Sanatate

Problemele de digestie

Ideal ar fi ca procesul digestiv sa aiba loc in mod rapid si eficient, astfel ca, din alimentele consumate, sa se obtina valoarea nutritiva optima. Daca digestia este prea lenta, alimentele nedigerate pot fermenta in tubul digestiv, aceasta ducand la o stare de disconfort.

 

Cauze ale proastei digestii:
Neputinta de a mesteca pe indelete. De obicei, datorita grabei de a manca. Mestecarea alimentelor este foarte importanta in procesul digestiv. Nemestecarea pe indelete poate afecta digestia si poate reduce eficienta altor elemente din cadrul procesului.
Consumul de prea multe alimente. Sistemul digestiv nu poate digera decat o anumita cantitate de alimente o data. Cu cat mancati mai mult, cu atat ii va fi mai greu sistemului digestiv sa realizeze o buna digestie.
Consumul de prea multe lichide in timpul mesei. Prea multe lichide consumate in timpul mesei dilueaza secretiile (acidul, enzimele si bila), care raspund de procesul digestiv. Diluarea acestor secretii afecteaza eficienta lor si intrerupe procesul digestiv.
Mesele tarzii. Procesele digestive se incetinesc spre sfarsitul zilei, deci luarea mesei tarziu in noapte este o cauza a bolilor digestive.
Stresul. Este bine de stiut faptul ca stresul afecteaza procesul digestiv. Cand suntem foarte obositi nu prea avem pofta de mancare.
Secretia prea slaba a acidului din stomac/enzimelor digestive. Unii indivizi nu produc cantitati suficiente de suc gastric si/sau enzime digestive, pentru o digestie eficienta si sanatoasa.

 

Simptomele proastei digestii:

Lipsa de energie. Alimentele care nu sunt bine digerate este putin probabil ca vor fi absorbite in sange. Astfel, o mare parte din ele vor fi blocate in intestin, in loc sa fie transportate in celulele corpului, pentru generarea energiei.

 

Deficientele nutritive. Vitaminele si mineralele, atat de importante pentru viata, vin prin intermediul alimentelor consumate de noi, astfel ca proasta digestie si absorbtie a alimentelor duce la multiple deficiente nutritive. Astfel de deficiente pot avea efecte pe termen lung, de la oboseala, la riscul aparitiei bolilor, cum ar fi cele de inima si de cancer.

 

Disconfortul digestiv. Daca sistemul digestiv este ineficient, alimentele nedigerate sau partial digerate pot ramane sa fermenteze in intestin. Aceasta poate cauza probleme cu producerea vanturilor – ragaieli si exces de gaze – precum si balonare si disconfort abdominal.

 

Constipatia. Proasta digestie duce adesea la probleme cu constpatia, diaree sau, ocazional, o combinatie a ambelor.
Indigestia este termenul folosit pentru a descrie disconfortul abdominal, care apare dupa consumarea alimentelor. Durerea este simtita, in mijlocul partii superioare a abodomenului. Alte simtome includ greata, balonarea si ragaiala excesiva. Cauzele comune ale indigestiei includ gastrita (o inflamatie a stomacului) sau un ulcer la stomac sau la prima parte a intestinului subtire, numita duoden. Factorii care contribuie la aparitia indigestiei includ aciditatea gastrica prea mare sau prea mica, mestecarea incompleta a alimentelor si consumul unor cantitati prea mare de alimente.

 

Prevenirea indigestiei:
Mestecati mancarea complet.
Fiecare gura de mancare ar trebui mestecata de 20-30 de ori.
Mancati putin si des. Deoarece mesele prea incarcate pot supraincarca sistemul digestiv, este logic sa evitati sa mancati prea mult o data.
Faceti-va pofta de mancare. Anticiparea unei mese gustoase creste secretia sucurilor digestive, favorizand astfel o mai buna digestie.

 

Lucruri nepermise:
Nu mancati seara tarziu.
Incercati sa nu mancati mai tarziu de ora 8 seara.
Nu beti nimic in timpul mesei. Potoliti-va setea, band intre mese si nu consumati mai mult de un pahar cu lichide in timpul mesei.
Nu luati exagerat remedii pentru indigestii, in afara celor recomandate de doctorul dvs. Antiacidele le pot reduce, de fapt eficienta digestiei.
Nu mancati in timp ce lucrati. Ocoliti stresul in timpul mesei si evitati distractiile sau alte preocupari, cum ar fi lectura ziarelor, vizionarea la TV sau lucrul la calculator, in timp ce mancati.
Nu grabiti mesele. Alocati timp suficient pentru luarea mesei, astfel incat sa nu mancati in graba, ci sa va si relaxati cateva minute dupa aceea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *