Sanatate

Privatizarea mascată a serviciilor medicale. Lider de sindicat: „Sănătatea ține, în cele din urmă, de siguranța națională…”

Scris de 356

Spitalele private primesc acces total la banii publici din sistemul de urgență. Formularea finală a Ordonanței de Urgență prin care Guvernul Orban a privatizat mascat fondurile din sistemul public de sănătate este una vagă și lasă loc de interpretări, iar această modificare esențială a fost operată fără transparență decizională, fără dezbateri și discuții cu partenerii sociali. 

De fapt, unul dintre aspectele grave vizează exact această lipsă a consultării cu societatea civilă, cu asociațiile de pacienți și sindicate. 

„Trebuie să vă spun că personal încă nu am văzut forma finală a acestei Ordonanțe de Urgență și nici colegii mei la nivel național. De altfel, noi am solicitat și solicităm în continuare Guvernului României să retragă această Ordonanță de Urgență, având în vedere situația destul de gravă în care se află sistemul sanitar public național”, a declarat pentru Ziar de Cluj liderul sindicatului SANITAS Cluj, Ștefan Roman. 

Într-o conferință de presă, organizată la Ministerul Sănătății în data de 29 ianuarie, ministrul Victor Costache a încercat să explice Ordonanța – adoptată marți noapte – care oferă spitalelor private acces la banii publici din sistemul de urgență.

Una dintre prevederile Ordonanței este aceea că furnizorii privați primesc acces la ceea ce se cheamă Acțiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanțare – pe diverse categorii de urgențe – prin care spitalele decontează medicamente și materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea acelei urgențe.

Ministrul Costache a fost întrebat de presă ce se întâmplă cu celelalte costuri pentru tratarea acelei urgențe într-un spital privat, adică acele sume care nu sunt acoperite de Acțiunile Prioritare. 

Forma finală a ordonanței de Urgență arată însă că acea diferență de bani va fi suportată chiar de Ministerul condus de Victor Costache. 

„Cheltuielile (…) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (…) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”, notează europaliberă.org într-un articol privind adoptarea OUG pe Sănătate de către Guvernul Orban.

sursa captură: romania.europaliberă.org

Această formă a ordonanței nu a fost în transparență decizională și nu a fost discutată public niciun moment.

După cum observă Ștefan Roman, liderul Sanitas Cluj, Guvernul nu și-a îndreptat atenția spre modernizarea infrastructurii sanitare din sistemul public de sănătate, ci doar spre distribuirea fondurilor publice. 

Suma aflată în joc, din cadrul programelor naționale de sănătate și care va fi distribuită către sectorul privat este de peste 1 miliard de euro.

„În altă ordine de idei, conform prevederilor Constituției, statul este un garant al stării de sănătate a populației. Ori, în această situație, Guvernul ar trebui să se implice pentru modernizarea sistemului sanitar public de stat la care au acces toți cetățenii țării, având în vedere că o mare parte dintre ei cotizează la sistemul de stat de asigurări sociale de sănătate. 

Ori această sumă de cca 1,3 miliarde de euro, cât ar reprezenta programele de sănătate, în momentul în care o divizăm și o bună parte, probabil, o dăm sistemului privat – sistem privat constituit pe alte principii, principii economice, astfel încât trebuie să realizeze un câștig – față de sistemul de stat, care până la ultimul bănuț primit sau contractat cu Casa de Asigurări, este folosit pentru pacient”, a declarat liderul Sanitas Cluj, Ștefan Roman.

Sănătatea unei națiuni ține de siguranța națională

Prin urmare, aspectul neglijat de către Guvernul Orban vizează anume componenta socială a sistemului sanitar de stat, spre deosebire de sectorul privat de sănătate, bazat pe principii de profit. 

„Ar trebui să luăm în calcul, în primul rând, protecția socială a cetățenilor. Sănătatea unei națiuni ține, în cele din urmă, de siguranța națională și de securitatea cetățenilor acestei țări”, a adăugat Ștefan Roman. 

Din păcate, atenția actualului Guvern nu este orientată spre asumarea modernizării infrastructurii sanitare din sistemul public de sănătate, ci mai degrabă spre distribuția fondurilor publice din sistemul public de urgență spre susținerea sectorului privat de sănătate. 

Cel mult, Guvernul Orban „și-a asumat răspunderea” pe chestiuni strict politice, precum alegerea primarilor în două tururi…

„Împrăștie sărăcia, în cele din urmă, în stânga și-n dreapta, astfel încât unitățile de stat devin tot mai sărace. 

Ori aceste probleme de sănătate, care sunt într-un număr destul de mare, în mod normal și firesc, cum se întâmplă în alte țări, ar trebui să fie finanțate de stat, de la bugetul de stat. Și nu după cum s-a întâmplat în ultimii ani, când problemele de sănătate au fost aruncate în spatele Caselor de Asigurări de Sănătate, fiind plătite din fondurile acumulate din cotizațiile cetățenilor”, a adăugat liderul Sanitas Cluj.

Din păcate, un aspect grav vizează modul în care au fost adoptate cele 25 de Ordonanțe de Urgență, printre care și ordonanța care permite sistemului privat de sănătate acces total la banii publici din sistemul de urgență: fără transparență decizională și fără nici o consultare a partenerilor sociali. 

Efectiv, o modificare vitală, întrucât se referă la funcționarea pe mai departe a sistemului de sănătate românesc, a fost operată fără consultări, fără dezbatere, pe repede-nainte, „noaptea ca hoții”…

„Guvernul nu a binevoit să aibă consultări sau niște dezbateri cu partenerii sociali legat de această modificare a Legii 95, prin această Ordonanță de Urgență. 

În mod normal și firesc ar fi trebuit elaborată o nouă lege a Sănătății, întrucât actuala lege, prin modificările și completările repetate pe parcursul a aproape douăzeci de ani, devine aproape inoperabilă”.

Chiar dacă Guvernul Orban, atât timp cât a fost în opoziție, înfiera Orodonanțele de Urgență, emise de către partidul care era la guvernare, a recurs la o manevră similară, aducând modificări substanțiale sectorului se sănătate, fără consultări, fără dezbateri, ci printr-o simplă Ordonanță de Urgneță din ciclul celor 25 adoptate de urgență înainte de moțiunea de cenzură. 

De fapt, discutăm de o problemă de importanță națională. 

„Fiecare dintre partenerii sociali ar fi trebuit consultați, pentru a-și spune opinia, prin intermediul sindicatelor, prin patronate, prin intermediul societății civile, prin asociația pacienților ș.a.m.d.”, a conchis Ștefan Roman. 

Din păcate, un subiect care privește siguranța națională, precum este cel al modificărilor aduse sistemului de sănătate printr-o simplă Ordonanță de Urgență, este neglijat, iar actorii care odinioară înfierau orice demers al guvernelor anterioare au tabuizat modificările grosolane și privatizarea mascată a fondurilor de la sistemul de urgență de stat, modificări aduse peste noapte de Guvernul Orban. 

 

 

 

 

sursa foto: facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE