Din oras

În lipsa infrastructurii pentru sportul de masă, Emil Boc mai „deschide” o dată, din vorbe, curțile școlilor: „Vom trece la sancțiuni”

Infrastructura pentru sportul de masă din Cluj-Napoca este una precară. În lipsa unor terenuri de sport cu acces liber pentru cetățeni, încă din 2016, Emil Boc le-a promis clujenilor că terenurile de sport din unitățile de învățământ preuniversitar vor fi accesibile pe perioada verii. Situația este similară cu cea a Centrelor Comunitare care funcționează mai mult nominal, în contextul în care acestea își încheie activitatea la ora 17. 

CITEȘTE ȘICentrele Comunitare, o necesitate pentru părinții clujeni: „E clar că programul funcționarilor trebuie modificat”

”Am promisiune că pe perioada verii, anul acesta, nu vom mai avea curțile școlilor închise și vor putea copiii să bată mingea și să se joace pe perioada vacanțelor. Sper să pot convinge directorii școlilor, care nu sunt în subordinea Primăriei”, răspundea Emil Boc, în aprilie 2016, din spatele unui microfon prietenos, solicitării unui clujean. 

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a făcut presiuni șapte ani asupra directorilor de școală pentru ca elevii să poată bate mingea în curtea școlii și în timpul celor trei luni de vacanță, dar când, în sfârșit, s-au deschis porțile școlilor, surpriza a venit din partea elevilor: generația actuală nu mai are interesul copiilor de altădată pentru un fotbal pe terenul de sport sau alte jocuri deja consacrate cu mingea.

În urmă cu 2 ani, Primăria Cluj-Napoca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) au cerut tuturor unităţilor de învăţământ să deschidă terenurile de sport din curţile şcolilor pentru elevi pe perioada vacanţei de vară zilnic între orele 10 – 20. Tot atunci, Emil Boc declara că directorii care nu vor respecta regulile vor fi aspru sancționați.

La începutul acestei vacanțe de vară, primarul a venit cu aceeași promisiune. 

„Dacă vreo unitate școlară își va mai permite să sfideze această regulă de bun simț, să nu lase curțile școlilor deschise pentru copii, ca să poată face mișcare și sport și să nu se joace printre mașini, acest lucru îl voi trata cu maximă seriozitate. Am parteneriat serios cu domnul inspector școlar Valentin Cuibus, de a sancționa unitățile școlare care nu respectă această decizie, care e scrisă și e hotărâre de Consiliu Local din 2009, nu e nimic nou.

Vom trece la sancțiuni, pe care le putem da noi.

Vom diminua resursele bugetare pe care le alocăm la școlile respective, nu vor primi decât strict ceea ce este pe lege și cu aia nu vor putea să trăiască. Dacă primăria își retrage sprijinul financiar de bază, se închid jumătate din școlile din oraș. În al doilea rând, voi cere schimbarea directorilor. Eu am un reprezentant al primarului, dumneavoastră un altul al Consiliului Județean și cu Inspectoratul Școlar de partea noastră putem constitui o majoritate în consiliu de administrație pentru a schimba directorii care nu au decența de a respecta decizia comunității noastre”, a declarat recent Emil Boc.

Unde este sportul de masă și cât de atractive sunt spațiile unităților de învățământ pentru clujeni?

Faptul că acest „proiect” nu a funcționat la parametrii doriți de municipalitatea clujeană este cât se poate de evident întrucât la o distanță de 2 ani de la implementarea acestuia, terenurile de sport din curțile școlilor nu au devenit mai atractive pentru elevii clujeni. Din contra, pentru a asigura buna desfășurare a acestui program pe perioada verii, Emil Boc a recurs la atenționarea directorilor instituțiilor de învățământ preuniversitar sub imperativul sancțiunilor. 

Cu zece ani în urmă a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în care scrie negru pe alb că elevii clujeni trebuie să aibă acces la terenurile de sport din școli și după orele de curs, dar și în timpul vacanțelor. Acest HCL nu a fost respectat de majoritatea școlilor din Cluj-Napoca, până în anul 2017 când au primit o înștiințare oficială de la Primărie, prin care directorii erau anunțați că vor fi demiși dacă nu deschid curțile școlilor pentru elevi.

Într-un exces de zel, Emil Boc a trimis și polițiștii locali să verifice dacă școlile țin poarta deschisă. Ceea ce i-a surprins pe toți cei care au inițiat acest demers al școlilor deschise este faptul că directorii au acceptat să deschidă curtea școlilor, dar elevii au înlocuit mingile cu alte preocupări și hobby-uri.

CITEȘTE ȘI: Vacanță în curtea școlii? Curțile școlilor sunt deschise, elevii nu sunt doritori să bată mingea pe terenul de sport

„Viziunea municipalității clujene se reflectă în sport ca factor cheie pentru îmbunătățirea calității vieții. Primăria Cluj-Napoca va susține în continuare astfel de activități sportive, importante pentru o dezvoltare armonioasă și adoptarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, participând constant la astfel de activități, tinerii își însușesc valori care se desprind din sport: fair-play, disciplină, spirit de echipă, ambiție și multe altele!”, anunța Emil Boc în toamna anului 2018.

Sportul de masă în Cluj – un proiect de viitor

Chiar dacă s-au scurs ani buni de când municipalitatea clujeană îi îndemna pe directorii școlilor să lase curțile unităților de învățământ deschise pentru elevi, în acest răstimp sportul de masă a rămas doar un proiect ce este, în continuare, proiectat într-un viitor tot mai îndepărtat. Accesul gratuit la sportul de masă continuă să reprezinte un proiect deficitar, insuficient promovat și dezvoltat în Cluj-Napoca. 

Faptul că după mai bine de 14 ani de administrare a treburilor publice, în Cluj-Napoca sunt funcționale doar câteva complexe sportive demonstrează că interesul municipalității pentru sportul de masă este egal cu zero. Sau că acest interes se rezumă la câteva aparate de fitness montate în singurul parc frecventabil din oraș, Parcul Mare. 

Mai mult, nici interesul clujenilor pentru terenurile de sport din curțile unităților de învățământ nu a fost stimulat suficient, întrucât proiectul s-a dovedit a fi la fel de deficitar. În fiecare vară, de zece ani încoace, Emil Boc proferează amenințări la adresa directorilor de școli, fără a reuși să implementeze cu adevărat acest proiect. 

Un alt exemplu în acest sens este chiar spațiul generos de „La Terenuri”, din cartierul Mănăștur, care a fost updatat doar cu o proiecție virtuală a viitoarei baze sportive. În fapt, terenul este în paragină.

CITEȘTE ȘI„La Terenuri”, între proiecții și proiecte. Toate în viitor

 
Primăria Cluj-Napoca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au cerut tuturor unităţilor de învăţământ din Cluj-Napoca să deschidă terenurilor de sport din curţile şcolilor pentru elevi pe perioada vacanţei de vară zilnic între orele 10.00 – 20.00. 

„Mingea” se află încă în terenul consiliilor de administrație ale școlilor. 

 

 

 

sursa foto: emil boc/pagina personală de facebook

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *