Reportaj

“Ia-mă nene!” încă mai merge în Cluj! La ce riscuri se supun autostopiștii – VIDEOREPORTAJ

Mersul cu „ia-mă nene!” încă este la modă în Cluj, deși există numeroase alte variante de transport. Oamenii se expun unor riscuri atunci când aleg să circule cu persoane necunoscute. Vă mai amintiți de cazul japonezei care a fost ucisă după ce a acceptat să meargă cu un străin cu mașina de la Aeroportul Otopeni până în oraș? Despre deja celebrul caz Dincă nu mai este nevoie de nicio prezentare. Știe toată lumea despre el, inclusiv cei care merg la ocazie.

Unii călători chiar îndrăznesc să facă glume pe seama lui Dincă.

– Nu vă este frică să mergeți cu persoane necunoscute în mașină?

– Vreau să dau de Dincă că o omorât o grămadă de fete fără vină și când îl prind îi dau un cap în gură de ce le-o omorât săracele fete

Există și situații tragi-comice în care sunt implicați cei care aleg să se deplaseze cu autostopul, cum a fost cazul acelui șofer care a îngrămădit în portbagaj mai multe persoane, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Florești.

„Ciubucarii”, adică acei șoferii care fac transport de persoane cu mașinile personale, își racolează clienții din punctele cheie. Oamenii preferă această variantă decât să aștepte ore întregi până la primul autobuz sau tren. Iată ce spune un clujean când este întrebat de reporterul NCN de ce merge cu autostopul:

– Păi stăm să mergem acasă la Căian.

– Nu vă e teamă să mergeți cu persoane necunoscute?

– Nu

– Ați mai mers așa?

– Da…Păi ce să facem…

Din fericire, există și persoane conștiente că mijloacele de transport autorizate sunt mult mai sigure decât ciubucarii sau autostopul.

– Din punctul meu de vedere prezintă mai multă siguranță un transport public autorizat decât samsarii sau cum se numesc…

 -De ce crezi că nu este sigur cu o mașină de ocazie?

– În primul rând șoferul că nu știu cum reacționează, nu știu cum conduce, se pot întâmpla orice fel de evenimente.

Șoferii care transportă persoane contra cost riscă sancțiuni numeroase dacă sunt prinși asupra faptei. Sergiu Dan Iurian, împuternicit Șef Biroul Rutier Cluj-Napoca explică exact ce prevede legea:

Este interzisă efectuarea acestui tip de transport public de persoane contra cost cu un autoturism pentru care nu există o autorizație taxi valabilă sau o copie conformă trimisă în condițiile legii. Practic, sancțiunea variază între 1.000 și 5.000 lei, concomitent cu reținerea certificatului de înmatriculare, a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului pentru o perioadă de șase luni de zile.

Persoanele care aleg să meargă cu autostopul nu sunt pedepsite de lege în niciun fel. Își riscă însă viața, care, până la urmă, este cea mai importantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *