Sanatate

Odihna si baile de mare

Sub actiunea directa a factorilor balneari se pot obtine importante modificari benefice in organismul celor care sunt la cura sau odihna. Astfel: creste metabolismul; creste, deci, si consumul de oxigen; se intareste sistemul nervos; se imbunatateste circulatia si compozitia sangelui; creste numarul globulelor rosii si cantitatea de hemoglobina; creste tensiunea arteriala, influentata direct de unele proceduri balneare; se mareste capacitatea vitala a plamanului, respiratia devine mai profunda si mai rara; creste concentratia de calciu si fosfor in sange; se grabeste cicatrizarea unor plagi sau fistule; se calmeaza durerile in unele afectiuni.

 

 

Se poate afirma, deci, ca organismul celor sanatosi devine mai rezistent fata de infectii, fata de boli, avand loc in acelasi timp o actiune de calire, de stimulare a tuturor functiilor organismului. Aceeasi actiune se exercita si asupra celor bolnavi, favorizand ameliorarea sau chiar vindecarea multor boli cornice.

 

 

Pe litoral, radiatia solara este intensa, fiind mai bogata in ulotraviolete, exista o miscare continua a aerului, presiunea atmosferica este crescuta; aerul este bogat in saruri minerale maritime (aerosoli) care dau un caracter excitant climei din statiuni.

 

 

Si in statiune ar trebui sa respectam un program zilnic de odihna, recreere si alimentatie. Acesta ar putea arata in felul urmator: 6.30 – gimnatica de dimineata; intre orele 7-8 micul dejun; intre orele 9-11 plimbare pe plaja; intre orele 11-14 pregatirea pentru pranz si luarea mesei; intre orele 14-17 odihna; intre 17-20 plaja, miscari si plimbari in aer liber; intre orele 20-20.30 cina; intre 20.30-22.30 plimbari, spectacol, dupa care urmeaza odihna de noapte, care trebuie sa asigure 7-8 ore de somn.

 

 

Baile de mare au o mare importanta pentru organism. Apa marii, prin sarurile minerale (sodium, clor, iod, brom, magneziu etc.) pe care le contine si prin miscarea valurilor, influenteaza direct functiile organismului. In timpul cand se fac baile de mare orice persoana care intra in apa marii simt o senzatie de frig, uneori insotita chiar de tremur, datorita diferentei de temperatura dintre corp si apa. La venirea in contact a pielii cu apa rece se produce o vasoconstrictie superficiala. Datorita acestui fenomen se modifica si ritmul batailor inimii. Dupa cateva minute de la intrarea in apa, vasele sanguine se dilata, circulatia sangelui devine mai intensa, iar cel care face baie sau inoata simte o caldura placuta. In acest interval de timp, organismul s-a acomodat la temperatura mai scazuta a apei marii. Pentru a scurta perioada de acomodare, si deci, pentru a inlatura senzatia neplacuta de frig este bine sa intram in apa repede si dintr-o data.

 

 

Oricine a facut o baie in mare stie ca dupa baie, cand pielea s-a uscat, se poate observa stratul fin de sare, ramas pe piele. In acelasi timp, datorita actiunii tonifiante a apei, masajul facut de valuri si aerosolii marini inhalati, ne simtim mai vioi, mai puternici si mai bine dispusi. Aceasta numai in cazul cand nu s-a facut o baie prea indelungata.

 

 

Baile de mare facute in mod rational s-au dovedit a fi foarte favorabile adultilor si copiilor sanatosi. Ele maresc sensibilitatea pielii si stimuleaza pofta de mancare deoarece sub influenta lor, functiile organismului sunt intensificate. Prima baie nu va dura mai mult de 2-5 minute. Pentru baile urmatoare se va mari durata la maximum 20-30 de minute.

 

Inotul si miscarile stimuleaza circulatia sangelui si astfel se asigura mentinerea caldurii normale a corpului. De aceea se recomanda si celor care nu stiu sa inoate sa faca miscari sau jocuri, tot timpul cat stau in apa. Valurile marii si zgomotul lor au un caracter excitant negativ asupra copiilor mici. Copilul sub 2 ani nu este indicat sa li se faca bai de mare. In general pentru copiii sub 2 ani nu este recomandata cura heliomarina.

 

 

Nu este indicat sa facem bai de mare pe stomacul gol si nici imediat dupa masa. Pentru a evita tulburarile digestive, baia de mare se va face cel putin dupa 1-2 ore de la luarea mesei. Cand apa marii este prea rece nu este bine sa facem bai de mare, dupa cum nici atunci cand bate vantul sau cand cerul este acoperit de nori. Senzatia de frig, insotita de tremur este semnalul intreruperii baii. In asemenea cazuri, dupa iesirea din apa ne vom sterge bine cu prosopul, pana se inroseste pielea.

 

 

Adultii si copiii bolnavi vor face baile de soare si mare numai la recomandarea medicului curant.

 

In perioada menstruala si in sarcina normala peste luna a V-a nu sunt indicate baile de soare si de mare. Unele femei, desi sanatoase, pot prezenta tulburari nervoase (stari de agitatie, de frica, depresii, insomnii etc.), tulburari care se pot declansa sau accentua in timpul curei.

 

 

Pentru alimentatia pe plaja se recomanda urmatoarele alimente: pestele prajit, biscuiti sau covrigei, miere de albine, gem, ceai rece, apa mineral, sucuri. Dimineata inainte  de plaja, se recomanda un dejun usor format dintr-un ceai cu pesmeti / paine prajita la care se poate adauga putin unt si miere de albine. In loc de ceai se poate consuma cafea cu lapte. Mesele de pranz si seara trebuie luate, cu gustari intre mese, daca e cazul.

 

 

Baile de soare si de mare se vor face la cel putin o ora dupa micul dejun si la 2 ore dupa masa de pranz. Respectand aceste indrumari evitam tulburarile digestive, care in afara de faptul ca produc indispozitii, scurteaza timpul de odihna si cura.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *