Sanatate

Candidozele unghiilor

O solutie pentru a avea unghii frumoase si ingrijite este oja de calitate. Dar degeaba se foloseste o oja buna daca unghiile sunt afectate de deficitele nutritionale, de lipsa de vitamine sau, mai grav, de  boli. Si vorbim aici de onicomicoze sau candidoze unghiale. O unghie bolnava nu poate fi mascata  cu oja, singurele solutii fiind examenul medical si tratarea cauzei.

Cele mai multe onicomicoze afecteaza unghiile de la picioare, aproximativ 80-90 % dintre romani suferind  din aceasta cauza. Onicomicozele localizate la nivelul unghiilor de la picioare sunt mai frecvente la persoanele cu unghii incarnate sau care isi taie exagerat unghiile. Incaltamintea stramta, cea care pastreaza piciorul cald si umed (fara aerisire) sunt alti factori care favorizeaza aparitia onicomicozelor. In aceste cazuri, dupa terminarea tratamentului, este importanta prevenirea infectiei prin folosirea unguentelor antimicotice si pastrarea uscata a pielii picioarelor.

La maini, candidozele afecteaza in primul rand persoanele care lucreaza in mediul umed si dulce (spalatori, bucatari, cofetari) si care nu poarta manusi. Infectiile cu candida – o ciuperca ce traieste in mod normal pe piele – apar mai frecvent la persoanele care au diabet si imunitate scazuta.

O unghie sanatoasa este transparenta. In cazul infectiei cu o ciuperca, pentru inceput apare o modificare a culorii si grosimii unghiei. La marginea unghiei apare o pata alba, unghia se ingroasa si incepe sa se sfaramiteze. Disconfortul de ordin estetic este cel mai frecvent simptom, durerea lipsind de obicei in cazul onicomicozelor. Din acest motiv, multe persoane trec cu vederea simptomele, nestiind ca e vorba despre o boala. Si cu atat mai mult, o boala care se transmite relativ usor prin contact direct sau indirect. Te poti procopsi cu o ciuperca a unghiilor folosind in comun unele obiecte de igiena personala (unghiera, forfecuta pentru unghii, prosop de picioare), haine sau pantofi sau intrand in contact cu suprafete infectate (vasele din saloanele de cosmetica, bazinele de inot, gratarul din lemn din saune).

Daca nu este tratata, infectia se extinde treptat catre patul unghial si tesuturile periunghiale invecinate. In timp, infectia duce la caderea unghiei. Tratamentul corect al onicomicozelor vizeaza infectia, profilaxia recidivelor si, in unele cazuri, chiar indepartarea chirurgicala a unghiei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *