Diete

Mituri spulberate despre… alimente

Piata ofera o multime de alimente destinate publicului constient de propria greutate. Versiunile slabe in grasimi sau zahar ale multor alimente se gasesc pe rafturile supermarketurilor. Oricum, valoarea acestor alimente, ca ajutor pentru slabire, este discutabila, iar unele au o valoare nutritiva mai saraca decat echivalentele lor “care ingrasa”.

 

Alimente sarace in grasimi. Rafturile supermarketurilor sunt pline de produse care se auto-declara a fi sarace in grasimi sau fara colesterol. Intrebarea este daca sunt ele mai sarace decat echivalentele lor cu grasimi. Mai important decat procentajul  de grasimi la alimente este procentajul de calorii produse de grasimi. Pentru a calcula acest lucru, trebuie sa inmultim cu noua numarul gramelor de grasime dintr-un aliment, sa impartim produsul obtinut la numarul total de calorii si sa inmultim totul cu 100. Folosind aceasta metoda de calcul, veti observa ca multe alimente care afirma ca sunt sarace in grasimi se dovedesc a fi de fapt foarte grase. De exemplu, crema de branza normala are 30 % grasime si 86 % din calorii i se trag din grasimi. Crema de branza saraca in grasimi are 15 %. Oricum, procentajul de calorii este de 73 %, ceea ce nu reprezinta un mare castig. Multe alimente sarace in grasimi, cum ar fi inghetata saraca in grasimi, biscuitii sau iaurtul contin plus de zahar si amidon pentru mentinerea texturii. Pentru sanatate si pentru controlul greutatii este indicat si mai simplu sa eliminam alimentele bogate in grasimi si sa le inlocuim cu fructe proaspete si legume.

 

Indulcitorii artificiali. Alaturi de grasimi, o alta componenta majora a alimentelor care trebuie eliminata este zaharul. Multe alimente de pe piata au acum tot continutul de zahar inlocuit cu indulcitori artificiali, cum ar fi aspartanul si zaharina. Oricum, studiile stiintifice sugereaza ca indulcitorii artificiali ne incurajeaza de fapt sa mancam mai mult, pe termen lung. Intr-un studiu, persoanele care au mancat un iaurt indulcit cu zaharina erau inclinate sa manance mai mult dupa aceea, decat cei care au mancat iaurtul indulcit cu zahar. Iar alt studiu semnaleaza ca si acesti indulcitori ingrasa, pe termen lung.

 

Cofeina din bauturile dietetice. In afara indulcitorilor artificiali, un alt risc pentru sanatate il constituie cofeina din multe bauturi dietetice. Cofeina produce o stare temporara de energie, vivacitate si voie buna. Problema ca ea creaza dependenta, iar multi dintre noi depindem de ea, pentru a ne da impulsul de care avem nevoie pentru a avea o zi buna. Consumul regulat de cofeina poate duce usor la oboseala, durere de cap, depresie, insomnie, iritabilitate si anxietate. Se bun intrebari serioase si asupra rolului pe care il are cofeina in dezvoltarea cancerului de prostata, de pancreas si de fiere.

 

Alimentele care “slabesc”. Desi alimentele si bauturile dietetice sunt promovate ca o adevarata binecuvantare pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus, realitatea este ca beneficiile lor, atat de mult mediatizate, sunt rareori rezultatul factorilor nutritivi. Producatorii acestor alimente afirma ca acestea va ajuta sa slabiti doar ca parte a unei diete pe baza de control al caloriilor. Adevarul este ca orice aliment, oricate calorii si ingrediente nesanatoase contin, va poate ajuta sa slabiti, daca-l  consumati combinat cu o dieta pe baza de control al caloriilor. Restrictia caloriilor este cea care duce la scaderea in greutate si nu alimentele. Ba mai mult, multe alimente pentru slabit contin la fel de multe calorii ca si alimentele obisnuite. Singurul motiv pentru ca unele alimente contin mai putine calorii pe o portie este cantitatea mai mica care se consuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *