Afacerea zilei

Ioan Tecar a făcut, în 2019, profit de 5,4 milioane euro cu Pehart Tec. A fost cel mai bun an pentru fabrica de hârtie din Dej

Pehart Tec Dej, parte a grupului MG-Tec al omului de afaceri Ioan Tecar, a reușit să obțină cifre foarte bune, anul trecut atât în ceea ce privește cifra de afaceri cât și profitul. Tecar este unul dintre cei mai mari angajatori din Dej. Din grupul său fac parte 11 firme.

Fabrica de hârtie Pehart Tec Dej a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 112,5 milioane euro, aproape la fel ca în 2018. De precizat că este cea mai mare cifră de afaceri din 2005 până anul trecut. De exemplu, în primul an de activitate compania din Dej a avut venituri totale de 426.000 euro și de-a lungul anilor a reușit să ajungă la valoarea din 2019.

2019 a fost cel mai bun an pentru Pehart Tec Dej și din punct de vedere al profitului. Așadar, firma din Dej a declarat un profit net de peste 5,4 milioane euro anul trecut, față de doar 122.141 euro în 2018. Anul 2017 a fost însă profitabil pentru Pehart, care a declarat un profit net de 4 milioane euro. 2014 și 2015 nu au fost deloc buni pentru compania dejeană, care a înregistrat pierderi de 3,3 milioane euro, respectiv 1 milion euro. Nici intervalul 2005 – 2013 nu a fost unul foarte grozav pentru dejeni, profitul lor fiind de minim 287 euro și maxim 22.600 euro. Rămâne de văzut cum vor încheia anul 2020 în contextul pandemiei, multe afaceri fiind afectate de criza coronavirus.

În ceea ce privește numărul de angajați, Pehart Tec Dej a avut anul trecut 512 angajați, față de 447 în 2018. În anul 2005, afacerea a pornit cu 9 angajați. Numărul salariaților a crescut însă treptat până când a ajuns la peste 500.

Pehart Tec este deținută de Fertero LTD Cipru (81%), Ioan Tecar (15%) și Pehart Tec Tissue SA (4%). Compania din Dej este administrată de Adrian Stănculescu, Gabriel Sorin Stanciu și Georgian Marin Ionuț.

Ioan Tecar este un cunoscut om de afaceri din Dej, care al cărui nume este legat de 13 firme din municipiu, majoritatea din ele fiind parte a grupului MG-Tec. Printre cele mai importante firme din grup sunt Pehart Tec, Pehart Tec Tissue, Samus Tec, Metalicplas Tec, Metalicplas Activ, Expo Autotec, Termotec, IZO Tec.

În urmă cu patru ani, Ioan Tecar se situa în TOP 300 Capital „Cei mai bogați români”, cu o avere de 74-76 milioane de dolari, avere care îl situa pe locul 72.

În urmă cu cinci ani, Ziar de Cluj a publicat un amplu material despre povestea de viață a lui Ioan Tecar, care a început de jos, ca excavatorist, dar a reușit să ajungă unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din județ și din Transilvania.

Citește și:

Povestea de viață a omului de afaceri Ioan Tecar, unul dintre cei mai mari angajatori din Dej

Povestea Pehart a început în 1837 odată cu înființarea primei fabrici de hârtie din Sânpetru lângă Sas Sebeș-Zărnești. Fabrica a devenit un simbol al procesului de industrializare din România și o sursă de stabilitate pentru comunitatea locală. În 1912 întreprinderea devine cel mai mare producător de hârtie din țară. În 1948-1990, fabrica din Petrești devine producător de maculatură, cofraje de ouă, hârtie de împachetat, hârtie de scris, hârtie indigo, hârtie pentru țigarete, registre, etc.

Istoria companiei continuă până în 2005 când activele societății sunt preluate de Ioan Tecar și de Banca Europeană pentru Dezvoltare Regională. Compania devine Pehart Tec. Tot în 2005 este lansat pe piață brand-ul Pufina cu produse destinate uzului casnic și personal: hârtie igienică, prosoape de bucătărie și șervețele de masă.

În iunie 2015 fondul de investiții Abris Capital Partners achiziționează 55% din grupul Pehart, și începe să susțină dezvoltarea companiei prin relansarea brand-urilor proprii Pufina și Alint și astfel să acopere cât mai multe din nevoile pieței de mărci proprie.

În 2017 se finalizează preluarea companiei Pehart Grup de către fondul de investiții Abris Capital Partners. Tranzacția prin care Abris Capital Partners, cu sediul în Varșovia a preluat Pehart Tec, Metalicplas și Samus Construcții, s-a purtat prin două firme off-shore din Cipru, Ferteri LTD și PPRS Holding LTD. Tecar a contribuit la capitalul social al Fertero Limited cu acțiunile sale, iar Fertero a devenit acționar majoritar la firme, după care omul de afaceri dejean a vândut către PPRS Holding 55% din capitalul social al primul off-shore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *