Sex

Prima noapte e noaptea in care se decide soarta cuplului

Din punct de vedere social si juridic, intemeierea familiei este un act contractual prin care doua persoane de sex diferit consimt in mod liber sa se uneasca din punct de vedere legal, in vederea constituirii unui grup recunoscut de societate.
Cuplul marital are insa la baza nu numai un contract juridic intre partenerii care il institutionalizeaza ca familie, ci si o relatie emotional-afectiva si o atractie reciproca fundamentata pe dorinta erotico-sexuala.

 

Psihanaliza insista mult si in mod perfect justificat asupra primei relatii sexuale intre partenerii cuplului marital. Unii specialisti sustin ca soarta casniciei se decide in noaptea nuntii. Maniera in care barbatul tratateaza femeia nu va fi niciodata uitata de aceasta.

 

Relatia sexuala dintre partenerii cuplului, indiferent ca are loc inainte sau dupa casatorie, este absolut esentiala. De pilda, faptul ca femeia accepta sa se daruiasca unui barbat este un eveniment deosebit de important; ea nu va uita niciodata primul barbat din viata sa. Totodata, daca au existat relatii sexuale anterioare cu alte persoane ale celor doi parteneri care compun cuplul actual, va exista in noua situatie, tendinta de a face comparatie intre experienta trecuta si cea prezenta.
In orice caz, pentru femeie, prima experienta sexuala si primul barbat din viata ei vor avea o importanta majora. Ea va judeca viata cuplului marital personal luand ca reper prima sa experienta sexuala. Daca aceasta a fost pozitiva, femeia o va pastra ca pe o amintire de neuitat, care va consolida sentimentele si atasamentul ei fata de partener. Dimpotriva, o femeie nu va putea uita niciodata modul stangaci sau violent, brutal, al primului sau partener, fapt care va inflenta negativ atitudinea femeii fata de acesta. Cea mai frecventa reactie a femeii este pierderea orgasmului, ca o consecinta a insatisfacerii acesteia in plan emotional-afectiv.

 

Ca si in cazul femeii, si pentru barbat soarta casatoriei este decisa in noaptea nuntii sau cu ocazia primului lor raport sexual in cadrul grupului marital. Barbatul trebuie sa dea dovada de mult tact, tandrete, sa ofere garantia securitatii si a protectiei, dar mai ales certitudinea unei situatii familiale stabile, de viitor. El trebuie sa inalture angosele femeii si sa-i ofere un climat pozitiv, care sa risipeasca angoasa si sa creeze un cadru familial favorabil desfasurarii actului sexual.
Cuplul, o data constituit, are ca urmare instituirea legala, social-juridica a familiei. Din acest moment, existenta celor doi parteneri capata o noua semnificatie sub multiple aspecte: relatii interpersonale, roluri, comunicare, climat afectiv etc. Mutatiile importante care au survenit in societatea moderna au afectat in mod direct si profund structura si dinamica grupului familial. De starea de echilibru a familiei depend in mod direct si starea de echilibru psihic si, in final, starea de sanatate mintala a membrilor acesteia.
In general, societatea moderna se confrunta cu doua mari modele de familie, in raport cu tipul de casatorie a partenerilor cuplului conjugal:

 

1)familia (casatoria) inchisa, de tip traditional. Are un caracter inchis si se realizeaza in conformitate cu principiile moral-religioase traditionale, fiind caracterizata prin urmatoarele aspecte: contacte stabilite intre parteneri prin traditie; relatiile dintre parteneri se stabilesc in raport cu rolul (bine stabilit) pe care-l are fiecare; scopul familiei este lupta pentru realizare; membrii familiei accepta situatiile de compromis ca pe un sacrificiu reciproc;

 

2)familia (casatoria) deschisa, de factura moderna, ce difera fundamental de modelul traditional. Ea se caracterizeaza prin abandonarea principiilor moral-religioase traditionale; contacte dezvoltate direct de parteneri si nu prin intermediul parintii acestora; relatii de cuplu in raport cu persoana si interesele fiecaruia; scopul familiei este lupta mentru dezvoltarea mutuala a membrilor acesteia; dinamica relatiilor de familie se face pe baza efortului de unire si satisfacere reciproca a diferentelor; atmosfera intrafamiliala este bazata pe securitatea pe care o da increderea reciproca admisa prin convenienta.

 

In dinamica grupului familial, raporturile dintre partenerii cuplului marital pot fi extrem de variate: relatii de atractie si intelegere reciproca; relatii de respingere sau de natura conflictuala; relatii emotional-afective positive de iubire sau ura reciproca ; relatii de neincredere, suspiciune sau gelozie; comunicare defectuasa, incomplete sau total lipsa. In egala masura, trebuie luate in considerare si alte aspecte, cum ar fi: atitudinea fata de copii, modul de crestere si educare a copiilor; atitudinea si relatiile cu rudele, prietenii si cunostiintele comune din jur etc.

 

Un rol important, cu un pronuntat caracter psihosexual al cuplului, il au si relatiile dintre cei doi soti / parteneri, legat de statutul si rolul fiecaruia, si anume urmatoarele aspecte: situatia de dependenta; manifestarile de violenta sau tiranie; situatiile de indiferenta emotionala, neglijarea partenerului; relatii extraconjugale, libertinajul; neglijarea indatoririlor familiale etc.

 

Toate aceste aspecte pot marca profund grupul familial, structura si dinamica lui, cu consecinte negative serioase, pentru el si societate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *