In vizor

Lipsea nişte pipilic în rezerva de apă a Clujului: Se propune (din Suedia) amenajarea unor locuri publice de „scaldă” și grătare în zona lacurilor de la Gilău

În timpul dezbaterilor despre „verde-albastru” de la fabrica de sinecuri numită pompos Centrul de Imagistică și Imaginație Civică pe tema realizării culoarului velo – pietonal de la Gilău la Apahida, un român stabilit în Suedia a ținut neapărat să intervină și să supună atenției lipsa unor locuri publice amenajate pentru un grătar sau pentru o baie în zona lacurilor de la Gilău, Beliș și Tarnița.

Subiectul propus de clujeanul stabilit în nordul Europei era departe de tema dezbaterii, totuşi, o parte dintre cei prezenți la dezbaterea de la CIIC, i-au dat dreptate. Printre ei şi arhitectul care realizează PUG-ul comunei Gilău, Horațiu Răcășan, la fel și cei din echipa de proiectare.

Vă relatăm adespre această intervenţie pentru a vedea cât de varză pe partea de legislaţie sunt arhitecţii care se ocupă de PUG-uri în Cluj. Şi ne mai mirăm de oribilităţile „urbanistice” pe care le vedem, le simţim pe pielea noastră?

La fel de varză ca inutilul sinecurist al lui Emil Boc, Ovidiu Cîmpean, care a „moderat” dezbaterea de la CIIC. Acesta a cerut un răspuns din partea celor care lucrează la viitoarele randări ale proiectul „Someșul metropolitan – culoar verde-albastru de mobilitate urbană” cu care OSĂ se laude Emil Boc în campania electorală din 2024. Care au deschis guriţa şi au dat un răspuns demn de „un castraviete, domn orofesor”:

„Gilăul este o localitate care are o relație specială cu Someșul. Noi am început proiectul acolo, am avut discuții cu administrația și credem că lucrurile merg într-o direcție foarte bună. Avem bineînțeles și lucrurile pe care domnul ni le-a solicitat și din partea administrației e o deschidere totală”.

O fi „dăşchidierea totală”, dar legea spune clar că administrațiile locale pot amenaja locuri de picnic în anumite zone din preajma lacurilor, sub rezerva reglementărilor legale. Cât privește amenajarea unor „locuri de scaldă”, de îmbăiere în râuri și lacuri din România, nu pot s-o facă. Legal, doar în Marea Neagră și în alte zone special amenajate te poți scălda. Cine o face o face pe propria răspundere.

Apele naturale din România nu sunt declarate și autorizate de Uniunea Europeană ca fiind zone de scăldat. Turiștii pot face baie doar în Marea Neagră și în alte zone special amenajate.

Conform datelor înregistrate de Uniunea Europeană, doar 50 de zone litorale din România sunt declarate ca zone de îmbăiere din cele peste 3.000 de corpuri de apă.

Ca să nu mai vorbim că acumularea de apă de la Gilău este declarată rezerva de apă a Clujului. Şi oricum este deja contaminată cu PET-uri de bere, cu şi fără amenajare.

CITEŞTE ŞI:

Lacul Gilău, rezerva de apă a Clujului, contaminat cu PET-uri de bere

Lacul Gilău este deja rezerva de PET-uri a Clujului. Mai trebuie să fie şi budă potabilă.

Şi cam atâta despre pseudo-dezbatere: Varză a la Cluj. S-au discutat discuţii să bifeze atârnătorii de la CIIC activitate să-şi justifice salariile.

 

Sursa informatiilor: media9.ro