Din oras

Monumentul Rezistenței Anticomuniste a ajuns loc de parcare pentru trotinete

Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Cluj-Napoca, amplasat la intrarea în Parcul Central, a ajuns în prezent parcare pentru trotinetele Lime.

Monumentul realizat în anul 2006 are forma unui cub de beton, ce simbolizează celula unei închisori, pe lateralul edificiului regăsindu-se, placate cu marmură neagră, numele închisorilor în care au suferit deținuții anticomuniști.

În urmă cu un deceniu și jumătate, după dezvelirea Monumentului, „cei doi ierarhi prezenți, mitropolitul ortodox Bartolomeu Anania și episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, au rostit o rugăciune de pomenire pentru sufletele luptătorilor anticomuniști și, împreună cu preoții celor doua Biserici-surori, au oficiat ceremonia religioasă de sfințire a impresionantului monument, în prezența dlui Ticu Dumitrescu, președintele AFDPR, și a dr. Traian Neamțu, președintele filialei Cluj a asociației.

Au participat la festivitate primarul Emil Boc, prefectul Alin Tișe, Marius Nicoară, președintele Consiliului Județean, Andrei Marga, președintele Colegiului Academic, alte numeroase personalități ale vieții publice clujene.

Garda de Onoare a Armatei a IV-a Transilvania a prezentat onorul în fața monumentului, în prezența generalului-maior Ioan Ciupei, ceremonie completată cu depunerea coroanelor de flori din partea filialelor AFDPR din întreaga țară, a principalelor partide politice și instituții din Cluj.

Monumentul Rezistenței Ancomuniste a fost ridicat din inițiativa filialei Cluj a Asociației Foștilor Deținuti Politici din România (președinte – dr. Traian Neamțu), realizarea lui a început în urmă cu cinci ani și a fost dezvelit sâmbătă (înainte de a fi finalizat), sub presiunea timpului, care a împuținat numărul supraviețuitorilor de la 10.000, în 1990, la 3.500”, scria, în 12 iunie 2006, România Liberă.

Un monument dezvelit cu asemenea onoruri, încărcat de o simbolistică gravă, a ajuns în prezent loc de parcare pentru trotinete. Semn că în Cluj-Napoca valorile trecutului nu mai sunt respectate. Ba chiar sunt întinate. Iar prezentul, fără valori, este doar o trotinetă. Sau două:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *