Politica

Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi reproșează președintelui Klaus Iohannis implicarea în campaniile electorale și consideră că ”au fost ani pierduți” din cauza unor ”ranchiune și discuții politice și a unor decizii luate în acel moment”.

Rugat într-o emisiune Antena 3 difuzată duminică seară să facă o evaluare a celor două mandate ale președintelui Iohannis, Ciolacu a spus că nu este un fan al acestuia.

”Nu sunt evaluatorul și nici fan al președintelui Klaus Iohannis, este președintele României și am tratat cu respect instituția prezidențială. Mi-aș fi dorit ca în anumite momente ale domniei sale să trateze toate partidele cu aceeași măsură, să nu se implice în campaniile electorale, ar fi fost cred că un lucru foarte bun pentru democrația din România și pentru viitorul României, dar fiecare vom răspunde de faptele sale și de ce am făcut cât timp am fost oameni de stat în diferite funcții.

Nu sunt la modul laudativ. Părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”Într-o lună venim cu un nou program de guvernare”. ”Nicolae Ciucă își va da demisia”. ”Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi în noul guvern”. Îl apreciază pe Marcel Boloș

  • Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat duminică seară că într-o lună partidul pe care îl conduce va veni cu un program de negociere, care va urma să fie negociat cu colegii de coaliție.

”Noi, în acest moment, urmează să venim într-o lună de zile cu un nou program de guvernare, pentru că e un nou guvern, iar apoi urmează să îl negociem în coaliție. Apoi să-l discutăm în spațiul public. Pe urmă, lucrurile vor veni de la sine”, a declarat Ciolacu în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

Mare parte din miniștri se vor regăsi și în noul guvern, susține Ciolacu.

”Când premierul Ciucă își va demisia, pentru că această rocadă va fi realizată prin demisia premierului, automat demisionează tot guvernul. Urmează apoi desemnarea viitorului guvern. Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi în noul guvern. Va fi o analiză făcută de primul ministru, vom face și noi o analiză a eficienței guvernamentale și vom avea această discuție în coaliție. Cred că fiecare dintre partide va veni cu niște modificări”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD susține că sunt prevăzute patru schimbări de portofolii în acordul politic pe care PSD și PNL urmează să le discute.

”Sunt ministerele de Finanțe, Justiției, Fondurilor Europene și Transporturilor. Suntem în această discuție. Există întotdeauna o marjă de negocieri politice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD Spune că s-au remarcat în actualul guvern doi miniștri, unul PNL și altul PSD.

”Doi miniștri care s-au remarcat. Marcel Boloș a făcut într-o perioadă scurtă minuni și Sorin Grindeanu, care a semnat contracte, cât nu s-au semnat în ultimii 10 ani. O eficiență guvernamentală clară, amândoi lăudați de instituțiile europene”, a mai declarat Ciolacu.

Liderul social-democrat anunță că prioritatea guvernului pe care îl va conduce este să se treacă de ”la o economie bazată pe consum, așa cum este acum, cu una bazată pe producție”.

A numit și cele mai importante 3 lucruri pe care urmează să le facă în calitate de premier.

”Să vedem exact implementarea PNRR-ului, anul trecut nu au fost sume foarte mari atrase. Să ne îndeplinim toate jaloanele, să venim cu scheme de încurajare a producției, vorbesc de industria alimentară și industriei a materialelor de construcții.

Prioritate majoră să nu mai crească prețurile. Statul sî intervină la produsele alimentare, să venim cu o politică coerentă. În acest moment lucrăm și veți vedea că vom vedea pe produsele de bază cu o schemă foarte clară pentru ca produsele de bază să nu mai crească.

Cel mai important e ca la sfârșitul anului să avem o inflație cu o singură cifră. (…) Încet, încet ne creăm credibilitatea în fața românilor să le cerem din nou votul”, a mai spus Marcel Ciolacu.