Sex

Atractia sexuala

Pentru psihanalisti, alegerea partenerului de viata sexuala si atractia sexuala dintre doi parteneri este o chestiune de gust individual. Asa-zisul fenomen de “dragoste la prima vedere” demonstreaza existenta unei aptitudini sau a unei dispozitii erotice care se afla in mod latent in fiecare persoana si care, in anumite circumstante, se exteriorizeaza brusc. Este vorba de fapt, de o declansare exploziva a pulsiunilor erotico-sexuale latente ale individului.

 

Predispozitii erotice. O anumita stare de “predispozitie latenta erotica” se gaseste la toti indivizii. Fiecare persoana este, potential, predispusa la erotism. A fi indragostit echivaleaza cu o transpunere in act a potentialului erotic personal aflat in stare latenta. Factorii care pot declansa potentialul erotic latent sunt: privirea, timbrul vocii, mirosul, imaginea de ansamblu a trupului, anumite forme ale corpului unei persoane, mersul, felul de a se imbraca, forma gurii, nasul, barbia, picioarele etc. Toti acesti stimuli erogeni trezesc sau corespund cu un “ideal erotic” individual pe care o persoana crede ca “l-a descoperit” in cazul contactului sau intalnirii cu o alta persoana, intr-o maniera brusca si puternica. Literatura ofera numeroase cazuri de “dragoste la prima vedere”: Romeo si Julieta, Faust si Margareta etc.

 

Atractie-supunere. Aceasta “intalnire” dintre doua persoane are caracterul unei fascinatii reciproce. In cazul indragostitilor, fascinatia reprezinta o situatie de “atractie-supunere” reciproca si perfecta intre persoane de sexe diferite, avand la baza sentimentul erotic. Ne aflam in prezenta unei stari de sugestie, inrudite cu hipnoza si care are drept consecinta o atractie urmata de o supunere reciproca a doua persoane. Aceasta situatie reciproca subtila se produce pentru ca fiecare dintre cele doua persoane se recunoaste pe sine si propriul sau ideal in celalalt. Ne aflam in fata unei manifestari afective reciproce, in care “atractia” simpatetica dintre persoane primeaza si ea este perceputa ca o “stare de corespondenta” biunivoca, o manifestare a “legii bipolaritatii” conform careia “se alege dupa legea identitatii sau dupa aceea a diferentierii”.

 

Fetisul. Elementul formal care intra in joc, in cadrul acestei “relatii subite” dintre doua persoane este de ordin fetisist. Fetisul este elemental simbolic care declanseaza la individ atractia erotica latenta: forma nasului, gura, ovalul fetei, forma si culoarea parului, picioarele, mainile etc. In sensul acesta fetisul este suportul predispozitiei erotice.

 

Fetisismul concentreaza intreaga simbolistica a “modelului sexual” si el este regasit in “spiritul epocii”: cosmetica, costum, felul de a se prezenta, gestualitatea, privirea, obiecte auxiliare etc., constituind o intreaga recuzita a erotismului. Adoptarea unui anumit tip de fetis este legata, conform psihanalizei, de lucruri si evenimente fixate inca din perioada copilariei si cu care individual a venit in contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *