Sanatate

Alcoolul si inima

Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu ideea ca o cantitate moderata de alcool ne face bine. Tot mai multe cercetari efectuate sustin aceasta idee. Multe studii au aratat ca barbatii si femeile care se abtin complet de la alcool sunt mai expusi aparitiei bolilor de inima decat cei care consuma cantitati moderate de alcool. Explicatia acestui fenomen ramane inca neclara, desi se stie ca alcoolul ridica nivelul lipoproteinelor de densitate mare (HDL), care sunt benefice sanatatii cu aproximativ 15 procente, si reduce tendinta de coagulare a sangelui. Totusi, consumul exagerat al alcoolului creste tendinta de coagulare a sangelui.

 

Beneficiile alcoolului. Consumul moderat de alcool este asociat si cu reducerea deceselor datorate oricaror cauze. El este asociat cu un risc mai scazut al infarctului, iar bautorii moderati, mai in varsta isi pastreaza o activitate mai buna a creierului si au oase mai groase decat antialcoolicii sau alcoolici inveterati.

 

Desi consumul moderat de alcool prezinta reale beneficii, oamenii de stiinta n-au putut inca stabili care este nivelul cel mai sigur. Un studiu danez recent a stabilit nivelul de la 1-6 unitati pe sapatamana, in timp ce unul american l-a stabilit la 10 unitati pe saptamana. In Marea Britanie, guvernul sugereaza o limita maxima de 28 de unitati pentru barbati si 21 de unitati pentru femei, desi multi doctori sunt de parere ca acest nivel sugerat de guvern este putin cam prea mare.

 

Nivelul optim de consum al alcoolului. In lumina acestor dovezi ce concluzii se pot trage? Un aspect incontestabil pare sa fie faptul ca consumul moderat de alcool protejeaza impotriva bolilor de inima si reduce rata mortalitatii.

 

Totusi, nivelul optim al alcoolului variaza probabil de la individ la individ. Mesajul universal valabil pare a fi urmatorul: consumati alcool la masa, impartiti cantitatea de alcool la o saptamana si evitati sa va imbatati.

 

Masurarea consumului de alcool. Consumul de alcool este masurat, de obicei, in unitati de alcool pe sapatamana, unde o unitate de alcool este echivalenta cu un pahar mic de vin, o singura masura (de un deget) de bautura spirtoasa sau de o jumatate de halba de bere (un pahar mic).

 

Atentie, la riscuri! Beneficiile pe termen lung ale consumului moderat de alcool nu se compara cu riscul asociat consumului iresponsabil de alcool:
– Nu consumati niciodata alcool, daca intentionati sa va urcati la volan sau sa operati cu o masinarie periculoasa.
– Consumul excesiv de alcool are consecinte inimaginabile asupra sanatatii, de la hipertensiune, la ciroza la ficat si cancer, precum si repercursiuni sociale si economice.
– Daca luati medicamente, cereti parerea doctorului cand doriti sa consumati alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *