Diete

Primavara – sezonul frunzelor verzi

Primavara, mai ales la inceputul ei, organismul are nevoie in mod firesc de vitamine si saruri minerale datorita alimentatiei mai putin bogate in legume si fructe din sezonul rece.

Vitaminele si sarurile minerale sunt foarte utile pentru mentinerea sanatatii. Elementele minerale, desi se gasesc in organism in cantitati foarte mici, au un rol important: unele dintre ele, cum ar fi calciul, fosforul, sodiul, potasiul, magneziul, exista in cantitati de ordinul gramelor, pe cand altele ca fierul, iodul, fluorul, cuprul si sulful se afla in corpul nostru in cantitati infime. Din acest motive ele sunt denumite oligoelemente.

Sarurile minerale si vitaminele faciliteaza sau intervin in desfasurarea anumitor procese metabolice, care astfel, in lipsa lor, nu s-ar putea realiza. Ele sunt deci implicate in complexe enzimatice, care asigura buna functionare a anumitor sisteme. Se stie, de exemplu, ca lipsa fierului din organism poate duce la anemie, scaderea rezistentei si alte tulburari care submineaza sanatatea.

Fierul participa la sinteza hemoglobinei si la sporirea hematiilor sau a globulelor rosii din sange. Astfel, pentru formarea a 100 mililitri de hemoglobina organismul are nevoie de 50 miligrame de fier, pe care il poate lua din fructe si legume verzi, in mod special spanac, stevie, dar si din alte alimente in procente mai scazute.

Spanacul oparit contine: 30 mg la suta vitamina C; 1,12 mg vitamina A, 2 mg fioer; 1,2 mg calciu, 500 mg motasiu. La fel de utile pentru continutul de fier sunt salata verde, laptucile, stevia, loboda, urzicile, untisorul, papadiile, patrunjelul s.a.

Primavara este sezonul legumelor, de la care se consuma  in special frunzele, care au numeroase efecte in dietoterapeutica. Astfel, urzicile la fel ca  si spanacul, prin continutul mare de secretina, stimuleaza secretiile gastrica, intestinala si pamcreatica, fiind recomandate in insuficienta  gastrointestinala si pancreatica. Datorita contintului ridicat de clorofila, xantofila, fier si vitamina C, urzica este indicate in anemii si, mai ales in prevenirea acestora. Urzica este considerata de multa vreme o adevarata planta-medicament datorita vitaminei K si taninurilor pe care le contine, ea are actiune hemostatica, astringenta, de refacere a globulelor rosii din sange, de stimulare a refacerii tesuturilor lezate. Fiind diuretic-depurativ, contribuie la eliminarea acidului uric si a ureei din corp.

Loboda este apreciata de medicina traditionala pentru efectele ei benefice in actiuni hepatice si renale. Ca si spanacul,  este o legume remineralizanta si vitaminizanta, datorita bogatiei in saruri minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu0 si vitamina C.

Salata verde contine cantitati mici de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier si vitamine (A, B si E), iar in cantitate mai mare vitamina C. Este bine sa fie consumata la fiecare masa, deoarece favorizeaza digestia, calmeaza inflamatiile dureroase ale ficatului, vezicii bioliare si intestinului. Deoarece contribuie la eliminarea masiva a uratilor, este indicata in nefrita, litiza urica, guta, artrita. Consumata seara, favorizeaza instalarea unui somn linistit.

Stevia, macrisul, untisorul – bogate in calciu, potasiu, fier, magneziu etc., vitamina C, ca si loboda, urzica si in general legumele de primavara – sunt deosebit de indicata pentru o cura de remineralizare si vitaminizare in aceasta perioada a anului. Totodata, prin actiunea lor diuretic-depurativa contribuie la eliminarea texinelor din corp, a “deseurilor” acumulate datorita alimentatiei specifice perioadei de iarna.

Cele mai multe din legumele de la care se consuma frunzele pot fi preparate in stare cruda, ca salate cu putin ulei si otet de mere ce este foarte bogat in potasiu. Si pentru copii sunt indicate ciorbele din toate legumele, acrite cu bors bogat in vitamine din complexul B. Legumele folosite sub forma de pireuri pot fi imbogatite din punct de vedere nutritional prin adaos de verdeturi si oua preparate prin firbere.

Ca sursa importanta de calciu si vitamina C este si in aceasta perioada a anului varza acra. Prin murare, cantitatea de vitamina C din varza creste de patru ori. Zeama de varza murata poate fi utilizata in 100 de bors, fiind recomandata atat pentru aportul de vitamine cat si pentru calitatea acida.

Ardeiul verde, cu gustul lui picant, stimuleaza apetitul, dar meritul lui este aportul de vitamina C, numarandu-se printre legumele bogate in aceasta vitamina, ca si patrunjelul, motiv pentru care se recomanda sa nu lipseasca de la nici o masa.

Si unele fructe verzi de la sfarsitul primaverii reprezinta sursa de vitamina C. Nu intamplator, copiii prefera fructele verzi, corcodusele mai ales, ca o cerinta fireasca a organismului de a-si reface rezerva de vitamine, in ciuda faptului ca parintii nu sunt prea de acord.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *