Sanatate

Fitness si sanatate

In ciuda multor presupuneri, cu care deja ne-am obisnuit, fitness-ul nu este doar un culturism cu greutati mai mici si rezultate pe masura. Se folosesc exercitii comune cu cele de la culturism, dar difera intensitatea si volumul cu care se lucreaza.

 

Fitness-ul inseamna conditie fizica si cuprinde: mers, alergare, pedalare, stretching, exercitii la diferite aparate, metode de relaxare si intinderi, toate efectuate sub indrumarea unui profesor de sport.

 

Cand se vorbeste despre efectele benefice ale fitness-ului, se face referire atat la modificarile pozitive din sfera psihica, cat si la influentele extraordinare pe care le exercita asupra unor boli, dintre care cele mai cunoscute sunt afectiunile lombare (discopatiile) sau endocrinologice si, mai ales, bolile cardiovasculare.

 

Fitness-ul poate fi atat un mod de a mentine starea de sanatate, cat si un sport de performanta. In acest caz, el este strans legat de agilitatea, puterea si viteza atletului. Conditia fizica buna se poate obtine prin activitate fizica regulata.

 

Efectele esentiale ale fitness-ului sunt imbunatatirea functiilor cardiace si respiratorii, cresterea flexibilitatii, cresterea fortei musculare si, nu in ultimul rand, a rezistentei organismului.

 

Efectuat ca o activitate pentru imbunatatirea starii de sanatate, fitness-ul reduce riscul atacurilor cardiace, cancerul de colon, diabetul sau a hipertensiunii.

 

Specialistii recomanda:
– activitate fizica de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana sau mai mult;
– exercitii fizice intense timp de 20 de minute pe zi, 3 zile pe saptamana sau mai mult.

 

Exercitiile fizice intense sunt cele care determina cresterea pulsului (alura ventriculara) la o valoare de peste 70 % din maximul ce poate fi atins. Sa nu uitam ca adolescentii si copiii trebuie sa aiba activitate fizica de cel putin o ora pe zi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *