In vizor

Cresc prețurile pentru serviciile medicale stomatologice

Medicii stomatologi clujeni sunt nemulţumiţi de modificările aduse Codului fiscal. Ei consideră că aceste modificări reduc accesibilitatea pacienţilor la tratamente stomatologice

„Prin această modificare legislativă a Legii privind codul fiscal este prevăzută o nouă cotă de impozitare pentru microîntreprinderile care desfăşoară activităţi principale sau secundare în câteva domenii printre care se află şi stomatologia prin codul CAEN 8623, cod care se referă la activităţi de asistenţă stomatologică. În Proiectul legii de modificare a Codului fiscal este prevăzut un procent de 3% din veniturile realizate, fără să fie luat în considerare profitul. Medicii stomatologi sunt nemulţumiţi de această măsură şi o văd ca o nouă creştere a costurilor de funcţionare a cabinetelor stomatologice şi implicit a costurilor tratamentelor furnizate pacienţilor. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis autorităţilor o notă de fundamentare şi solicitarea de revenire la forma anterioară a actului normativ”, au transmis stomatologii.

Asistenţa stomatologică este încadrată în acelaşi regim de taxare cu domenii cum sunt crearea de jocuri pe calculator sau barurile şi activităţile de servire a băuturilor.

De asemena, medicii sunt nemulțumiți că proiectele de investiţii productive pentru microîntreprinderi în Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027, nu includ activităţile de asistenţă stomatologică.

„Medicii stomatologi doresc includerea activităţilor de asistenţă stomatologică în lista domeniilor de activitate eligibilă pentru proiecte de fonduri structurale cu investiţii productive pentru microîntreprinderi din Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027. Serviciile medicale stomatologice sunt furnizate în România de către cabinetele medicale private care sunt în procent de peste 90% dintre furnizorii de astfel de servicii medicale. Accesarea unor finanţări prin proiecte au ca rezultat creşterea calităţii actului medical precum şi creşterea accesibilităţii populaţiei la serviciile stomatologice”, au mai transmis medicii clujeni.

Pentru îngrijirile medicale stomatologice nu există alternativa accesării unor servicii medicale la furnizori din sistemul bugetar deoarece aceştia sunt foarte puţini şi deservesc exclusiv categorii foarte restrânse de pacienţi.