotdeauna, simetrice si se micsoreaza la lumina. Uneori, una din pupile este mai mare decat cealalta, sau se micsoreaza mai putin, sau mai incet atunci cand e expusa la o sursa de lumina. Aceste situatii pot indica prezenta unor afectiuni precum accidentul vascular cerebral, scleroza multipla, sifilisul, anevrismul cerebral sau prezenta unei tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic.

 

–    Inele brun-roscate pe cornee. O boala ereditara rara, boala Wilson, poate cauza acumularea de cupru la nivelul anumitor organe, inclusiv la nivelul ficatului si creierului. Acestea se pot acumula si pe suprafata corneei si sunt inofensive, insa, netratata, boala Wilson poate fi fatala.

 

–    Ingrosarea pleoapei. In unele cazuri, foarte rare, ingrosarea sau deformarea pleoapei este un semn de neurofibromatoza, o boala ereditara caracterizata de prezenta unor tumori, care pot aparea la nivelul oricarui organ, inclusiv pe nervii oculari.

 

–    Ochii galbeni. Bolile ficatului, inclusiv hepatita si ciroza, pot da ochilor o nuanta galbena. Culoarea este cauzata de acumularea de bilirubina.

 

–    Paloarea partii interioare a pleoapei inferioare. Trageti putin pleoapa inferioara spre exterior. In interior, tesutul ar trebui sa aiba o culoare roz intens. Daca insa este extrem de pal, s-ar putea sa fiti anemic. Este posibil sa aveti nevoie de un surplus de fier, vitamina B complex si B12.

 

–    Cearcane sub ochi. De obicei, cearcanele de sub ochi indica alergii la anumite alimente si o posibila slabire a functiei rinichilor.

 

Daca remarcati prezenta oricaruia din aceste semne, consultati cat mai repede posibil un doctor. Acesta va va recomanda un set de analize si va studia istoricul medical al familiei dvs. Nu ignorati aceste semne, mai ales daca au aparut recent. Persoanelele care au rude care sufera de boli oftalmologice ar trebui sa isi faca un consult cat mai devreme, iar cei care remarca probleme la nivelul ochilor trebuie sa mearga cat mai repede la medic. Nu ar trebui totusi sa asteptati pana cand apar simptomele, pentru a consulta un doctor, deoarece multe din bolile ochilor sunt silentioase.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *