Din oras

În Cluj-Napoca, va mai dura mult până când populația va putea vinde „pe bune” deșeurile reciclabile

Sistemele inteligente de preluare a deșeurilor direct de la consumatori nu prezintă interes nici pentru firmele de salubritate din oraș și nici pentru autoritățile locale. Singura variantă de preluare a deșeurilor reciclabile pe bani, ca în Occident, rămâne în continuare la centrul comercial VIVO.  

În Occident, colectarea selectivă a deșeurilor este ceva foarte normal. Oamenilor le-a intrat în sânge acest obicei. Mai mult, există și aparate speciale care preiau de la cetățeni, deșeuri din plastic, hârtie, aluminiu etc, iar aceștia primesc la schimb tichete valorice cu care pot cumpăra diverse produse. Timid, acest sistem a început să intre și pe piața din România, se numește Sigurec și este realizat de Green Group în colaborare cu Carrefour. 

Există și la Cluj-Napoca, la centrul comercial VIVO un astfel de container. Din păcate este singurul din oraș, așa că cei care locuiesc departe de VIVO în mod cert nu vor căra deșeurile din plastic până în capătul celălalt al orașului. 

Iată cât oferă automatul de deșeuri pentru fiecare deșeu primit: 5 bani/un PET, 3 bani/doza de aluminiu,15 bani/un borcan sau ambalaj de sticlă, 5/kilogram de hârtie sau carton. Pentru echipamentele electronice, valoare pe kilogram variază în funcție de tipul aparatului predat, între 60 de bani/kilogram și 10 lei/kilogram. 

Sistemul inteligent de preluare a deșeurilor direct de la consumatori oferă drept recompensă clujenilor vouchere de cumpărături în hipermarketul Carrefour.
Am încercat să aflăm dacă alte firme din oraș ar mai putea pune pe picioare un sistem similar de colectare a deșeurilor. Am contactat reprezentanții celor două firme de salubritate din oraș, primii care ar trebui să fie interesați de un astfel de business, care ar educa și motiva populația să colecteze selectiv.  

„Fiecare are o obligație, noi facem salubrizare, cei de la Green Group fac salubritate. Nu putem organiza nimic la centre comerciale. Containerele pentru colectare selectivă puse în oraș sunt ale celor de la Eco Rom și cred că sunt cumva subvenționate de producătorii de ambalaje. Deci nu prea țin de noi. Genul acesta de afacere nu este afacerea pe care o facem noi. Noi avem un punct de colectare selectivă subteran în oraș, experimental, în cartierul Zorilor. Avem și clopotele care, la fel, aparțin de Eco Rom, și facem colectare selectivă door to door, adică le luăm de acasă de la oameni și de la sediul firmelor. Noi avem un contract de salubritate și facem ce ne-am angajat prin contractul de salubritate”, a declarat Nicoleta Pop din partea Rosal Group.

Nici cealaltă firmă de salubritate din oraș nu este interesată să pună pe picioare un sistem de colectare a plasticului pe bani. 
„Este un proiect de viitor desigur, dar de asemenea e nevoie să fie mai mulți factori cu un numitor comun pentru că aceste sisteme inteligente de prelucrare a deșeurilor au nevoie de spațiu de amplasare, de curent și de pază. Noi nu dispunem de locuri suficiente de depozitare pentru containerele de colectare selectivă a deșeurilor. Acestea are trebui plasate în parcări”, au declarat reprezentanții Brantner.

Aceștia au adus în discuție și posibilele furturi din containere, cum este de exemplu în cazul containerelor cu haine ale asociației Caritas. 
„Până nu se va rezolva problema furturilor din containere, nu putem înainta. Aici este vorba de o investiție foarte mare, care trebuie gândită dacă este rentabilă”, au mai precizat reprezentanții Brantner.

Sigurec rămâne cea mai modernă soluție de colectare selectivă care există la ora actuală în Romania, având integrat un sistem automatizat de preluare a deșeurilor și un software inteligent ce integrează fiecare deșeu introdus. Oamenii pot aduce la Sigurec peste 10 tipuri de materiale reciclabile, având garanția că toate ajung direct în fabricile de reciclare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *