Focus

Mariana Negrilă, directorul Direcției Județene de Statistică: "Nu ar trebui să existe locuințe fără WC sau baie în casă!”

Direcția Județeană de Statistică din județul Cluj se ocupă cu colectarea informațiilor a peste 100.000 de respondenți, apoi le prelucrează și le transmit Institutului Național de Statistică. Patruzeci de suflete adună zi de zi informații sub conducerea Marianei Negrilă, care toată viața a lucrat în cadrul acestei instituții. Angajații sunt drăguți, cu zâmbetul pe buze și încearcă mereu să îi ajute pe cei care au nevoie de o informație. Însă Mariana Negrilă se luptă zi de zi, încercând să-i convingă pe oameni cât sunt de importante statisticile pentru România.

Mariana Negrilă este directorul executiv al Direcției Județene de Statistică și de 22 de ani acesta a fost singurul loc de muncă pe care l-a cunoscut, rămânând fidelă cifrelor. 

„După ce am terminat facultatea, primul loc de muncă și unicul a fost la Direcția Județeană de Statistică din Cluj . Așa a fost să fie. Mie îmi place deși e o muncă de birou, stai cu fundul pe scaun, sunt multe cifre. Am intrat pe postul de debutant și am tot promovat până în 2014 când am preluat postul de director. E o muncă foarte interesantă, trebuie să ai cunoștințe de contabilitate, să știi să manageriezi, să colectezi date, să analizezi datele centralizate. Directorul practic trebuie să știe cam de toate. Dar eu lucrând numai aici le știu”, a povestit Mariana Negrilă. 

mariana negrila

Direcția Județeană de Statistică este reprezentantul în teritoriu Institutul Național de Statistică. Institutul este principalul producător de date statistice ale țării. Direcția trebuie să se ocupe și de indicatorii solicitați de Eurostat. În acest context sunt calculați indicatorii statistici care sunt utilizați atât de factorii politici, dar și de întreaga populație. 

„Noi colectăm date din toate domeniile economiei naționale: agricultură, turism, servicii, industrie, absolut toate domeniile de activitate. Și recesemintele sunt organizate de către noi. Unele cercetări statistice se desfășoară la nivelul întregii colectivități. Colectăm date de la toate unitățile care pot răspunde unei cercetări. De exemplu buletinele demografice: nașteri, decese, căsătorii, sunt înregistrate de către noi și apoi prelucrate și ulterior indicii sunt calculați. La turism ar fi o înregistrare totală. Toate hotelurile ne transmit sosirile turiștilor, înoptările, pe baza unor chestionare pe care le punem la dispoziția furnizorilor de date. Datele se încarcă în niște sisteme informatice și apoi sunt transmise institutului unde sunt calculați indicatorii la nivel de țară”, a explicat directorul executiv.

Acești „colecționari de date” funcționează în baza legii 226/2009 cu modificările și completările ulterioare. Legea stipulează drepturile și obligațiile Institutului Național de statistică și direcțiile teritoriale, dar și pentru respondenți. Respondenții au obligația să trimită datele atunci când sunt solicitate de către reprezentanții direcției. 

„Mai sunt persoane sau administratori de firme reticenți. În general am reușit prin discuții și explicații. Unii nu cunoșteau legea și au citit legea apoi le-au furnizat. Este foarte important să conștientizeze că datele statistice sunt esențiale pentru funcționarea unui stat. Nu poți să funcționezi dacă nu ai niște indicatori statistici prin care să vezi unde ai fost, unde ești și unde vrei să ajungi. Să elaborezi niște strategii. Nu poți să le elaborezi așa fără să ai o bază. Noi încercăm să ne facem treaba cu cât mai multe profesionalism cu putință. Suntem puțini, gradul de încărcare pentru salariați este foarte mari. Noi depunem un efort fantastic. Avem foarte mulți colaboratori buni cărora le mulțumesc că ne furnizează datele la timp. Dar există și corespondenți cu care este dificil să comunicăm, de la care obținem cu greu indicatorii și atunci ne îngreunează treaba. Ei trebuie să înțeleagă importanța acestor statistici. Este important să ne furnizeze date corecte și la timp”, a explicat Mariana Negrilă. 

În momentul de față, în cadrul Direcției Județene de statistică sunt 39 de angajați care se ocupă de colectarea și prelucrarea datelor. În anul 2016, acești oameni au realizat 107 cercetări statistice, 69 anuale și 38 lunare sau trimestriale. Numărul total de respondenți la chestionarele pe care le-au oferit pentru completare a fost de 109.390.

directia judeteana de statistica

Printre angajați există și persoane care părăsesc biroul pentru a merge să bată la ușă din casă în casă, colectând date de la gospodăriile populației. Aceștia merg prin județ și află informații privind veniturile și cheltuielile gospodăriei sau starea de sănătate a oamenilor. Desigur, acestea sunt doar câteva exemple, indicatorii fiind, de fapt, mult mai variați. 

Mulți clujeni, fără să cunoască concret modul în care angajații care se ocupă de statistici, acuză Direcția că datele nu sunt la zi.

„Lumea reclamă că ar dori indicatori cât mai actuali. Ceea ce nu înțeleg ei, este că noi, acum, în 2017 facem statisticile pentru anul 2016. Firmele de abia acum și-au încheiat situațiile. Așa că mai durează și la noi până preluăm și noi datele. Vom avea statisticile undeva la sfârșitul acestui an”, a explicat directorul executiv. 

Direcția Județeană de Statistică se ocupă și de recensămintele, iar reprezentanții instituției susțin că, deși este mult de muncă, oferă cele mai interesante informații. Următorul recensământ va avea loc în 2021, dar pregătirile vor începe în cel mai scurt timp din cauza volumului de muncă pe care îl depun în acea perioadă. 

„Poți să vezi fiecare câte persoane cu anumite dizabilități există în fiecare localitate. Sau, referitor la educație, spre exemplu, pentru oamenii trecuți de 40 de ani, câți au studii superioare, câți mai urmează o școală. Se poate afla câte locuințe nu au WC în casă. Am fost criticați în presă înainte recensământului din 2011. Spuneau că astfel de întrebări sunt absurde. Aveți WC în casă? Aveți apă curentă în casă? Eu sincer sunt de părere că nu ar trebui să existe astfel de întrebări fiindcă nu ar trebui să existe locuințe fără wc sau baie în casă. Ne dezvoltăm în anumite sectoare, iar altele sunt lăsate cu sute de ani în urmă. La asta ajută statisticile!”, a spus Mariana Negrilă. 

Pentru recensământul ce va avea loc peste patru ani, reprezentanții Direcției Județene de Statistică doresc să îmbunătățească metoda de colectare. În 2021 instituția dorește să preia anumite date din surse administrative pentru a reduce timpul pe care recenzorii îl petrec în fiecare locuință în parte. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *