Editorial

În congrese să ne luptăm ori în discursuri să ne tăiem… Sau despre începutul sfârșitului coaliției de guvernare

“Ferește-te de strălucire“ – a fost îndemnul primit odată de un înalt prelat de la un bătrân mai înțelept. Sâmbătă am fost nevoiți să asistăm la un jalnic “congres extraordinar“, făcut după un autentic calapod comunist. Iar duminică, “opoziția“ întruchipată de PNL s-a reunit într-un Consiliu Național pentru a decide asupra unei rațiuni de funcționare ulterioare. 

Cel puțin un aspect legat de Congresul de sâmbătă al PSD a avut menirea de a trezi descumpănire: transmisiunea în direct pe postul național de televiziune. Înțelegem, acolo se decide soarta țării, dar oare chiar așa s-a întâmplat? Acesta nu a reprezentat decât un moment aparent fastuos, bine regizat dinainte, în care și-au cântat în strună unul altuia toți participanții, de la cei care au ținut discursuri plicticoase, până la invitații mai puțin vocali. Scopul și rezultatele acestei reuniuni erau cunoscute deja, la ce bun, așadar, să umpli câteva ore de emisie cu o reclamă fără rost făcută politrucilor din coaliția de guvernare? Deciziile care contează se iau, după cum se știe, după obloanele trase ale unor cabinete private, prin cârciumi mai mult sau mai puțin selecte ori prin locurile dosite ale culoarelor Guvernului. 

O temă de stringentă actualitate, dar și o dovadă de extremă onestitate din partea televiziunii publice, ar fi fost o dezbatere amplă în jurul iresponsabilității politice care a dus la criza imunoglobulinei, atât de necesară pacienților cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. Sau despre soluțiile care trebuie identificate în cazul pacienților din spitalele de oncologie, în vederea asigurării unor condiții mai bune ori a medicației insuficiente. O singură vizită într-un Spital de Oncologie, unde poți inhala acel aer cancerigen infect, te poate vindeca de orice discurs populist. 

Un alt subiect, care ar fi meritat din plin să fie reflectat de televiziunea publică, se referă atât la sănătatea publică, cât și la dezastrul de ordin ecologic și se numește Pata Rât. Această zonă, din imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, nu este singura “groapă de gunoi“ a României. Dar unică este totuși situația de aici: studiul realizat de Centrul de Mediu și Sănătate a relevat încă din 2009 valori crescute de toxicitate datorate depozitelor de deșeuri de la Pata Rât, gradul ridicat de îmbolnăvire a populației din zona limitrofă, o recurență crescută a bolilor de cancer sau a bolilor bronhopneumopatice și cerebrovasculare. Cu toate acestea, aici, nu funcționează încă stația de osmoză inversă, iar depozitarea deșeurilor este în continuare, neconformă. Lucrările de închidere a rampei de gunoi și de ecologizare a zonei au fost sistate. În mod categoric este vorba despre o catastrofă ecologică, care privește sănătatea cetățenilor din Cluj-Napoca, al doilea oraș important din țară din punct de vedere economic, iar criza ecologică de aici nu a fost rezolvată în nici un fel de autoritățile locale și județene. Iată un subiect de interes național, care merită să fie mediatizat la o oră de maximă audiență de televiziunea publică. 

Revenind la Congres: discursul lui Tăriceanu a fost “numa“ despre aceleași fantome, cu care se luptă de ani buni și au căpătat o formulă consacrată deja: “statul paralel“. “Invitatul“ Kelemen Hunor a ținut, probabil, ultimul său discurs “magistral“ în calitate de lider al UDMR, după cum pentru Liviu Dragnea acest congres poate fi, de asemenea, ultimul. 

Să ne amintim de un alt congres marca PSD, din 20 septembrie 2014, prin care Victor Ponta își lansa în mod megalomanic candidatura la alegerile prezidențiale din acel an, pe stadionul Național Arena. La aproximativ un an după pierderea din cadrul cursei pentru Președinție, în urma incendiului de la clubul Colectiv, Victor Ponta își semna demisia din funcția de premier al României, în 4 noiembrie 2015.

Aceste amănunte, din trecutul apropiat, ne permit să distingem o tradiție care se conturează în interiorul PSD și care capătă o valoare de simbol: un congres plin de “strălucire“ prefigurează o cădere rușinoasă. Altfel spus, după ce ești adulat de tot felul de aplaudaci, vei fi decapitat de aceleași mâini. Urmează doar să aibă loc acel declic necesar, asemenea celui de la Colectiv, iar liderul PSD va fi dat uitării. Congresul a avut loc, iar numărătoarea inversă a început…

P.S. Tot ieri, în cadrul unui Congres Național al Poporului (sic!), organism cu cea mai mare putere de decizie din China, președintele Xi Jinping a devenit președinte pe viață. Aproape în unanimitate, cei aproximativ 3000 de delegați au votat pentru amendamentul constituțional care elimină limitele de mandat, astfel încât Xi Jinping va putea rămâne președinte. Măcar în cazul Republicii Populare Chineze știm despre ce regim politic vorbim, în timp ce noi considerăm că mai suntem membri ai Uniunii Europene. Congresele astea, totuși, ne cam apropie.  

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *