Sanatate

Calirea cu ajutorul aerului, soarelui si apei

Calirea organismului se realizeaza prin folosirea sistematica si zilnica, in orice anotimp al anului a unur proceduri de expunere, dupa metode stiintifice, la influentele unor factori naturali: aer, soare si apa.

 

 

Aer Calirea cu ajutorul aerului este forma cea mai simpla si mai la indemana; ea cere doar o buna organizare a vietii, ca sa stam cat mai mult timp in aer liber si curat, bogat in oxigen. “Foamea pentru aer bun” este provocata si de incarcatura electrica negativa pe care atmosfera o poseda mai mult decat aceea din camerele inchise.

 

 

Transmisi de plamani sangelui, acesti aeroioni participa la o multime de fenomene vitale. Aerul de dimineata, in special cel dintre orele 4 si 5, ne invioreaza nu numai pentru ca este mai bogat in oxigen, ci mai ales pentru ca este mai bogat incarcat cu electricitate. Se crede ca melancolia vremii ploioase si cetoase se datoreste nu atat monotoniei ploii, cat faptului ca pe o astfel de vreme numarul de ioni negativi scade brusc.

 

 

Baia de aer rece este o procedura de calire pe care o utilizam dezbracati, pentru un timp limitat, fie in camera cu ferestra deschisa, fie in aer liber, pentru antrenarea gradate fata de frig si fata de variatiile termice ale mediului inconjurator. Primele bai de aer trebuie incepute la o temperatura de 20-22º, timp de 10-15 minute, 1-2 ori pe zi. Treptat se trece la temperaturi joase, mergand pana la 5-7º. Baia de aer rece trebuie oprita cand apare fiorulsau tremurul, anuntat de “pielea de gaina”.

 

 

Baia de aer cald (la 24-30º), ca mijloc de calire, trtebuie urmata de un dus scurt. Cura de aer consta din sederea in aer liber si curat, cu haine in sezlong sau pe un pat, persoana fiind acoperita cu patura sau sac de dormit (iarna). Se practica gradat de la o ½ h la 3 h.

 

 

Cura de aer rece serveste ca mijloc de tratament pentru cei debili, hipertiroidieni, bolnavi de inima sau de plamani, pentru ca stimuleaza pofta de mancare, linistete sistemul nervos, imbunatateste somnul si reface starea generala.  

 

 

Soare Calirea cu ajutorul soarelui utilizeaza expunerea in aer liber si radiatiile solare. Radiatiile solare, asa cum ajung ele pe pamant, sunt alcatuite din trei componente: razele infrarosii sau calorice (59 %), razele vizibile (49%) si razele ulotraviolete (1%). Expunerea la soare presupune de obicei actiunea combinata a acestor trei categorii de radiatii, fiecare avand un rol binefacator asupra organismului, cand sunt folosite rational.

 

 

Baia de soare se face cel mai bine vara intre orele 8-10 si cu o durata progresiva, pentru a evita arsurile, insolatia si socul termic. Cea mai buna plaja se face – desigur – pe malul marii sau la apelor. Cu cat corpul este mai putin imbracat, cu atat efectul baii de soare este mai puternic si mai util.

 

 

Se incepe cu o expunere de 3-5 minute pe fiecare parte a corpului; treptat durata de expunere va creste cate putin, ajungandu-se la 1-2 ore pe zi. Pentru bronzare unii folosesc lotiuni, uleiuri sau pomezi aplicate pe piele, care va stanjeni transpiratia si respiratia ei. Cu varsta, timpul de expunere va fi mai riguros dozat, datorita in special pericolului accidentelor vasculare cerebrale.

 

 

Mentionam pericolul expunerii prelungite la soare pentru bolnavii de inima, de hipertensiune arteriala, de boli de plamani, de boli de rinichi si de hipertiroidism.

 

 

Apa Apa simpla rece, utilizata ca factor de calire, actioneaza in doua feluri: ca stimulent al mecanismului de termoreglare si ca agent mecanic. Apa favorizeaza schimbarea rapida a temperaturii pielii si prin aceasta a corpului. Procedurile cele mai simple si utile sunt frictionarea cu prosopul umed, dusul si scaldatul.

 

 

Frictionarea cu prospul umed sau cu un burete se face zilnic  cu apa mai calduta (24-25º), apoi, la fiecare trei zile termperatura apei scade cu cate 1º, pana coboara pana la 12-15º. Calirea este bine sa se inceapa vara, dimineata, dupa exercitiile de gimnastica de inviorare, cu apa de la robinet, pentru a fi continuata toamna si iarna, tot cu apa de robinet care se raceste treptat de la sine.

 

 

Frictionarea se executa in felul urmator: dupa dezbracare, se ia un prosop aspru care se scufunda si se stoarce in apa rece. Se frictioneaza mai intai fata si gatul, umerii si mainile, apoi pieptul si abdomenul, spatele si picioarele. Prosopul incalzindu-se, se scufunda din timp in timp in apa rece si se stoarce, continuandu-se frictiunea cu miscari rapide si energetice timp de 2-3 minute.

 

 

Un mijloc de calire simplu, eficace si igienic este si baia de picioare cu apa rece, intr-un lighean, in fiecare seara inainte de culcare; la terminarea baii se frictioneaza energic picioarele cu un prosop uscat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *