Diete

Ghimbirul stimuleaza digestia

Folosit mult in bucataria asiatica, ghimbirul este un ingredient obisnuit in preparatele dulci si picante. Este util pentru tratarea tusei si a racelii, fiind o planta valoroasa in prevenirea raului de masina si raului matinal din timpul sarcinii. Ghimbirul proaspat , ras, cu lamaie si miere intr-un ceai fierbinte seara previne raceala.

 

Poveste de stiut

 

Ghimbirul este o planta erbacee perena (Zigiber officinale) din familia Zingiberacee, originara din Asia, actualmente cultivata in multe tari tropicale pentru rizomul ei, utilizat ca mirodenie. Rizomul se vinde fara coaja (ghimbir alb) sau pastrand inca stratul exterior, ca o pluta (ghimbir gri sau negru). Varietatatile cele mai cunoscute de ghimbir sunt cele denumite Jamaican si  African/Indian cu coaja mai inchisa; speciile din Kenia au coaja alba, rosie si galbena.

 

Ghimbirul este originar din sud-estul Asiei, China si India, unde utilizarea sa ca si condiment culinar dateaza inca de acum 4400 de ani. Romanii au adus ghinbirul din China cu aproximativ 2000 de ani in urma si a devenit rapid cunoscut in intreaga Europa. In anii 1850, in multe baruri din Anglia si Irlanda se punea ghimbir proaspat pe fiecare masa, precum sarea si piperul din zilele noastre. Spaniolii au adus ghimbirul in emisfera sudica, in America de Sud si Mexic. In prezent, India, China, Indonezia, Nigeria, Filipine si Thailanda sunt producatorii principali de ghimbir.

 

Rizomul de ghimbir a fost folosit ca remediu casnic timp de multe generatii pentru tratarea diferitelor afectiuni. A fost luat in caz de pierdere a poftei de mancare, pentru probleme cu stomacul, diaree, dureri de stomac, colici, dispepsie, flatuenta, dureri postoperatorii, greturi de miscare si de dimineata, greturi generale sau aparute in urma chimioterapiei, artrita reumatoida, osteoartrita, migrene si dureri de cap, infectii ale tractului respirator superior, tuse si bronsita. Extern, a fost folosit pentru tratarea arsurilor termice si ca analgezic.

 

De ce ar trebui sa consumam ghimbir?

 

Bogat in principii active (ulei esential, gingerina, rasini), ghimbirul stimuleaza digestia si combate aerofagia. El este utilizat la prepararea lichiorurilor, aperitivelor si a unor sortimente speciale de bere; pentru aromatizarea siropurilor, bauturilor nealcoolice, tartelor si altor preparate (sosuri, carne marinata, mancaruri de pui si de peste, sosuri dulci acrisoare). Este si unul dintre principalele ingrediente din curry.

 

Pentru favorizarea digestiei se prepara o infuzie dintr-o ceasca de apa clocotita si o lingurita de praf de ghimbir; se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si o lingurita de miere. Infuzia se bea la sfarsitul mesei.

 

Ghimbirul reprezinta o sursa bogata de antioxidanti puternici, precum gingerolul, shogaolul si zingeronul. Un studiu efectuat pe soareci a descoperit ca antioxidantul 6-gingerol, care da ghimbirului aroma sa speciala, a micsorat numarul de tumori, precum si dimensiunea lor, in comparatie cu soarecii care nu au primit acest antioxidant.

 

Ghimbirul are un efect semnificativ in prevenirea si tratarea greturilor de miscare (de masina sau de avion). Femeile care consuma capsule de ghimbir au observat o reducere a greturilor si varsaturilor asociate sarcinii. Un studiu a descoperit ca 125 mg de extract de ghimbir consumat de 4 ori pe zi, timp de 4 zile reduce semnificativ greturile de dimineata la femeile insarcinate, cu o sarcina de mai putin de 2 saptamani.

 

Bolnavii de osteartrita care consuma extract de ghimbir pot sa simta o reducere a durerii de genunchi. Ghimbirul a indus apoptoza si autofagia (celule care se autodistrug) la celulele cancerigene ovariene. De asemenea, ghimbirul a fost eficient in controlarea inflamatiilor, stopand astfel cresterea celulelor cancerigene.

 

Secrete si recomandari in folosirea ghimbirului:

 

–    Ghimbirul poate fi gasit proaspat, murat, uscat sau ca pudra.
–    Alegeti ghimbirul proaspat care nu este lovit, iar culoarea sa este maro-deschis sau crem.
–    Ghimbirul proaspat ar trebui depozitat la temperatura camerei.
–    Ghimbirul proaspat are gustul cel mai aromat si poate fi dat prin razatoare, taiat fin sau felii, si nu trebuie curatat de coaja.
–    Ghimbirul proaspat poate inlocui cu succes ghimbirul macinat uscat. Se poate folosi o combinatie cu un raport de 6 (proaspat) : 1 (uscat).
–    Centrul radacinii este mai fibros si contine cele mai puternice arome.
–    Atunci cand dati rizomul de ghimbir prin razatoare, trebuie sa o faceti in sensul fibrelor.
–    Taiati ghimbirul proaspat felii si foilositi la salata sau fierbeti pentru un ceai calmant.
–    Folositi ghimbir uscat sau sub forma de pudra pentru a condimenta orice fel principal de mancare sau pentru a realiza o marinata delicata.
–    Folositi ghimbir murat la felurile de mancare asiatice sau ca garnitura la un fel de mancare.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *