Din oras

NOUL CLUJ – Propunere de Zoo Parc pentru copiii nostri, pentru un Cluj cu adevarat turistic

 

Cluj-Napoca este un oras care sta foarte rau la capitolul facilitati destinate copiilor. Avem niste parcuri de joaca meschine, pe stil comunist, avem zone de plimbare putine si niciun parc tematic. Pentru multi dintre copiii Clujului, locurile de joaca din mall si petrecerile aniversare ale colegilor de gradinita sunt singura bucurie de weekend.

Proiectul meu de cetatean isi propune sa priveasca mai atent spre generatia actuala de copii, care are nevoie de o abordare moderna si occidentala.

Am lansat de curand conceptul Noul Cluj, un proiect de candidat independent la Consiliul Local, in care imi propun sa va supun atentiei spre analiza si dezbatere ideile mele, dar si solutiile pe care le am pentru rezolvarea problemelor orasului. 

Copiii nostri au nevoie de aer liber si de proiecte educationale care sa insemne cu adevarat ceva. Destul stau in fata monitoarelor, televizoarelor sau tabletelor!

 


 

 

Clujul merita un Zoo Parc

 

De ani de zile, primaria Clujului ignora rezolvarea unei probleme importante pentru Cluj-Napoca, investitia intr-o gradina zoologica, asa cum ar merita un oras de calibrul nostru. Primarul Emil Boc baga zeci de milioane in asfalt, intr-un asfalt care crapa, in strazi care se umplu apoi de gropi, si nu are nicio deschidere pentru generatia care ne va calca pe urme. 

Am eu solutia perfecta prin care Clujul poate avea mai mult decat o gradina zoologica, un Zoo Parc. Propunerea mea de cetatean este ca Primaria si Consiliul Local sa devina actionari prin intermediul unui parteneriat public privat intr-un proiect minunat facut de niste oameni inimosi, la Salicea. Daca voi ajunge consilier local independent, voi propune administratiei locale ca municipiul sa intre actionar in Zoo-Parcul “Moara de Vant”.
Impreuna, Primaria Cluj si inimosii proprietari ai Zoo Parcului de la Salicea pot sa duca acest proiect la alt nivel.

De ce e important un Zoo Parc pentru educatia copiilor nostri?

– prin gama larga de animale, asigura copiilor o educatie practica, pe langa teoria de la scoala

– Zoo Parcul din Salicea pune accent mare pe contactul copiilor cu animalul. Programele de hranire a animalelor de catre copii au un succes extraordinar. Nu toti parintii isi permit sa creasca animale in apartament, asa ca acest Zoo Parc constituie o solutie perfecta pentru imbogatirea experientei de viata a copiilor.


– copiii aflati in contact constant cu animalele sunt mai sociabili, mai increzatori in sine, mai lipsiti de temeri. Animalele asigura un suport emotional deosebit.
 

– interactiunea cu animalele reprezinta o metoda eficienta de redirectare a atentiei dinspre sine spre exterior. Copiii vor deveni mai putin egoisti cand se vor raporta la actiunile si emotiile animalului.

– avand grija in mod direct de animale, hranindu-le, observandu-le in mediul lor, dar fara plase si garduri, copiii vor deprinde mai repede si mai solid abilitatile de ingrijire a propriei persoane, dar si a stimularii responsabilitatii fata de cei din jur

 

De ce trebuie facuta asocierea?

– Cluj-Napoca nu are alta optiune in urmatorii 5 ani pentru a identifica un teren pentru o gradina zoologica

– daca Primaria ar gandi sa faca o asemenea investitie de la 0 ar costa milioane si mult timp pentru implementare (autorizatiile de mediu se dau foarte greu)

– daca Primaria ar vrea sa faca un Zoo Parc ar concura deja o investitie privata existenta si ar fi o abordare gresita: acei oameni s-au validat deja prin succesul pe care il au ca antreprenori ai unei afaceri reusite


– actualii proprietari ai Zoo Parcului de la Salicea nu au forta necesara sa se dezvolte puternic, ci doar in limita profitului si pe baza investitiilor planificate. Avand partener si asociat Primaria Cluj-Napoca, Zoo Parcul ar putea, cu banii care s-ar aloca anual de la buget, sa isi dezvolte facilitatile oferite, dar si sa imbunatateasca anual parcul de animale prin aducerea de exemplare din rase noi (zebre, camile, girafe, rinoceri)

– Profiturile rezultate se impart in functie de ponderea de actiuni pe care Primaria decide sa o achizitioneze. Dar un lucru e clar: Primaria poate face si ea profit din aceasta asociere, lucru deloc neglijabil.

Impactul social al unei asemenea investitii este pentru municipalitate unul imens. Sunt peste 100 de mii de copii prescolari si elevi care, daca intra Primaria actionar, vor putea efectua vizite trimestriale cu scoala sau gradinita, beneficiind de tarife reduse. 

Impactul turistic este si el insemnat. Pentru orice turist strain, un Zoo Parc inclus pe harta turistica a orasului inseamna un punct “must see”. Turismul clujean e si asa la pamant. Cu un Zoo Parc inclus in oferta orasului, perceptia si rezultatele se imbunatatesc considerabil.

 

 

 

Cat costa o intrare a Primariei in actionariat

Totul se negociaza. Primaria Cluj-Napoca trebuie sa invete sa se comporte antreprenorial. Astazi este doar o primarie ce cheltuie 250 de milioane de euro pe an.

Trebuie sa incepem sa si producem bani ca oras. Iar asta e un exemplu excelent despre cum ar trebui sa priveasca pe viitor Primaria oportunitatile de business. 

Un lucru important pentru ca dumneavoastra sa priviti cu alti ochi propunerea mea este urmatorul anunt pe care il fac:

Proprietarii sunt de acord sa se aseze la masa negocierilor. Am discutat cu ei si am obtinut aprobarea lor de a comunica public ca Primaria ar fi un partener binevenit in aceasta asociere. 

Auditul va stabili care este valoarea companiei si potentialul ei de business. Dar suma care s-ar plati pentru intrarea in actionariat poate fi conditionata de cheltuirea ei ca aport la capitalul social si folosita pentru dezvoltarea facilitatilor existente. 
Pe baza unui proiect de business nou, Primaria poate sa decida alocarea din buget a unei sume anuale pentru investitii. Pentru acest Zoo Parc, 200 000 de euro anual ar face diferenta. In maxim 5 ani, am putea concura cu brio ca oferta gradina zoologica din Targu-Mures. Nu se poate ca Primaria Cluj-Napoca, a celui mai mare oras din Romania dupa Bucuresti, sa nu aiba un Zoo Parc!

 

Investitia anuala in Zoo Parc – cat “sparge” Primaria pe telefoane mobile si internet

Exact! Anul trecut, Primaria condusa de Emil Boc a cheltuit 535 000 de lei pe servicii de telefonie mobila, fixa si internet. A cheltuit 180 000 de lei pentru fursecuri, apa si sucuri. A cheltuit 150 000 de lei pentru combustibiil.
Haideti sa bagam bani si in ceva ce produce bani! Sa bagam bani in copiii nostri si in educarea lor!

Zoo Parcul ar costa anual implicarea primariei cu cateva sute de mii de lei amarati care merg oricum pe papaetarie, telefoane sau fursecuri!

Haideti sa ii cheltuim mai cu folos, pe copiii nostri!

Avem peste 100 000 de copii care, invatand sa iubeasca animalele, sa le hraneasca, sa le mangaie, vor creste mai buni la suflet si mai fericiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *