Eveniment

Examenul de rezidențiat este pus în pericol. Viitorul medicilor români, transformat în dispută politică

Scris de 245

Examenul de rezidențiat este pus în pericol de lipsa unui ministru al Educației și de lipsa de interes a autorităților care nu fac decât să își pasese responsabilitatea acestui eșec.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că examenul de rezidențiat ce trebuia să aibă loc în 17 noiembrie se amână pentru data de 8 decembrie.

Sorina Pintea îl acuză pentru această situație pe președintele Klaus Iohannis care nu a numit un ministru interimar la Educație. Metodologia de organizare se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.

”În data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Educație nu a fost numit ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest examen în 17 noiembrie. Deși am sperat că nu vom ajunge în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de premier către președintele României, iată că ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare”, potrivit lui Sorina Pintea.

Autoritățile au început să caute soluții doar după ce problema a fost sesizată de studenții mediciniști

Situația a fost semnalată chiar ieri de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România care avertiza că examenul de rezidenţiat, cel mai important în Medicină, este în pericol să nu poată fi organizat la timp.

”După șase ani de facultate, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenții facultăților de medicină în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România”, transmit reprezentanții studenților.

Autoritățile își pasează responsabilitatea de la unul la celălalt

Premierul Viorica Dăncilă și Ministrul Sănătății SorinaPintea îl acuză pe Klaus Iohannis pentru această situație. Președintele României este cel care ar fi refuzat numirea unui ministru interimar,

„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru”, a scris Viorica Dăncilă, vineri, pe Facebook.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis afirmă că legal el nu poate să numească un nou ministru al Educației până ce Guvernul nu va fi validat în Parlament, după rupere coaliției de guvernare. Iohannis propune o Ordonanță de Urgență prin care Ministerul Sănătății să fie împuternicit pentru a organiza examenul de rezidențiat fără Ministerul Educației.

Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019,
după cum urmează:

– înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile
de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului
Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea
candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații
admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare:
până cel târziu 29 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile
facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în
funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

– alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul
obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare:
6-14 ianuarie 2020;

– repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre
universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și
Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă
cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 orULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE