CARNEA DE CAPRIOARA este foarte saraca in acizi grasi saturati, este mai slaba decat cea de vita, fiind o alternativa excelenta pentru amatorii de carne rosie. Carnea caprioarelor crescute la ferme nu are acel gust specific de vanat si este mai frageda decat cea de caprioara salbatica, desi unii cunoscatori sunt de parere ca are un gust fad in comparatie cu vanatul.
Recomandare. Carnea de caprioara se intareste rapid si trebuie gatita cu grija, desi cele mai bune tehnici variaza in functie de cantitate. Consultati o carte de bucate specializata in preparate vanatoresti pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Ce contine? Carnea de caprioara este o sursa buna de proteine sarace in grasimi. Asigura un aport generos de vitamina B12 si fier, precum si riboflavina, niacina si zinc. O portie de 85 de g contine in jur de 3 g de grasime.
Ce este indicat? Partile bune din corp. Acestea sunt sarace in grasimi si contin colesterol in cantitati similare. Trebuie gatita cu multa grija. Carnea din umar, crupa si picioare este de obicei mai tare. Aceasta necesita fierbere inabusita, ori trecerea ei prin masina de tocat, in cazul prepararii burgerilor. Daca esti amator de carne rosie, caprioara este una dintre cele mai sanatoase optiuni, datorita continutului ei foarte redus de acizi grasi saturati.
Ce nu este indicat? Zonele cu grasime. Cand se indeparteaza grasimea, din pacate gustul isi pierde din savoare.
PASARILE DE VANAT. Majoritatea sunt foarte sarace in grasimi si in acizi grasi saturati. Fazanul, prepelita, porumbelul si chiar strutul de cultura se pot gasi numai in anumite perioade, deoarece sunt considerate delicatese. Cu toate acesteaa, uneori s-ar putea comercializa pe toata perioada anului chiar si in forma preparatelor congelate.
Recomandari. Pasarile mai mici sunt mai tinere si mai fragede. Unii bucatari sustin ca femelele sunt mai gustoase decat masculii. Pasarile de cultura sunt in general mai grase si mai fade la gust decat cele salbatice, desi in comparatie cu puiul sau curcanul au o carne destul de slaba si un gust specific. Cele mai multe pasari de vanat sunt mici, asadar nu au la fel de multa carne precum puiul. Mancand un fazan, s-ar putea satura aprox. doua persoane, dar una singura ar trebui sa manance vreo doua prepelite pentru a nu-i mai fi foame.
Ce contin? Pasarile de vanat sunt aproape sarace in calorii, grasimi si colesterol, dar bogate in proteine, fier si vitamine din complexul B.
Ce este indicat? Strutul si fazanul. Sunt pasarile cele mai sarace in grasimi. Strutul are o carne de rosu intunecat, similara celei de vita, foarte slaba. Fazanul este cel mai slab in grasimi. Retetele variaza de la o pasare la alta. Frigerea si fierberea la capac sunt cele mai raspandite metode de preparare.
Ce nu este indicat? Deoarece carnea pasarilor de vanat este foarte slaba, unii bucatari recomanda infasurarea lor in slanina sau bacon inainte de frigere. Aceasta metoda le va pastra carnea frageda, dar va ridica nivelul caloriilor, grasimilor si colesterolului.