Eveniment

Lacul Gilău, rezerva de apă a Clujului, contaminat cu PET-uri de bere

Lacul de acumulare Gilău, din Cluj, folosit ca sursă de rezervă pentru alimentarea cu apă a întregului judeţ, este plin de gunoaie. Tonele de PET-uri, cauciucuri şi lemne au fost aduse de apa care a crescut în urma ploilor.

”PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!”, spune un localnic, pentru observatornws.ro.

Mizeria din lac este periculoasă în primul rând pentru faună. Lebedele şi raţele care nu au mai migrat în ţările calde fac slalom printre gunoaie. Localnicii n-au curăţat niciun centimetru de lac, iar autorităţile îşi pasează vina.

Nu este prima dată când se semnalează poluare masivă pe acest lac de acumulare. Cantitățile mari de precipitații căzute și topirea stratului de zăpadă din bazinul hidrografic Someșul Rece au generat creșterea debitelor și nivelurilor râului Someșul Rece și ale afluenților. Iar cu acestea au venit de pe pante şi deşeurile lăsate în urmă de hoţii de pădure şi turişti.

”În ultimele 24 de ore, creșterea de nivel a Someșului Rece a fost de 58 de centimetri. Măsurătorile la miră sunt realizate în secțiunea stației hidrometrice Someșu Rece Sat. De asemenea, s-au activat torenții din acest areal. Prin urmare, depozitele ilegale de deșeuri și materialul lemnos au fost antrenate în albia Someșului Rece și au ajuns în lacul de acumulare Gilău. Pe lângă aspectul inestetic creat, aceste deșeuri generează probleme tehnice în exploatarea construcțiilor hidrotehnice. În același timp, având în vedere faptul că acumularea Gilău reprezintă sursă secundară de alimentare cu apă a populației, procesul de tratare a apei brute în vederea potabilizării este afectat.” – a comunicat, săptămâna trecută, Administraţia Apele Române Someș-Tisa.