Focus

Primăria Cluj-Napoca nu și-a plătit factura pentru întreținerea Bike-Sharing și a ajuns să fie obligată de instanță la achitarea sumei de 70.000 euro

Primăria Cluj-Napoca este bună de plată, din nou, după ce a pierdut un proces cu firma SC Wind Technologies SRL, firma care se ocupă de întreținerea rețelei Bike-Sharing. În ședința de Consiliu Local, de joi, 22 iunie, a fost aprobat proiectul de hotărâre care prevede plata către SC Wind Techonologies SRL a sumei de 319.641 lei (70.000 euro). Suma reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de firma respectivă, realizare documentații și proceduri necesare operării rețelei de Bike-Sharing, facturate în baza contractului încheiat în octombrie 2015.

Deși Primăria a fost de acord și a semnat pentru plata serviciilor privind realizarea documentațiilor și procedurilor necesare operării rețelei Bike-Sharing, nu a mai achitat factura care a fost emisă ulterior de SC Wind Technologies.

“În sprijinul pretențiilor formulate, reclamanta a arătat faptul că a încheiat cu pârâtul Municipiul Cluj-Napoca contractul de servicii nr. 52327 din data de 10.02.2015 („Contractul de servicii”), subsecvent acordului cadru de servicii nr. 463094 din data de 22.12.2014 („Acordul de servicii”), contract în baza căruia a prestat și realizat servicii privind realizarea documentațiilor și procedurilor necesare operării rețelei de Bike Sharing. Urmare a realizării serviciilor menționate anterior și a semnării de către părți a procesului verbal de recepție nr. 405/23.07.2015, reclamanta a arătat faptul că a procedat la întocmirea și emiterea facturii fiscale nr. 741/03.08.2015, în valoare totală de 314.960 lei, factură ce a fost înregistrată și acceptată la plată de către municipiul Cluj-Napoca. După expirarea termenului de plată de 60 de zile, agreat de către părți (…), reclamanta, prin reprezentanții săi, a solicitat în repetate rânduri plata facturii fiscale (…), însă pârâtul Municipiul Cluj-Napoca nu a înțeles să își execute obligația sa”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit susținerii din instanță a reprezentanților firmei, “Primăria nu a specificat niciodată că ar exista un neajuns major sau omisiuni”. Cu toate acestea, banii nu i-a plătit.

Primăria, prin consilierul juridic s-a apărat în Tribunal spunând că serviciile firmei prezintă serioase omisiuni.

“La momentul emiterii facturii, Primăria a considerat că există neajunsuri majore şi serioase omisiuni ale documentaţiilor redactate de către firma din Braşov, precum şi că regulamentul şi contractul de utilizare biciclete nu putea, în forma propusă de acesta, să fie supus consultării publice şi apoi aprobării de către Consiliul Local motiv pentru care a returnat factura urmând o perioadă de corespondenţă cu managerul de proiect pentru realizarea modificărilor necesare. Factura a fost emisă fără ca serviciile prevăzute în contract să fi fost executate conform ofertei tehnice şi caietului de sarcini”, a susţinut consilierul juridic al Primăriei Cluj la Tribunal.

Aproape în fiecare ședință de Consiliu Local există cel puțin un proiect de hotărâre prin care Primăria este obligată să plătească despăgubiri unor persoane fizice și juridice, după ce a pierdut procesul cu acestea. În 2016 și prima parte a acestui an, Primăria a pierdut 500 de procese și a achitat 5,7 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *