Sex

Cum sa va alinati eficient sotia deprimata

Multi dintre barbati nu isi dau seama ca o iubire afectuasa si plina de intelegere, ce se exprima prin mangaieri si prin ascultari rabdatoare, este uneori singurul lucru de care are nevoie o femeie. Este vorba de o imbratisare ce-i poate aduce energie pozitiva si cateva vorbe, precum: “Inteleg, te simti ranita… foarte apasata de ceva, nu-i asa?”. A o asculta cu atentie ce spune, a afla ce o doare sau de ce e nemultumita, fara a face comentarii critice si a da solutii pripite, este, poate, lucrul cel mai important in acele clipe.

 

In momente de tristete sau de neintelegeri, un partener bun este iubitor si tandru cu partenera de viata si nu-i tine prelegeri plicticoase. Prelegerile moralizatoare tinute in momentele de tensiune nu fac decat sa creeze si mai multa tensiune. Ca sot, ar trebui sa va intrebati sotia cand si cum sa o sprijiniti atunci cand are nevoie de intelegere si alintare. Nu putem percepe sentimentele profunde ale altor oameni; trebuie ca ele sa fie scoase la lumina si apreciate. Femeiele au nevoie de mai multa tandrete si blandete decat barbatii, nu au nevoie de asprime, ingnorare si raceala din partea partenerului.

 

Semnele deprimarii

 

Atat barbatii, cat si fermeile au parte de stres in fiecare zi. Experientele stresante si furia prelungita ne afecteaza mintea, emotiile si trupul. Cantitatea de stres pe care o resimtim in aceste zone este cea care poate face diferenta intre fericire si deprimare. Atunci cand in una dintre aceste zone se intampla un lucru pozitiv, el va avea efecte benefice asupra tuturor celorlalte zone.

 

Ca sot, trebuie sa cunoasteti semnenele generale ale deprimarii la femei. Iata care sunt ele:

 

1.    Tristete
2.    Deznadejde
3.    Lipsa umorului
4.    Trezirea din som prea devreme
5.    Insomnia
6.    Pierderea interesului sexual
7.    Pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate
8.    Cresterea excesiva a apetitului si a greutatii
9.    Vagi dureri fizice
10.     Sentimentul unei pierderi personale
11.     Slaba concentrare si memorare
12.     Suspine profunde sau oftaturi

 

Daca are doar patru din cele de mai sus, sotia poate fi diagnosticata ca deprimata.

 

Cum sa o ajutati?

 

Daca detectati aceste simptome la sotia dvs., trebuie sa o mangaiati, mai intai prin cuvinte, precum: “Draga mea, nu sunt sigur daca stiu ce simti, dar vreau sa stiu. Si vreau sa te ajut sa treci peste ceea ce te descurajeaza”. Apoi treceti concret sa iasa  din starea de deprimare  prin urmatorii pasi :

 

1.    Indemnati-o sa-si faca un control fizic complet. Simptomele ei ar putea fi cauzate de o deficienta hormonala, de lipsa unei vitamine sau de o boala fizica.
2.    Evitati sa-i tineti prelegeri. Cearta o face doar sa simta ca nu o intelegeti. O felicitare sau o floare ii poate ridica moralul; un ajutor neanuntat in curatenie sau spalatul vaselor pot fi gesturi sincere de intelegere a situatiei in care se afla.
3.    Ascultati cu “a treia ureche” ce spune sotia dvs., mesajul emotional pe care il transmite. Incercati sa deslusiti ce incearca ea sa va spuna, sa o intelegeti.
4.    Ajutati-o sa se simta bine,”blocandu-i” simptomele. In acest sens, specialisti cred ca este important ca dv. sa exagerati putin problemele sotiei astfel incat ea sa creada cu adevarat ca dvs. intelegeti cat de rau se simte. Ea va percepe ceea ce spuneti ca fiind normal, chiar daca dvs. veti simti ca exagerati. Dati-i sperante sa nu mai fi deprimata! Ajutati-va sotia sa se trezeasca si sa iasa din casa, indemnati-o sa se plimbe in parc, sa faca cumparaturi, sa lucreze in gradina, sa isi viziteze prietenele etc. Ea isi poate reveni, recunoscand ca: “Lucrurile nu merg atat de rau.”

 

5.    Indemnati-o sa-si scrie gandurile intr-un jurnal. Se produce o anume “spalare a sufletului” de gandurile negative sau de ranile sufletesti acumulate.
6.    De-a lungul perioadei stresante, indemnati-va sotia sa-si relaxeze muschii. Zece minute de utilizare a tehnicilor de relaxare pe scaun sau pe pat (respiratii profunde, incordarea muschilor capului etc.) fac uneori cat patru ore de somn adanc. Relaxarea revigoreaza creativitatea si forta, alunga gandurile negative.
7.    Convingeti-o pe sotia dvs. sa-si ia angajamentul ferm ca va incepe si va continua un program de exercitii fizice energice intr-un club de sanatate.
8.    Apelati la specialisti, daca sotia dvs. este deprimata timp de trei saptamani. Ajutati-l pe doctor in tratamentul recomandat sotiei. Incurajati-o  sa aiba rabdare cu dvs. pana cand veti stapani iscusinta de a o alina cu tandrete.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *