Din oras

Peste o sută de copii de grădiniță, mutați din centru în ghetou – VIDEO

Cei 126 de copii, evacuați din Grădinița Parfum de Tei de pe strada Horea, vor fi mutați într-un bloc cu patru etaje de pe strada Gării. Transferul nu este unul tocmai fericit. În spatele imobilului ales de Primărie se află un adevărat ghetou, mai exact strada Stephenson, unde zeci de familii de rromi fac legea și împânzesc zona cu gunoaie.

Blocul urmează să fie amenajat și dat în folosință peste aproximativ un an. Acolo a funcționat un cămin pentru muncitori, dar a fost dezafectat în urmă cu cinci ani. De atunci, Primăria nu a găsit nicio soluție pentru transformarea clădirii într-un imobil cu altă destinație.

Zona este plină de gunoaie și vegetație crescută haotic. Clujenii care locuiesc în zonă spun că mizeria este făcută de romii care locuiesc pe strada Stephenson, situată în spatele blocului. Locuitorii din blocurile vecine tot speră că Primăria va veni cât mai repede să repare imobilul, care a început să se degradeze. Pe la colțuri, tencuiala a căzut, pereții dau semne că vor crăpa, iar în interior totul este dezafectat.

De mai mulți ani, autoritățile locale nu au reușit să rezolve nici problema romilor de pe această stradă, care trăiesc în condiții de secol XV, în Cluj-Napoca secolului XXI. După ce îi vor muta pe cei 126 de copii în noua grădiniță, aceștia vor vedea de pe geam ghetoul de pe strada Stephenson. Imaginile filmate de Ziar de Cluj anul trecut pe această stradă arată dezordinea și jegul pe care îl fac locuitorii.

În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, o parte din consilierii locali au atras atenția că imobilul de pe strada Gării nr. 4 nu se pretează pentru o grădiniță. Din cele patru nivele, doar 1 și 2 pot fi folosite pentru copii. Conducerea Primăriei nici nu a vrut să audă despre o posibilă schimbare a locației.

„Este o clădire parter plus patru etaje și arată ca un cămin din Zorilor sau de pe strada Clăbucet. E o monstruozitate arhitecturală. Am analizat proiectul DALI, pe care l-au făcut arhitecții reiese că din cele cinci nivele doar două ar fi grădiniță pentru că legal nu se poate face grădiniță peste un anumit nivel. Clădirea eu nu o văd bună pentru a fi grădiniță. Nu am putea regândi acest proiect și să găsim altă locație și acolo să facem locuințe sociale, mai ales că avem mare nevoie de apartamente sociale? Din proiectul DALI reiese că parterul este spațiu tehnic, iar etajul 1 și 2 sunt folosite pentru grădiniță, iar ultimele două nivele sunt birouri administrative, deci tot felul de spații conexe care nu au de-a face cu grădinița”, a afirmat atunci unul dintre consilierii locali.

Viceprimarul Dan Tarcea consideră că spațiul este potrivit pentru a fi grădiniță.

„Având în vedere că avem mare nevoie de grădinițe, cred că spațiul se pretează pentru a fi grădiniță. La locuințe sociale avem deja două proiecte în derulare plus că avem acel program de subvenționare a chiriei”, a precizat Tarcea, în aceeași ședință.

Grădinița Parfum de Tei de pe strada Horea a fost evacuată în această vară. Clădirea a fost retrocedată comunității evreilor, care și-au câștigat acest drept în instanță. Părinții copiilor au fost notificați abia la sfârșitul lunii august, deși conducerea Primăriei știa despre situația imobilului de mai mulți ani. În ședința de Consiliu Local din septembrie, a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru modernizarea clădirii de pe strada Gării nr. 4. Valoarea investiției este de aproape 13,3 milioane lei, fără TVA. Durata de realizare a lucrărilor este de 12 luni. În tot acest timp, copiii vor fi mutați în alte grădinițe.

Citește și:

Copiii evacuați din Grădinița Parfum de Tei vor avea sediu nou abia peste un an. Primăria știa de retrocedare de câțiva ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *