Din oras

Modernizarea Casei de Cultură a Studenților, pasată de la o instituție la alta. Clădirea rămâne acoperită cu afișe și nereparată, deși Piața Lucian Blaga va fi reabilitată

Repararea clădirii Casei de Cultură a Studenților nu a fost inclusă în proiectul de modernizare a Pieței Lucian Blaga. Imobilul va rămâne în continuare degradat și acoperit cu afișe publicitare, care pe lângă rolul informativ, au totuși o funcție ajutătoare – maschează starea proastă a clădirii. Imobilul nu a mai fost reabilitat din 1960, de la inaugurare. Deși este în proprietarea Primăriei și în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, ambele instituții își pasează de la una la alta sarcina modernizării clădirii.

În zona zero a orașului, o clădire simbol se degradează pe zi ce trece din cauza ignoranței autorităților. Primăria Cluj-Napoca împarte amenzi în stânga și în dreapta proprietarilor care nu își repară fațadele imobilelor, dar nu se ocupă de proprietățile proprii. Clădirea Casei de Cultură a Studenților va sări de la modernizare și în 2018, la fel ca și în anii precedenți. În proiectul de buget local nu este prevăzută nicio sumă pentru Casa de Cultură a Studenților, deși se află în proprietatea Primăriei.

“Din dezbaterea publică, am înțeles că imobilele nu intră în proiect. În ultimii ani, Primăria a cuprins, la nivel teoretic, o sumă de bani în buget pentru această problemă, dar nu s-a concretizat nimic. Noi am lansat anul trecut un concurs de idei în parteneriat cu Universitatea Tehnică, cu studenții de la Arhitectură și sperăm ca anul acesta să finalizăm acest concurs de idei, să avem o soluție pe care să o propunem către Primărie”, a declarat Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților.

Administratorul clădirii este Ministerul Tineretului și Sportului, care adoptă o tactică similar cu a Primăriei. Nu știe și nu vede nimic.

“Cu banii pe care îi avem, noi nu reușim să punem problema refațadizării. La exterior nu s-a intervenit deloc din anii ’60 de când este clădirea. Primăria spune că administrarea o are Ministerul, iar Ministerul spune că este clădirea Primăriei. Noi facem administrarea, dar clădirea nu este proprietatea noastră. Avem o problemă și la accesarea de fonduri europene pentru că noi suntem ordonator special de credite, iar ordonator principal este Ministerul sau Primăria, clădirea fiind a lor, exact cum este și la investițiile în școli, care funcționează în clădirile Primăriei”, a afirmat Flavius Milășan.

Pe lângă starea proastă a exteriorului clădirii, există și problema inestetică a mesh-urilor publicitare care acoperă de multe ori întreaga fațadă. Acest aspect a fost sesizat de arhitectul Șerban Țigănaș, la dezbaterea publică de marți seara despre modernizarea Pieței Lucian Blaga. Deși a fost prezent în sală, primarul Emil Boc nu a comentat deloc situația, nu a spus niciun cuvânt nici despre afișele publicitare, nici despre modernizarea clădirii.

Mesh-urile publicitare sunt amplasate pe clădire cu aviz de la Primărie și de la Casa de Cultură a Studenților.

“În 2010, clădirea a fost preluată de Primărie, prin Hotărârea de Guvern 815, după care, peste câteva săptămâni, prin hotărâre de Consiliu Local, a fost predată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. În hotărârea aceea de Consiliu Local se precizează că afișajul pe fațada clădirii se face în raport cu domeniul de activitate al instituției, care este reglementat prin HG 801 din 2004, care este hotărârea de înființare și funcționare a caselor de cultură ale studenților. Această HG precizează că domeniul este cultural-artistic, de tineret, turism, sportiv, incluziune social, voluntariat. Panourile publicitare sunt amplasate cu avizul comun al Casei de Cultură a Studenților și al Primăriei”, a mai spus Milășan.

Din veniturile proprii, conducerea Casei de Cultură a Studenților reușit să facă lucrări de reparații în interior.

“Primăria spune că administrarea o are Ministerul, iar Ministerul spune că este clădirea Primăriei. Noi facem administrarea, dar clădirea nu este proprietatea noastră. Cu toate acestea, niște schimbări am reușit să facem de-a lungul timpului în sălile de conferințe ca să oferim condiții decente. Tot ce înseamnă bunuri și utilități sunt achitate din fonduri proprii, Casa de Cultură a Studenților se autosusține. Singura sursă financiară care vine de la Minister este pentru salarii și respectiv activități culturale. În rest, nici Primăria, cu toate că e clădirea lor, nici Ministerul nu ne finanțează pe ceea ce înseamnă bunuri, servicii, utilități. În lunile de iarnă, facturile cu utilitățile sunt de ordinul zecilor de mii de lei, deci trebuie să fim atenți la politica de management pentru că orice greșeală ne-ar bloca”, a precizat Flavius Milășan.

Piața Lucian Blaga urmează să fie modernizată. Marți seara a avut loc o dezbatere pe această temă, în cadrul căreia au fost prezentate principalele modificări care vor fi aduse în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *