Diete

Prepararea hranei la microunde

Prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde este extrem de rapida in comparatie cu modurile de preparare traditionale si din acest motiv s-a raspandit la nivel domestic si industrial. Este vorba de o preparare in mediul uscat, deoarece pentru transferul de caldura nu este necesara prezenta apei.

 

Cum functioneaza

In cuptorul cu microunde, alimentele sunt supuse unui camp electromagnetic, care determina o serie de vibratii ale moleculelor de apa prezente in alimente, generand caldura, care se propaga dinspre interiorul spre exteriorul alimentelor. Frecventele utilizate variaza, in general, intre 915 MHz si 2450 MHz.

 

Prin urmare, la prepararea in cuptorul cu microunde, caldura este generata direct in alimentele de preparat si se pot atinge temperaturi foarte ridicate si in interiorul produselor, spre deosebire de ceea ce se intampla la prepararile traditionale, in care, in general, temperaturile nu depasesc 80-90º C.

 

Avantaje si dezavantaje

Aceasta particularitate a prepararii in cuptorul cu microunde limiteaza probabilitatea de a supravietui eventuale microorganisme patogene in interiorul produselor dar, daca prepararea este prelungita, evaporarea consistenta a apei din alimente determina cresterea ulterioara a temperaturilor provocand degradarea componentelor nutritive.

 

Un alt posibil dezavantaj al acestei tehnici de preparare consta in lipsa de omogenitate a temperaturilor care se ating in diferite puncte ale alimentelor. Aceasta se datoreaza in principal faptului ca, de la un aliment la altul, continutul apei poate varia considerabil: daca, de exemplu, continutul de apa este mai mare in centru si mai mic la suprafata, prepararea ar putea fi eficienta numai in zonele centrale. Aceasta limita trebuie luata in considerare mai ales la prepararea produselor care pot prezenta o contaminare microbiologica majora la suprafata.

 

Din punct de vedere culinar, este important de considerat faptul ca simpla incalzire a alimentelor din interior inspre exterior, nu permite formarea crustei superficiale, tipica pentru prepararea la cuptorul traditional. Din acest motiv, au fost puse la punct, cuptoare cu microunde “combinate”, care contin, prin urmare, si o rezistenta electric ape post de grill.

 

Aspecte nutritionale

In ciuda dezavantajelor mentionate mai sus, cuptorul cu microunde permite sa se obtina preparate alimenatre optime din punct de vedere nutritional. Intr-adevar, studiile efectuate pana in acest moment nu au evidentiat efecte negative relevante asupra nutrientilor, in particular asupra proteinelor (care, dimpotriva, sufera o modificare, care conduce la cresterea digerabilitatii) si asupra carbohidratilor.

 

In ceea ce priveste lipidele, este posibil sa se observe fenomene de hidroliza a trigliceridelor, de izomerizare a acizilor grasi si, in parte, de oxidare care, de altfel nu sunt mai mari decat cele observate in alte tipuri de preparare.

 

Nici in cazul vitaminelor, in particular al celor solubile in apa, dar si in cazul sarurilor minerale nu se inregistreaza pierderi relevante. Vitaminele liposolubile ar putea fi in realitate supuse unor fenomene de degradare si de oxidare.

 

Mai trebuie dovedita posibilitatea de a se forma compusi nedoriti, chiar daca, in general, se presupune ca nu ar exista efecte negative deosebite. In sfarsit, sunt relevante avantajele acestei tehnologii pentru decongelare, uscare, sterilizare etc.

 

Tehnici de preparare:

– nu folositi cuptorul daca este defect sau nu se inchide usita etans;
– nu folositi obiecte din metal si cu emailuri (vase, tacamauri, capace, folie metalica etc). Ele impiedica prepararea alimentelor si pot avaria cuptorul; puteti folosi insa vase de ceramica, sticla, portelan si plastic;
– curatati regulat cuptorul cu apa si detergenti;
– aranjati uniform alimentele in vasul de gatit;
– daca e nevoie, adaugati putina apa si acoperiti vasul;
– evitati prepararea unor bucati de carne mari la putere maxima, in timp scurt. Preferati ca in astfel de cazuri sa folositi nivelul mediu, pe o perioada mai lunga d etimp;
– cand preparati carnea de pui, dezosati-o;
– intepati cartofii cu furculita inainte de a-i pregati, pentru a evita explozia lor in cuptor.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *