Diete

Planul de stabilizare post-regim

Scris de 7

Am reusit sa ne atingem obiectivul personal, adica am atins greutatea ideala pentru a ne simti in forma, cu ajutorul diverselor regimuri si diete si al propriei vointe, combinatie dublata de practicarea unei activitati fizice adaptate.

Dar sa nu ne bucuram prea repede din atata lucru; daca propria constiinta ne-a impus reflexe bune de-a lungul intregului regim nu inseamna ca acestea au fost dobandite pentru totdeauna, iar faptul ca nu mai tinem regim nu justifica intoarcerea la vechile obiceiuri nepotrivite. Cu atat mai mult cu cat acestea se aflau la originea aparitiei kilogramelor in plus (mancatul necontrolat, exces de dulciuri, dezechilibru nutritional, micul dejun sarit…). Pe scurt, nu numai ca riscam sa punem la loc kilogramele pierdute, ci si cateva in plus, pe care corpul nostru le va considera provizii  in asptarea unui nou regim.

Sa spunem lucrurilor pe nume: daca am avut vreodata probleme cu greutatea, organismul nostru va fi intotdeauna gata sa ne aminteasca acest fapt. Astfel, pentru a ne pastra noua linie, trebuie sa ne reobisnuim organismul cu o alimentatie putin mai bogata, pastrand in acelasi timp reflexele bune dobandite in cursul regimului. In special, sa nu improvizam nimic: trebuie sa elaboram o strategie sau un plan de stabilizare “post-regim”.

Exista doua strategii principale, destul de asemanatoare:

Prima, foarte simpla, consta in a tine zilnic regimul de referinta (cel pe care l-am urmat), in cazul ca el ne-a convenit, daca, urmandu-l, nu am resimtit oboseala, indispozitie sau alte probleme majore. In schimb, o data sau de doua ori pe saptamana, ne vom da voie sa consumam o masa de exceptie, care va cuprinde unul sau mai multe “alimente pentru placere”, despre care stim ca sunt destul de nocive pentru silueta. Astfel, fara a ne pune sanatatea in pericol, ne vom echilibra greutatea fara dificultati, aceasta solutie fiind eficienta pe termen lung.

A doua strategie consta in reintroducerea treptata in meniurile noastre a anumitor alimente care nu erau recomandate, dar care sunt necesare pentru a savura o masa buna. Atentie insa, nu oricum si mai ales nu oricand!

Mai intai, nu ne ajuta la nimic sa ne grabim, pentru ca trebuie sa ne obisnuim corpul cu noua greutate si sa ne straduim sa mentinem metabolismul energetic la un nivel optim. Astfel, sportul nu trebuie sa lipseasca din programul nostru, atat pe toata durata fazei de stabilizare, cat si dupa aceasta.

Din punct de vedere alimentar, vom continua sa urmam ca regim de baza pe cel clasic sau cu cel cu care ne-am incheiat cura de slabire.

In prima sapatamana, vom include totusi in repartitia alimentara cotidiana, dupa preferinta, un fruct sau o bucatica de branza in plus. Saptamana urmatoare, la 5-6 mese, dintre care de doua ori la cina, putem adauga in pregatirea meniurilor noastre  o cantitate rezonabila de alimente ce contin amidon in locul legumelor sau al cruditatilor. Daca greutatea nu s-a stabilizat, trebuie sa fim atenti sa nu cadem intr-o stare de euforie devastatoare: alimentele reintroduse nu reprezinta un pericol imediat pentru silueta. In schimb, acest lucru nu este valabil pentru alte alimente, cum ar fi ciocolata, dulciurile si mancarurile cu sos!

Astfel in cea de-a treia sapatamana, putem sa consumam (dar numai daca este necesar) cateva bucatele de ciocolata (de preferinta neagra, deoarece are mai putin calorii) sau un produs zaharos (o prajitura sau un produs de patiserie servit cu prietenii). Este insa de preferat sa le consumam dimineata, deoarece caloriile vor fi mai usor arse de-a lungul zilei, mai ales daca suntem activi.

In timpul celei de-a patra saptamani, sa procedam la fel cu mancarurile in sos, vinul sau berea: ne vom da voie sa consumam unul dintre aceste trei elemente la pranz, o data sau de doua ori.

La sfarsitul acestei luni, este timpul sa facem un bilant:

Daca greutatea noastra a variat cu circa 500 g, sa nu ne panicam! Nici nu trebuie sa apelam la alte metode, mentionand ritmul constant la care am ajuns, putem sa continuam sa ne uitam linistiti la cantar… si mai ales in oglinda!
Daca vedem ca silueta si kilogramele noastre variaza considerabil, avem timp sa apelam la cateva  feluri de mancare, care, prin actiunea lor “regresiva”, ne vor ajuta sa ne redobandim echilibrul.

La sfarsitul celei de-a doua luni, daca greutatea noastra este inca stabila (variind numai cu cateva grame), putem sa ne spunem ca am facut un pas important spre stabilizare. Putem trece deci la principalele reguli ce trebuie respectate, reguli care trebuie sa devina o obisnuinta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 seconds In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 1 hour In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 1 hour In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 2 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 3 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 3 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 5 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 5 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 5 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE