Diete

Patrunjelul – verdeata sanatatii

Patrunjelul este o planta bianuala aromatica (petroselium hortense) din familia Umbelifere. Varietatile cel mai cultivate in Europa sunt patrunjelul comun sau neted cu frunze mici si aromate, patrunjelul de Neapole, cu frunze mari si tulpina groasa si patrunjelul cret, cu frunzele crete.

 

 

Patrunjelul este originar din Europa meridionala si orientala si din Asia Mica. Egiptenii il foloseau ca deodorant. Patrunjelul poate fi considerat “verdeata sanatatii” sau “aliment-medicament” pentru ca de la el se foloseste totul: radacina, frunzele si semintele. Da un aspect atragator preparatelor culinare si inlatura mirosurile neplacute (datorita clorofilei), cum ar fi cel de usturoi. Cu el se pot aromatiza toate preparatele al caror gust se corecteaza cu putina sare: salate, legume fierte, carne (vita, pasare, peste), oua, supe, ciorbe, sosuri. Este bine sa il avem permanent in frigider, fie vara, fie iarna, proaspat. Pastrat la lumina, se oxideaza repede.

 

 

Compozitia chimica a patrunjelului proaspat (100 g): apa – 8,3 g; proteine, 3,7 g; lipide – 0.6 g; fibre alimentare – 5,6 g; fier – 4,2 mg; calciu – 220 mg; sodium – 20 mg; potasiu – 670 mg; fosfor – 75 mg; vitamina C 160 mg (lamaia contine 100 mg; este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala si varza!); acid folic – 129 ųg; vitamine B6, E, D; energie – 20 kcal.

 

 

Proprietati: aperitive, nutritive, stimulente: general si nervos, vermifuge, vasodilatatore, antiscorbutice, anticancerigene, diuretice, antianemice, antirahitice, antixeroftalmice etc. Este antitoxic, regenerator capilar. Ajuta in atonia vezicii biliare si diabet.

 

 

Frunzele sunt vasodilatatoare, fiind recomandate in reglarea aparatului circulator, mentinand in stare de sanatate vasele sangvine si capilarele. Fiind diuretic, continand apiol si antrenand eliminarea acidului uric, are efect depurativ asupra sangelui, fiind astfel util in tratarea gutei, anemiei si reumatismului. Este un antiseptic nu numai al sangelui, ci si al intestinelor. Exercita si o actiune de combatere a oxiurilor. Mentine functionarea normala a adrenalinei si tiroidei.

 

 

Prin calciul pe care il contine, este indicat in rahitism sau tuberculoza. Datorita vitaminei A, mareste rezistenta la hernii. Prin fier, este antianemic. Ajuta in crestere, lipsa de pofta de mancare, intarzie imbatranirea. Este un bun stimulent general si nervos, stimuleaza fibrele musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), ajuta in astenie, nervozitate. Vitaminele A, C si aminoacidul “histidina” din patrunjel il ajuta sa previna cancerul. Patrunjelul inhiba secretia de histamine, care poate declansa alergii.

 

 

Patrunjelul verde are proprietati pentru metabolismul oxigenului. Verdeturile contin antioxidanti (vitamina E!), care au rol preventiv in formarea peroxizilor, care, inmultindu-se, pot provoca degradarea biologica a celulelor.

 

 

Patrunjelul ajuta caile genito-urinare. Reglementeaza menstrele. Vindeca inflamatiile rinichilor, regleaza debitul  de urina si elimina durerile provocate la urinare sau prostata. In acest scop, se va bea infuzie de frunze de patrunjel. Pentru cei care vor sa faca o cura de suc de patrunjel, pentru dobandirea unei stari generale bune, doza este de 30-60 ml pe zi, in combinatie cu morcov.

 

 

Infuzia de frunze de patrunjel (1 lingurita / 1 cana de apa) ajuta in intoxicatiile cu tutun si alcool. La fel ajuta decoctul de radacina de patrunjel (2 radacini fierte 5 minute in 1 cana apa, apoi infuzate 5 minute).

 

 

Consumat proaspat rupt, linistete durerile de cap. Cate o legatura de patrunjel consumata zilnic ajuta pe cei care sufera din cauza danturii.

 

 

Radacina are o actiune diuretica puternica, fiind folosita in tratarea litiazelor. De asemenea, samanta distruge calculi renali si indeparteaza durerea data de acestia. Frunzele au o actiune mai redusa, dar pot fi folosite in reglarea ciclului la femei. Vindeca dereglarile menstruale, inlatura durerea, mai ales daca se bea suc de patrunjel cu morcovi, sfecla si castraveti. Se inlatura simultan zaharul si amidonul din alimentatie.

 

 

Prin vitamina A, ajuta in afectiuni oculare, mai ales daca se bea suc de patrunjel, morcov, telina si andive.

 

 

Se face un decoct din 50 g radacina, seminte sau frunze la 1 l de apa, timp de 5 minute, apopi se infuzeaza 15 minute. Se consuma 2 cesti mici pe zi, inaintea meselor, inghitindu-se si mestecandu-se incet, cate putin. Ajuta astfel in hidropizie, reumatism, litiaza urinara, oligurie, tulburari de ciclu, prostata, boli de stomac. Ceaiul de patrunjel uscat are o actiune sudorifica.

 

 

Vinul de patrunjel este benefic in boli de inima (intepaturi, reglarea ritmului cardiac). Reteta este urmatoarea: se folosesc 10 radacini cu tulpini si frunze, taiate marunt, 1 l vin de tara, 300 g miere de salcam. Se fierbe patrunjelul in vin, se pune mierea, se mai fierbe 1-2 minute la foc mic, se toarna fiebinte in sticle si se astupa ermetic. Se iau 3 linguri/zi, inainte de mese. Se respecta regimul alimentar pentru boli de inima.

 

 

Este diuretic, decoctul find folosit contra retentiei urinare si hidropiziei, dar si pentru oprirea scapariloor de urina si pentru cei cu pietre la rinichi. Pentru calculi renali si biliari, a dat rezultat urmatorul decoct: 1 kg radacina de patrunjel se fierbe in 2 l apa, pana ramane 1 l lichid. Se bea cate 150 ml de trei ori pe zi, ci 1 h inainte de mese, inghititura cu inghititura. Dupa cateva zile, incep sa se vada rezultatele…

 

 

Atentionare! Folosit in cantitati foarte mari, poate provoca avort (din cauza apiolului) la femeile gravide vulnerabile si poate opri lactatia tinerelor mame.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *