Politica

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promite o scădere a taxei clawback, pentru ca românii să aibă acces la medicamente mai ieftine

Ministrul Sănătății, pesedistul Alexandru Rafila, a reacționat în scandalul dispariției de pe piață a medicamentelor generice, adică cele mai ieftine, și a declarat că taxa clawback, pe care o plătesc producătorii, ar putea fi redusă cu 15%.

„Acum avem două prevederi importante: În primul rând, se uniformizează taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice, indiferent de proveniență, dacă sunt din România sau din import. Acest lucru va intra în vigoare în scurt timp, probabil într-un interval de circa 30 de zile.

Cel de-al doilea lucru pe care ne dorim să-l punem în aplicare pentru medicamentele ieftine cu valoare de până la 50 de lei, care din punct de vedere al producției și comercial reprezintă, datorită prețului scăzut, un interes mai mic pentru producători, să putem să actualizăm aceste prețuri cu rata inflației în perioada următoare, ca să nu fim în pericol să ducem la dispariția acestor medicamente de pe piață.” a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut în ultimii ani de pe piața din România, iar pacienții din țara noastră au plătit în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente, din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina.

„În momentul în care pacienții nu găsesc medicamente ieftine, cu siguranță vor renunța la tratament. Iar dacă vorbim despre boli cronice, e grav, pentru că viața pacienților e în pericol. Iar pe termen lung, cheltuielile statului cresc exponențial. Vorbim mereu că avem sau ne dorim să avem un sistem de sănătate centrat pe pacient, dar, de fapt, Guvernul are primordial în vedere cheltuielile pe termen scurt”, avertizează Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cea mai mare asociație ce reprezintă bolnavii cronici din România, pentru hotnews.ro

Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat. Ele conțin aceeași substanță activă ca și produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice.

În întreaga lume, medicamentele generice și biosimilarele reprezintă soluția pentru creșterea accesului la tratament, întrucât ele înseamnă mai mulți pacienți tratați din aceeași sumă de bani.