In vizor

Medicamente pentru morti decontate de CAS si salarii ilegale pentru angajatii primariei Turda

Medicamente decontate persoanelor decedate, plati nelegale pentru insotitorii de persoane cu handicap sau pentru medicii veterinari, sunt cateva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Cluj, potrivit ultimului raport publicat in urma controalelor de anul trecut. Auditorii au mai constatat ca functionarii Primariei Turda au primit salarii mai mari decat cele cuvenite, dar si o serie de alte nereguli financiare, la nivelul primariei din localitate.

Ultimele rapoarte de control si audit, realizate de Curtea de Conturi in 2013, scot la iveala o serie de nereguli privind gestionarea banului public in judetul nostru.

Astfel, in raport se arata ca mai multe persoane au beneficiat de medicamente compensate si servicii medicale in 2012, desi in realitate acestea erau….moarte!

 “Decontarea unor medicamente compensate in tratamentul ambulatoriu si a unor servicii paraclinice, in baza retetelor prescrise de medicii de familie a unor persoane care, la data emiterii acestora, erau decedate, in suma de 687.000 de lei (CAS Arad, Arges, Buzau, Constanta Cluj, Dolj, Mures, Prahova, Satu-Mare, Timis si Teleorman)”, se arata in raportul Curtii de Conturi, printre neregulile constatate.

Si la Directia Sanitar-Veterinara Cluj au fost constatate neconcordante: institutia a decontat medicilor veterinari, in mod nejustificat, cheltuieli privind contravaloarea unor servicii sanitar-veterinare, neconforme cu realitatea, spun auditorii Curtii de Conturi.

La Casa Judeteana de Pensii Cluj, alaturi de alte institutii din mai multe judete ale tarii, s-a constata ca s-au facut plati nelegale, in valoare totala de 956.000 de lei, a unor indemnizatii de insotitor acordate persoanelor cu handicap grav. Toate aceste nereguli sunt valabile pentru anul 2012, perioada auditata de angajatii Curtii de Conturi a Romaniei.

Si Raportul privind Finantele Publice Locale pe anul 2012 indica o serie de ilegalitati.

Astfel, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a Judetului Cluj a platit servicii de proiectare pentru „Modernizarea si reabilitarea drumurilor – DJ108B”, in lipsa documentelor care sa ateste executarea acestor servicii, fiind cauzat un prejudiciu de 500.000 de lei.

Angajatii Primariei Turda au primit bani mai multi

La Primaria Turda, functionarii au realizat plati nelegale in valoare de aproape 800.000 de lei, prin calcularea gresita a salariilor de baza pentru personalul din aparatul de specialitate al primarului. De asemenea, si in cazul politistilor locali din Turda s-au realizat cheltuieli mai mari decat cele legale, cu 180.000 de lei.

Cele mai multe nereguli, constatate la Turda

Un prejudiciu de 1,8 milioane de lei a fost inregistrat tot la Turda.

“Din verificarea lucrarilor de investitii derulate la UATM Turda s-a constatat ca au fost acceptate la plata si decontate situații de lucrari pentru realizarea obiectivului „Extinderea si reamenajarea parcului zoologic si de agrement”, in care au fost inscrise cantitati de lucrari mai mari decat cele efectiv realizate, fiind cauzat un prejudiciu in suma de 1.847 mii lei”.

In cazul administratiei locale din Turda, auditoria au mai constatat ca functionarii primariei din localitate nu au inregistrat corect in contabilitate investitii finalizate pentru care au fost intocmite procese verbale la terminarea lucrarilor, in valoare de peste 49 de milioane de lei.

Concluziile Raportului privind finantele publice locale arata ca, in judetul Cluj, au fost constatate 113 abateri, fiind stabilite venituri suplimentare estimate, inclusiv majorari de intarziere pentru neplata la termen a acestora, in valoare de 9,6 milioane de lei.

PDF icon raport_finante_publice_locale_2012_cluj.pdf

Foto: turdalive.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *