Sex

Personalitate si mister in dragoste

A ramane dorit cat mai mult timp inseamna mai intai a ramane misterios intr-o oarecare masura, adica sa stii cum sa-ti pastrezi partea cuvenita de mister. Prin urmare, evitati sa deveniti o persoana a carei substanta necunoscuta sa se creada ca s-a epuizat, nu fiti excesiv de transparent, de lizibil, de previzibil si nu uitati acest crud postulat de psihologie: “Ne dorim cu ardoare ceea ce nu avem, pe cand ceea ce detinem deja se va sfarsi in plictiseala noastra”.

 

 

Cand celalalt continua sa puna intrebari inseamna ca interesul sau ramane treaz. Nu e asa ca atunci cand partenerul ne este aproape si la dispozitia noastra; parca nu ne lipseste deloc, iar dorinta pe care o simtim fata de el este diminuata?! Atunci cand se indeparteaza insa si cand  devine mai putin disponibil, lipsa lui va face ca dorinta sa creasca in noi. Imediat insa ce se va apropia, dorinta noastra fata de el va scadea, pana la disparitie chiar. Privarea este asadar un factor de dorinta. “Cand imi scapa, o vreau, cand ma vrea, o las sa-mi scape”, spune intelepciunea populara.

 

 

Iata cateva sfaturi pentru a va mentine personalitatea si partea de mister intr-o relatie in doi:

– Feriti-va de contactul permanent: este moartea dorintei. A face lucrurile la fel tot timpul impreuna, a sti totul despre celalalt si a deveni asemanator celuilat este fatal pentru dorinta. Atractia presupune existenta a doua fiinte distincte nu asemanatoare, a curiozitatii pentru diferente, a poftei de particularitati. In termini de energie, aceasta nu poate sa circule decat intre doua niveluri diferite; or, dorinta este chiar miscare, schimb. Pastrati-va deci o existenta distincta, cultivati-va diferentele, iar interesul partenerului pentru dvs. va supravietui. Lucrul acesta nu va va impiedica sa impartasiti cu el extraordinare momente de contopire.

 

 

– Preocupati-va de spatiul dvs. personal. Rezervati-va un spatiu si un timp care sa fie numai ale dvs. si continuati sa va desfasurati preocuparile (psihologice, literare, artistice, spirituale sau tehnico-aplicative), continuati sa va folositi de talentele pe care le aveti, sa va realizati proiectele. Aceasta contribuie la intretinerea dorintei, prin amenajarea unor momente de distantare, prin faptul ca ne imbogateste si ne innoieste. Cu cat ne innoim si ne imbogatim, cu atat vom mentine si curiozitatea din partea celuilalt. Intimitatea personala despre care vorbim nu este ceva antinomic cu intimitatea in doi; dimpotriva, de aici vom culege fructele cu care se vor hrani apoi schimburile, conversatiile si procrearea in cuplu. In felul acesta, evitam rutina si impotmolirile.

 

 

– Folositi-va cu moderatie de cuvinte si mai ales de cele de dragoste. Nu vrem sa spunem aici ca trebuie sa fiti zgarciti si sa renuntati la orice spontaneitate, ci doar sa evitati sa il sufocati sau sa il suprasecurizati pe celalalt. Declarati-va iubirea, strigati-o chiar, atunci cand o simtiti cu ardoare, dar aveti grija ca formula “te iubesc” sa nu devina automata, nici o modalitate obsesionala de a va autoconvinge, nici o interogare deghizata si nici o tentative de acaparare. Este o declaratie importanta, ale carei valoare si sens nu trebuie sa le uitam vreodata. Si apoi, a face abuz de ea, la fel ca si atunci cand faci abuz de juraminte, risca sa conduca la uciderea dorintei prin excesivitate. De asemenea, nu trebuie sa fiti nici vorbaret incorigibil, care spune tot ceea ce ii trece prin minte, tot ceea ce a facut, pana in cele mai mici detalii. Si nu va deversati asupra celuilat un potop de griji si de plangeri.

 

 

Importanta autonomiei

Pastrati-va libertatea sau, mai corect zis, autonomia. Continuati-va activitatile si preocuparile care va sunt proprii, pentru ca aveti acest drept si aceasta indatorire. A evolua in constiinta si a indeplini lucrurile pentru care esti facut reprezinta ceva sacru, iar de lucrurile pe care le veti descoperi si pe care le veti dobandi va profita si partenerul dvs. Este o independenta in actiune, care intretine dorinta in doua feluri. Pe de o parte, suscita curiozitatea. Pe de alta parte, nu se poate sa nu il nelinisteasca putin. Or, tocmai aceasta nuanta de nesiguranta ii va mentine dorinta vie. Nu ati remarcat ca, atunci cand vreti sa fiti singur, faceti totul pentr a-l aduce pe partener sa fie atasat si dependent de dvs., iar momentul in care ati reusit sa o faceti nu il mai doriti asa de mult? Libertatea celuilalt face sa se nasca dorinta, iar transformarea lui intr-un prizonier o va ucide.

 

 

Cand e vorba insa de psihologie, lucrurile nu sunt chiar asa de simple: securitatea (ca durata) ii este necesara cuplului pentru a se angaja, pentru a construi o relatie si pentru a-si dezvolta sexualitatea. Astfel, va trebui sa stim sa urmam subtil pe acest drum imaginar, intre securitate si insecuritate.

 

 

Cum sa ne hranim dragostea

Dragostea nu este ceva indispensabil dorintei. Totusi, atunci cand iubesti, calitatea dorintei este cu totul alta, iar longevitatea ei este mai sigura. Iata de ce trebuie sa-i intretinem flacara. Sentimentul de dragoste ramane viu atunci cand stii sa-ti intretii propria atractivitate fizica (frumusetea corpului, felul elegant al tinutei), fara a renunta niciodata la seducerea partenerului; sentimentul de dragoste ramane viu atunci cand stii cum sa captezi celuilalt interesul, sporindu-i propria personalitate, cand stii cum sa institui o buna comunicare, cu bucurii aduse de complimente si incurajari, pe care sa i le ofere partenerului, cand stii sa fii atent la nevoile sexuale, afective si spirituale ale celuilalt.

 

 

Ca orice flacara, si flacara dragostei are nevoie sa fie intretinuta cu o mana de paie sau de vreascuri, in fiecare zi, pentru a o mentine aprinsa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *