Justitie

Răsturnare de situație în cazul accidentului Gabrielei Rîpan. Tudor Cîrje, judecat pentru omor. Polițiștii l-au sancționat de OPT ori înainte de accident! DOCUMENT

Tudor Cîrje, tânărul clujean care a provocat accidentul în care a murit Gabriela Rîpan, este acum judecat pentru omor. Instanța a schimbat încadrarea juridică a acestuia din ucidere din culpă (infracțiune prin care putea fi condamnat cu suspendare) în omor (infracțiune pedepsită între 10 și 20 de ani de închisoare). Mai mult, Ziar de Cluj a intrat în posesia documentului emis de IPJ Cluj Serviciul Rutier, unde se arată că în 2018 acesta a fost sancționat de OPT ori pentru viteză, lipsa centură și alte nereguli. 

 

Cîrje, încadrat la infracțiunea de omor. Riscă între 10 și 20 de ani de închisoare!

Cu toate că în majoritatea cazurilor în care are loc un accident mortal, cel responsabil este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, de data aceasta, avocatul Alexandru Rîșniță, cel care reprezintă familia Gabrielei Rîpan, a reușit să convingă instanța că fapta săvârșită de Cîrje se încadrează la infracțiunea de omor. Principalele argumente folosite de avocat au constat în faptul că Tudor Cîrje a decuplat sistemele de siguranță/protecție de pe bolidul Gabrielei, a circulat cu viteză, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, avea un istoric de sancțiuni și căuta să testeze o mașină puternică cu care nu era obișnuit. 

”Circularea cu o viteză de peste 150 km/h, dorinţa declarată de a testa viteza maximă a autovehiculului, cuplarea modulului SPORT, decuplarea sistemelor de protecţie ale autovehiculului, în ciuda condiţiilor meteo eminamente nefavorabile, conducerea pentru prima dată a unui autovehicul, necunoașterea capacităţilor tehnice a autovehiculului, neadaptarea la condiţiile de drum, lipsa de experienţă a șoferului au fost percepute ca elemente care pot releva existenţa nu doar a unei culpe cu prevedere și chiar a unei intenţii indirecte de a ucide”, a argumentat avocatul. 

Instanța a admis cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpa în omor, faptă pedepsită cu închisoarea între 10 și 20 de ani. 

”Solutia pe scurt: Judecătoria Cluj-Napoca Secţia Penală Dosar nr. 12879/211/2019 Minută: 22.01.2020 În temeiul art. 386 alin. 1 C.proc.pen. dispune schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul Cîrje Tudor Ştefan a fost trimis în judecată, din infracţiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 C.pen. în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Admite excepţia necompetenţei materiale invocate din oficiu de instanţă. În temeiul art. 47 alin. 1, art. 50 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 36 alin. 1 C.proc.pen. declină către Tribunalul Cluj soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Cîrje Tudor Ştefan, cauza având ca obiect infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22 ianuarie 2020”, arată cei de la Judecătoria Cluj-Napoca. 

Clientul celor de la Rutieră Cluj

 

Familia Gabrielei Rîpan cere peste 1,7 milioane de euro despăgubiri de la Tudor Cîrje. Mai mult, IPJ Cluj – Serviciul Rutier Cluj au comunicat istoricul sancțiunilor aplicate lui Cîrje de către polițiști în trafic. Printre încălcările săvârșite de către acesta se numără și depășirea vitezei.  Doar în 2018, Tudor Cîrje a fost sancționat de polițiști de OPT ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *