Diete

Alimentele integrale, mai sanatoase decat cele procesate

De ce esti mai sanatos si slabesti mai usor, daca mananci alimente integrale? E simplu: integral inseamna neprelucrat, netratat, inseamna natural, suta la suta. Astfel, alimentele integrale, indiferent despre care este vorba, isi pastreaza intacte toate proprietatile nutritionale si aduc organismului un aport mare de substante hranitoare, chiar daca nu mancam mult.

Cu alte cuvinte, ne saturam, cu portii mici, iar senzatia de satietate dureaza mai mult timp. La fel se intampla si in cazul produselor bio sau eco, in cazul produselor suta la suta naturale, care nu contin E-uri, conservanti, coloranti sau indulcitori artificiali. Alimentele integrale si cele suta la suta naturale ajuta organismul si metabolismul sa functioneze normal, hranesc, detoxifica si, in final, ajuta la slabit.

Alimentele procesate prezente in dieta omului modern ofera metabolismului uman − neschimbat de milioane de ani − aditivi, contaminanti cu care acesta nu este obisnuit, producand dezechilibre metabolice puternice. Consecintele renuntarii la alimentele naturale, integrale in favoarea celor procesate se vad in cresterea cazurilor de sindrom metabolic: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer. In aceste conditii, ar trebui sa facem eforturi sa mancam sanatos, iar alimentele naturale sa isi recapete valoarea.

Ce sunt alimentele integrale?

Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla.

Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala. Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin. Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un mar in stare naturala si un mar copt invelit in zahar sau intre un cartof copt si o punga de chips-uri.

Alimentele integrale sunt mult mai usor de procurat decat cele rafinate. Majoritatea dieteticienilor considera consumul de alimente integrale ca avand foarte multe beneficii. Substantele nutritive continute de acestea intaresc sistemul imunitar si ne protejeaza impotriva diverselor afectiuni. In cazul in care doriti sa mancati sanatos, o dieta bazata pe alimente integrale este un bun inceput.

De ce sunt sanatoase?

Foarte multe studii au demonstrat ca prin consumul de alimente integrale, ca fructe, legume si cereale integrale, este diminuat riscul dezvoltarii unor afectiuni, ca de pilda bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer si diabetul.

De ce alimentele integrale sunt sanatoase? In primul rand au un continut ridicat de fibre, vitamine si minerale. Ele contin substante fitochimice, denumire generala data componentilor intalniti in plante. In timp ce sute de substante fitochimice au fost identificate, foarte multe sunt inca necunoscute. Ele sunt benefice in diferite moduri. Unele sunt antioxidanti, protejand celulele impotriva atacurilor din exterior. Exemple de substante fitochimice antioxidante sunt flavonoidele, carotenoizii si licopenele.

De obicei termenul de alimente integrale este atribuit fructelor, legumelor si cerealelor integrale. Insa orice specialist in dietetica este de parere ca a consuma carne de pasare fara pielita este mult mai sanatos decat consumul de carne prajita sau procesata. Una dintre problemele alimentelor procesate este aceea ca in timpul procesarii sunt indepartate foarte multe substante nutritive. De exemplu, in timpul procesului de rafinare a cerealelor, invelisul acestora si germenul sunt indepartate.

Unele substante nutritive sunt pierdute, mai ales fibrele. Ulterior, in timpul procesului de imbogatire, substantele nutritive sunt readaugate in mod artificial. Dar chiar si dupa imbogatire, produsul final va fi cu siguranta mai sarac nutritiv decat cerealele integrale.

Unul dintre avantajele consumului de alimente integrale consta in faptul ca beneficiem de efectul sinergic al tuturor substantelor nutritive continute in acestea. Bunaoara, se cunoaste ca vitamina E, seleniul si multi antioxidanti, atunci cand sunt administrate prin alimentatie, au foarte multe efecte benefice. Studiile efectuate asupra preparatelor artificiale sub forma de tablete ce contin substantele enumerate mai sus, au aratat ca administrate ca si suplimente nu au aceleasi efecte benefice.

Alimentele integrale sunt cea mai buna sursa de vitamine si minerale. Ele prezinta trei avantaje principale fata de suplimentele alimentare:

–    O mai buna nutritie. Alimentele organice sunt complexe, continand o varietate de micronutrienti de care organismul are nevoie. O portocala, de exemplu, contine vitamina C dar si beta-caroten, calciu si alti nutrienti, care nu se gasesc in suplimentele de vitamina C.

–    Au fibrele alimentare. Alimentele integrale sunt o sursa de fibre alimentare, care previn anumite boli, precum diabetul si bolile cardiace.

–    Contin substantele de protectie. Alimentele integrale contin unele substante benefice sanatatii; de exemplu, fructele si legumele contin substante fitochimice, care protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima, diabetului si hipertensiunii arteriale. Altele sunt surse de antioxidanti substante care incetinesc oxidarea, un proces natural care duce la distrugerea celulelor si a tesuturilor. Daca dieta dvs. se bazeaza pe suplimentele nutritive si nu pe consumul de alimente integrale, pierdeti binefacerile oferite de aceste substante.

Recomandarile nutritionistilor

Zaharul alb, sarea extrafina, faina alba, orezul alb, cerealele albe – alimentele rafinate – sunt doar cateva dintre alimentele pe care este bine sa le scoatem din alimentatia noastra, daca am decis sa adoptam un stil de viata corect si echilibrat. Evitati pe cat e posibil tot ceea ce este procesat. Alegeti alimentele integrale!  Acesta este sfatul nutritionistilor. Alimentele integrale, nerafinate, sunt cele sanatoase, recomandate atat in diete, cat si in alimentatia zilnica a unei persoane cu greutate normala.

Care este diferenta intre rafinat si nerafinat? Totul este legat de modul de prelucrare a alimentelor, de ceea ce se pastreaza si ceea ce se arunca, in timpul acestui proces. De exemplu, in cazul cerealelor integrale, nerafinate, ele contin bobul intreg, astfel pastrandu-si intacte toate elementele esentiale. In cazul cerealelor rafinate, bobul este macinat, rafinat, iar coaja si germenul lui sunt inlaturate. Astfel, mare parte a valorii nutritive a bobului dispare, deoarece, din toate straturile sale, membrana exterioara si germenul contin cantitatile cele mai mari de elemente nutritive. Sarea extrafina este de 30 de ori mai saraca in magneziu decat sarea gema (integrala). Procedeul de prelucrare a laptelui lichid integral in lapte praf face ca enzimele sa se distruga, iar vitaminele sa fie partial inactivate.

Ce este bine sa faceti? Sa inlocuiti: zaharul alb cu zahar brun, fabricat din trestie de zahar; faina alba cu faina neagra, integrala; orezul alb cu orezul brun, nedecorticat; cerealele albe si dulci cu cereale integrale; painea alba cu paine neagra, ideal din secara si neaparat prajita ; legumele si fructele din conserve cu cele crude. Toate alimentele integrale, nerafinate, este bine sa le cumparati de la plafar si din magazinele cu produse naturiste. Specialistii spun ca multe dintre produsele de supermarket sunt doar semi-rafinate.

Evitati alimentele cu aditivi! Pierderea substantelor nutritive in timpul procesului de rafinare a alimentelor nu este singurul dezavantaj al alimentelor procesate. Faptul ca au fost adaugati o serie de aditivi alimentari poate fi de asemenea o problema. Foarte multe persoane cunosc faptul ca alimentele procesate si rafinate contin foarte multi conservanti si aditivi alimentari cu denumiri ciudate, dar continua sa le consume.

Cei mai periculosi aditivi nu sunt conservantii, ci sarea, zaharul si grasimile saturate sau trans, toate in exces. Desi in ultimul timp s-a atras foarte mult atentia asupra riscurilor grasimilor saturate, nutritionistii sunt de parere ca sarea este subestimata in privinta efectelor daunatoare. Se consuma foarte multa sare, lucru asociat cu cresterea riscului de aparitie a hipertensiunii si altor probleme asemanatoare.

Prin excesul de grasimi si zahar existent in alimentele rafinate, numarul de calorii poate creste foarte mult. Acest lucru determina cresterea in greutate. Consumul de alimente integrale ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale sau chiar la scaderea in greutate. Fibrele naturale continute in fructe, legume si cereale ajuta la obtinerea rapida a senzatiei de satietate, fara a consuma multe calorii.

Exista un alt avantaj al consumului de alimente integrale. Alimentele integrale sunt mult mai ieftine decat cele rafinate. In general, cu cat un lucru este mai procesat, cu atat costul de achizitie creste. O punga de orez integral brun este mult mai ieftina decat alta de orez decorticat preambalat.

Totusi, recomanda medicii nutritionisti, nu trebuie sa renuntam la toate alimentele procesate. Telul consta in scaderea consumului de alimente rafinate si cresterea consumului de alimente integrale. Acest lucru nu este dificil. Se recomanda ca atunci cand dorim ceva gustos sa consumam fie alune, fie fructe. Si, bineinteles sa adoptam o dieta echilibrata si variata.

.ro

Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *