Justitie

Medicii din dosarul de corupție al DNA Cluj, scapă de măsura controlului judiciar. La fel s-a decis și în cazul Auricăi ”Intermediara”

Instanțele clujene au revocat după mai bine de un an măsurile prevenitive cerute de procurorii DNA Cluj în dosarul cu rețelei care întocmea documente pentru ajutoare sociale. DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a medicilor Carmen Teodora Gruiță și Faur Alexandru, în stare de libertatate, împreună cu Aurica Calman – inclulpata care intermedia șpăgile dintre doctori și beneficiari, care atunci era în arest preventiv, pentru luare de mită. Luna aceasta, în paralel cu judecarea dosarului, instanțele au revocat măsura controlului judiciar, cei mai bucuroși fiind cei doi medici, cărora prin această măsură li s-a interzis să își continue activitate pe posturile prin care au eliberat documente medicale false pentru îndemnizații sociale. 

Medicul Carmen Teodora Gruiță avea activitatea suspendată, încă din septembrie 2019, după ce a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție Cluj. Aceasta este acuzată de savârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual,  în dosarul ȘPAGĂ DE LA INVALIZI. Procurorii susțin că doctorița este implicată în rețeaua coruptă din sistemul medical, pe partea de obținere au unor pensii speciale prin diagnostice și/sau documente medicale false.

 DNA Cluj a transmis atunci un comunicat de presă cu privire la ceilalți doi inculpați: medicul Alexandru Faur – medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj și Aurica Calman – cea care intermedia șpăgile pentru pensiile speciale.

La câteva luni de la percheziții, forma finală a dosarului Șpagă de la invalizi conținea un total de 51 de inculpați, pentru alte aproximativ 40 de persoane fiind încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției. Luna trecut, 16 persoane din lista celor trimiși în judecată au cerut și obținut disjungerea dosarului pentru judecare lor prin procedura simplificată, recunoscând și ei faptele. 

Cei de la DNA Cluj au contestat revocarea măsurii, însă Curtea de Apel Cluj a menținut decizia. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.
În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.
La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată cei de la DNA Cluj. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *