Sanatate

Acneea, spaima adolescentilor

Acneea este o spaima si o frustare pentru adolescenti, dar ea poate afecta si adultii. Ea este cauzata de astuparea porilor si de bacteriile din piele. Grasimile din glande se combina cu celulele moarte ale pielii pentru a astupa porii, numiti si foliculi.

 

 

Foliculii proemina, formand-se cosuri si alte tipuri de leziuni superficiale ale pielii:

–    puncte albe: pori imbacsiti, astupati, fara orificiu de deschidere;
–    comedoane (puncte negre): pori deschisi cu suprafata inchisa la culoare;
–    postule: puncte rosii care semnaleaza o infectie bacteriana in porii astupati;
–    chisturi: noduli grosi sub suprafata pielii, formati de acumularea de secretii.

 

 

Trei din patru adolescenti au o forma oarecare de acnee. Prevalenta este cea mai mare la adolescenti, deoarece modificarile hormonale stimuleaza glandele sebacee in timpul acestei perioade. Glandele sebacee secreta un ulei gras numit sebum, care lubrifiaza parul si pielea. Perioadele menstruale, folosirea anticonceptionalelor sau a medicamentelor cortizonice si stresul pot agrava acneea in anii care urmeaza.

 

 

Desi este o problema cronica pentru multe persoane aflate in perioada de pubertate si chiar si pentru adultii tineri, acneea se rezolva pana la urma, in majoritatea cazurilor.

 

 

Modalitati de ingrijire:

–    Identificati factorii care va agraveaza acneea. Evitati cosmeticele uleioase sau grase, lotiunile de plaja, produsele de coafare a parului sau fardurile. Folositi produse in ale caror prospecte se specifica substantele de baza – apa sau ca sunt nnoncomedogene.

–    Spalati zilnic zonele problematice cu un detergent facial, care usuca usor pielea si determina foliculii sa se descuameze.

–    Incercati lotiuni pentru acnee, fara prescriptie medicala (continand peroxid benzoil, rezorcinol sau acid salicilic ca ingredienti activi) pentru a inhiba excesul uleios si pentru a stimula eliminarea celulelor moarte.

 

 

–    Expunerea moderata la soare sau folosirea atenta a lampii cu lumina ultravioleta ar putea fi eficiente. Totusi, prea mult soare ar putea determina riduri si cancer de piele mai tarziu.

–    Mentineti-va parul curat si departe de fata.

–    Tineti sub observatie eventualele semnale ale infectiei, pornite de la un cos banal.

–    Numai daca un aliment anume agraveaza acneea, trebuie sa-l eliminati. Alimente precum ciocolata, banuite inainte ca ar fi cauza acneei, in general nu mai sunt acuzate.

–    Nu intepati sau stoarceti cosurile. Puteti determina infectii sau cicatrice inestetice.

 

 

Asistenta medicala

Cosurile care persista sau chisturile inflamate ar trebu examinate si tratate conform unor prescriptii medicale. Mai rar, o eruptie brusca de acnee severa la un adult mai in varsta poate semnala o boala de baza ce necesita atentie medicala.

 

 

Doctorii ar putea folosi chirurgia cosmetica pentru a atenua cicatricele lasate de acnee. Principalele proceduri sunt dermabraziunea sau descuamarea prin refrigerare sau substante chimice. Totusi, daca pielea dvs. tinde sa formeze tesut cicatricial, aceste proceduri pot dauna si mai mult tenului.

 

 

Procedurile de peeling (descumare), elimina cicatricile superficiale. Dermabraziunea, rezervata de obicei cicatricelor mult mai extinse, consta din anestezic local sau o refrigerare topica a pielii in timpul acestei proceduri. Anestezia generala sau spitalizarea nu sunt, de obicei, necesare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *