Din oras

Levente Molnar, actor premiat la Cannes: "Iata ca nu e adevarat ca nu exista sanse pentru actorii de teatru de la Cluj!"

Glorioasa ceremonie de premiere a Festivalului International de la Cannes a inclus duminica si pelicula „Son of Saul”, in care joaca si actorul clujean Levente Molnar. Productia a primit Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a editii a manifestarii. Fermecat de atmosfera de acolo, artistul a dezvaluit pentru Ziar de Cluj impresii „la cald”,  dar si felul in care vede episodul Holocaustului si soarta evreilor din Transilvania. Acest premiu este un motiv sa credem mai mult in sansele de afirmare ale actorilor de la Cluj, este el convins. 

Filmul prezinta doua zile din viata lui Saul, un evreu maghiar obligat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnar joaca aici rolul celui mai bun prieten al acestuia. Pe langa Marele Premiu al Juriului, filmul „Fiul lui Saul” a primit si premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competitia oficiala a Festivalului de la Cannes. 

In opinia actorului de la Teatrul Maghiar de Stat (TMS) din Cluj-Napoca, filmul i-a cucerit pe cei din juriu cu „o alta perspectiva din care a fost tratat subiectul, una foarte personala, foarte focusata, foarte serioasa si o privire foarte atenta asupra tragediei prin drama interioara a acestor personaje care trebuie sa traiasca in acest mediu absolut toxic”. 

„Este o abordare complet diferita. In principiu cei din juriu au parerile lor, desigur, dar asta este parerea mea”, a precizat actorul, pentru Ziar de Cluj, tocmai de la Cannes. 

Depre atmosfera de acolo, artistul de la Cluj vorbeste in termeni elogiosi. 

„E frumos, e un vis! Este un eveniment foarte bine organizat, cu un timing solid, totul e pus la cale intr-un mod foarte profesionist. Doar la superlativ pot sa vorbesc despre cele intamplate aici”, a marturisit Molnar Levente. 

Filmarile au avut loc exact in urma cu un an. 

„Meseria mea de baza este cea de actor si ma onoreaza orice propunere, mai ales daca are si un subiect care ma intereseaza personal. Asta s-a intamplat si in exemplul de fata”, a apreciat el.

Filmarile s-au facut la Budapesta, in marea lor majoritate, intr-un decor construit. 

„Sunt un fel de exemplu: iata ca nu e adevarat ca nu exista sanse pentru actorii de teatru de la Cluj! Nu e usor de rezistat in timpii morti dintre doua proiecte. Mai in gluma, mai in serios, asta este cu viata de actor – nu munca e grea, ci asteptarea. Incercam sa facem si la Cluj tot ce se poate. Dupa Cannes, ma intorc la Cluj si ma implic in organizarea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si acolo avem proiectul „Zece pentru film”, unde exact asta facem: oferim oamenilor din teatru sansa sa se faca cunoscuti. Sa isi faca un portofoliu si sa invete multe chestii utile„, a subliniat Molnar.

Interesul pentru fenomenul Holocaustului nu vine din familie sau experiente personale ale actorului clujean. 

„Eu sunt un patriot local. Iubesc zona in care locuiesc. Ma interesa unde au disparut evreii din Ardeal, unde ne-au disparut germanii. La UBB exista un Institut de Studii Iudaice „Mosche Carmilly”, unde, din acest interes, pe vremuri am mers la cursuri in anii studentiei. Ma duceam acolo pentru ca puteam sa culeg informatii care imi lipseau. Am eu, asa, o inclinatie spre asta”, a mai spus actorul.


    
Levente Molnar este din Baia Mare si a studiat actoria la Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca de sapte ani. Din datele publicate pe site-ul sau, intre regizorii cu care a lucrat se numara Silviu Purcarete, Gabor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgotiu, Laszlo Bocsardi, Mihai Manutiu, Olga Barabas, Gyorgy Selmeczi, David Zinder sau regretata Mona Marian. „Fiul lui saul „nu este primul film in care joaca. Numele actorului clujean a mai aparut in distributia unor productii ca „The Fixer” (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Calugareanu) „Ferry” (regia Daniel Nickson) „Fragment viu” (regia Banta Csaba, Iszlai Jozsef), „Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), „Radio” (regia Pünkösti Laura), „Un alt Craciun” (regia Tudor Giurgiu), „Morgen” (regia Marian Crisan), „Any Given Father” (regia Cristan Circu), „Biliard” (regia Meszaros Peter) sau „Tetemrehivas” (regia Hathazi Andras). A jucat in numeroase spectacole de teatru, s-a implicat in organizarea unor festivaluri si evenimente de profil, a luat parte la turnee si a fost director de casting in productii ca The Fixer (regia Adrian Sitaru), Chuck Norris vs Communism (regia Ilinca Calugareanu), Superman, Spiderman or Batman (regia Tudor Giurgiu) – Best European Short 2012 sau Morgen (regia Marian Crisan).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *