Din oras

Profesor UTCN: “Caldura nu poate fi contorizata in blocuri!”

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea interzice oprirea caloriferelor in apartamentele cu repartitoare. Motivul? Proprietarii care decid sa faca economie si sa isi opreasca repartitoarele s-ar incalzi “smechereste” de la vecini. Ideea nu-i incalzeste pe specialistii clujeni in energetica cladirilor. Ei spun ca discutia despre inchiderea repartitoarelor este absurda, in conditiile in care aparatul nu masoara cantitatea de caldura dintr-un apartament. Repartitoarele masoara doar energia termica care iese din radiator. 

Inginerii constructori din Cluj, specialisti in energetica cladirilor, sustin ca energia termica din sistemul centralizat nu poate fi masurata, chiar daca apartamentele au montate repartitoare.

“Faptul ca se inchide sau nu repartitorul, nu are relevanta.  Caldura poate sa mearga peste tot. (…) Repartitorul e un “minciunitor” pentru ca nu masoara cantitatea de caldura consumata de locatar intr-o incapere unde e montat, ci arata cantitatea de caldura care iese din radiator. Ea se duce si la vecin si in coridor si oriunde e caldura mai mica. Se mira acum ca agentul termic se imparte in tot spatiul in cladirile de apartamente: si in casa scarii si oriunde e temperatura mai mica”, a aratat profesorul Ioan Moga, specialist in energetica cladirilor de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN).

Specialistii de la Politehnica spun ca de la bun inceput discutia despre montarea repartitoarelor a fost una absurda, in conditiile in care in blocuri nu se poate masura cantitatea de caldura existenta.

“A fost o prostire in masa cu montarea repartitoarelor. Daca le aduni, cantitatea de caldura de la ceas nu e egala cu cea din apartament. Si repartitoarele trebuie calibrate la 3 luni ca si cantarele din piata. Nu pot folosi o scula neverificata. Centrala o verifica o data pe an”, a aratat Moga.

In judetul Cluj, aproape 100% din apartamentele care se incalzesc in sistem centralizat si-au montat repartitoare de caldura. Cu toate acestea, repartitoarele sunt prost facute, sustin reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Proprietari (FAP) din Cluj si nu ii ajuta pe reprezentantii asociatiilor sa calculeze corect factura la incalzire, asa cum ar fi fost normal.

“Robinetele termostate nu au reglaj de temperatura minima asa cum e firesc. (…) Proprietarii inchid caloriferele, ca sa faca economie. Sa lasi neincalzita o incapere creeaza disconfort cladirii. Mi se pare corect sa nu inchid caloriferul si sa-l pun pe un minim de 5-10 grade. Daca se inchide complet e total gresit. Exista un dezechilibru energetic al cladirii, insa ulterior nu ai cum sa cuantifici cantitatea de caldura pierduta: calculezi pe elementi sau pe suprafata utila”, a spus Sorin Muntean, presedintele FAP Cluj.

ANRSC este institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care tine evidenta procesului de autorizare a societatilor care monteaza si/sau exploateaza sisteme de repartizare a costurilor pentru incalzire. 

Foto: museimobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *