Editorial

Să înceapă nebunia! Excepția guvernanților, bucuria Covidului

Cum să meargă ceva bine în țara noastră, când sistemul legislativ e varză. Legile se bat cap în cap, sunt pline de excepții. Iar excepțiile lasă loc interpretărilor pe seama literei sau spiritului legii, după cum interesul o cere. Adică nu „bate” litera cu spiritul legii, și-atunci pe aceeași lege și în spețe identice se dau soluții diferite, pentru că o instanță judecă după spirit, iar cealaltă se ia după literă. Doar „găinarii” se „bucură” de legi fără echivoc. La ei nu este loc de întors. Doar la ei litera cu spiritul legii se armonizează fericit. E ca în bancul cu iadul capitalist – în care sunt de toate -, și cel comunist – în care nimic nu merge – pentru că ba nu e una, ba nu e alta.

În „buna” tradiție românească de a da ucazuri cu excepții și generoase posibilități de interpretare, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărare prin care se permite înlăturarea măștii pentru fumat, mâncat și sport. Hotărârea nr. 50 din 26 octombrie spune că: „În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”.

Să înceapă nebunia, deci: cum este definită zona cu trafic pietonal? Orice trotuar, acele spații în care au voie doar pietonii, ambele? Sau poate, rămâne la latitudinea polițiștilor să stabilească. Dacă e orice trotuar, atunci hotărârea este inutilă. Dacă sunt ambele, atunci hotărârea este o tâmpenie. Dacă este vorba despre acele spații în care au voie doar pietonii (oricum puține la număr), atunci se vor umple străzile de iresponsabili veseli, cu măștile sub bărbie, purtând în mână o plăcintă, un covrig, o sticlă cu apă, o țigară. Începe omul un covrig pe Eroilor și-l termină în Piața Mihai Viteazul, acolo începe o sticlă cu apă, pe care o golește pe Republicii unde își aprinde o țigară cu care mai face vreo doi kilometri. Și tot așa. Cine să-l amendeze? Cine poate dovedi că persoana a bătut tot orașul, covrig după covrig, sticlă de apă după sticlă de apă, țigară după țigară? Cum să dovedești că stă pe covrig, apă sau țigară de un ceas-două? Și cine să umble cu metrul să măsoare, în mers, distanța dintre cel cu covrig și cel cu mască!?

De va rămâne la latitudinea polițiștilor să stabilească cum e cu zona pietonală și, mai departe, cine a încălcat ucazul… am dat de dracu.

Hotărârea acesta nu are sens, este doar o aiureală electorală, care va genera multe abuzuri. Și multe procese. Despre scăzut rata infectărilor… nici să nu visați. Va fi ce a fost, şi încă mai mult decât atât!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *