Diete

Bucataria braziliana

Pestii din mare sau rauri sunt proaspat scosi din apa si gatiti, friptura de vita se topeste in gura, iar fructele tropicale sunt delicioase. Berea la rece, alaturi de bautura nationala, caipirinha, completeaza mesele braziliene in mod fericit, alturi, desigur, de mari cantitati de cafea.

 

 

Bucataria braziliana poate satisface toate gusturile si orice apetit. Cele mai traditionale mancaruri sant variatii ale mancarurilor de origine portugheza sau africana. Hrana marina, sushi, carnea la gratar, specialitatile italiene si salatele delicioase pot fi intalnite pretuitindeni. Totusi alimentatia de baza a celor mai multi brazilieni se bazeaza pe orez, leguminoase si farinha – faina de manioc.

 

 

Restaurantele Comida a kilo (mancare in functie de gramaj) sunt locuri grozave, cu autoservire, in care se poate consuma mancare variata, ieftina si, in general, de buna calitate.

 

 

Salgadinhos sunt gustari braziliene savuroase, servite adesea cu bere, sau ca o masa scurta – lanchonetes – alternative braziliana la tarabele fast-food. Salgadinhos sunt de obicei foietaje mici umplute cu branza, carne de pui, miez de palmier si alte ingrediente. Alte gustari apreciate sunt pao de gueijo (paine cu branza) si pastel (doua foi subtiri de aluat, rulate cu umplutura de paste). In loc de cartofi prajiti, incercati aipimm frito (radacina de manioc bine prajita).

 

 

Un tip de mancare preferat de brazilieni este churrasco, sau gratarul, care era consumat initial de crescatorii de vite, care isi prajeau carnea la focuri in aer liber.

 

 

Brazilienilor le place ardeiul iute (pimenta) si un fel de chili local, mulagueta, dar sosurile picante sunt servite separat, pentru a fi condimentate dupa gust.

 

 

Cele mai condimentate mancaruri din Brazilia se servesc in Bahia. Aici se prepara feijoada, o mancare din boabe de fasole neagra, fiarta alturi de diverse tipuri de carne uscata, sarata si afumata. Tipurile de carne sunt servite in vase separate, iar alaturi  de ele se afla altele cu orez alb, varza taiata fin, forofa (radacina de manioc prajita) si portocale felii.

 

 

Foarte popular in Brazilia este tipul de mancare bacalhau (cod uscat si sarat). Bucatile vandute par a fi carton tare, gri, dar se transforma total atunci cand sunt lasate in apa si apoi gatite. Sunt servite mai ales sub forma de chiftelute. Un alt fel de meniu, de origine portugheza, este cozido, care consta in feluri de carne inabusita si vegetale (radacinoase, dovlecel, varza si napi), servite cu bulion.

 

 

Dintre specialitatile marine, incercati peixe a Brasileiro, un delicios peste inabusit, servit cu radacina de manioc. Cele mai gustoase tipuri de mancare in nord-estul tarii sunt carne seca sau carne de sol (carne de vita uscata si sarata, servita cu dovlecel) si ied la cuptor. Din rauri se pescuiesc specii variate de peste, inclusiv piranha sau giganticul pirarucu.

 

 

Deserturile braziliene sunt foarte dulci si sunt facute din fructe, nuca de cocos, galbenus de ou sau lapte. Iata cateva delicioase: quindim (budinca de cocos cu multe galbenusuri), olhos de sogra (“ochii soacrei”, budinca cu prune dulci), doce de leite (lapte condensat, fiert si dulce), docinos (mici dulciuri consumate in orice moment al zilei, versiuni ale deserturilor de mai sus).

 

 

Pepenele verde, papaya, ananasul si bananele sunt doar cateva mostre din generoasa oferta de fructe. Acerola este un fruct roz si rotund, bogat in vitamina C, consumat mai ales sub forma de suc. Fructul de guava, galben la exterior si  roz in interior este perisabil, fiind conservat pentru consum.Un fruct care poate fi vazut rar, dar care se consuma mult este gurana. Acest fruct rosu, plin de seminte, apare, in salbaticia padurii amazoniene, din mladitele care se urca pe copaci, in cautarea luminii. Redescoperita in secolul XX, gurana, sub forma de seminte, capsule, pudra sau pasta, are compozitia asemanatoare cu planta ginseng.

 

 

Brazilia si cafeau (cafe) sunt sinonime. Cafeaua este bautura preferata in Brazilia. Cafeaua braziliana este prajita pana devine neagra, apoi este macinata fin, preparata tare si bauta cu mult zahar. Cafeaua cu lapte fierbinte (cafe com leite) este o bautura obisnuita la micul dejun. Dupa incheierea mesei de dimineata, se serveste cafea neagra in cesti minuscule (cafezinhos). Indiferent de modul de preparare, cafeaua braziliana este finalul perfect al unei mese bune.

 

 

Bautul ceaiului verde (chimarrao) cu ajutorul unui pai de argint, la care e atasat un filtru, este un obicei gaucho, pastrat inca in Brazilia.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *