Uncategorized

Filmul care a pus bazele cinematografiei clujene, adus acasa dupa 100 de ani

Primul film realizat la Cluj-Napoca, de Janovics Jeno, va fi celebrat intr-un eveniment-spectacol, “Janovics Jeno-100 de ani de la primul film clujean”. Ce a mai ramas din filmul “Manzul sarg”, 3-4 minute de pelicula muta, pastrata la Arhiva de Filme din Budapesta, ar putea fi vazuta de cinefili pentru prima data in ultimii zeci de ani.

Asociatia SHIFT-Transilvania Art Grup doreste sa aduca in prim-plan epoca de aur a inceputului cinematografiei clujene, al carei pionier este Janovics Jeno, care a infiintat prima casa de productie de film din Transilvania.

“Manzul sarg” este primul film realizat in Cluj-Napoca, in urma cu exact 100 de ani. Asociatia SHIFT-Transilvania Art Grup doreste sa organizeze anul acesta un festival-eveniment, in cadrul caruia va fi proiectat si o mica parte din pelicula, de cateva minute, cat a mai fost pastrata in arhive. Regizoarea Andreea Iacob, initiatoarea proiectului, spune ca spera sa obtina finantare pentru organizarea evenimentului.

Cu toate ca “Manzul sarg” ralizat de Janovics Jeno a fost produs in peste 130 de copii – potrivit istoricului de film Balint Zagoni – si a putut fi vizionat pana si in Japonia, din pelicula au mai fost salvate doar 3-4 minute. Lungimea originala a peliculei este de 1.540 de metri, si a fost filmata in Cluj-Napoca.

“Din fragmentul pastrat se poate vedea malul Somesului”, spune Balint Zagoni, care semneaza o carte despre filmul mut din Transilvania intitulata „Fabrica de filme din Cluj intre anii 1913-1920. O istorie în imagini”.

„Filmul spune drama unui cuplu tanar. Laci urmeaza s-o ia de sotie pe Erzsi, fiica lui Bakaj Andras, unul din bogatii satului. Înainte de nuntă, soseste acasă şi tatal lui Laci, eliberat dupa ce a facut 15 ani de inchisoare pentru omor. In final, adevarul iese la iveala: Bakaj Andras, tatal miresei, este adevaratul criminal. Cu toate acestea, Laci renunta la razbunare si tinerii se casatoresc”, arata Balint Zagoni.

Tragedia din timpul filmarilor

O intamplare tragica s-a petrecut in timpul filmarilor, relatata de presa vremii. Una dintre actritele care au jucat in film, Imre Erzsi, a murit inecata in Somes in timpul filmarii unei scene. Spectatorii aplauda de pe margine scena din barca si afla la sfarsit, cu stupoare, ca actrita chiar s-a inecat.

Din cele 60 de filme realizate intre 1913 si 1920 la Cluj, doar patru s-au pastrat in mare parte. Este vorba de “Escortata” (1914),  “Ultima noapte” (1917), “Batranul infanterist si fiul sau, husaru” (1917) si “Din grozaviile lumii” (1920).

“Speram sa obtinem finantare pentru acest proiect, asteptam raspuns de la trei institutii. Oricum, proiectul va avea loc, pentru ca este important ca clujenii sa stie despre inceputurile cinematografiei din orasul lor”, spune regizoarea Andreea Iacob.

De la Primaria Cluj-Napoca, Asociatia SHIFT – Transilvania Art Grup a cerut o finantare de 65.843 de lei pentru acest proiect. “Speram ca evenimentul sa se desfasoare la Cinema Arta, in care am gasit un partener”, mai spune Andreea Iacob.

Cine a fost Janovics Jeno

Janovics Jeno este considerat parintele cinematografiei clujene. Este un cunoscut om de teatru, fiind si director al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. Filmul Sárga csikó (Mugurul sarg) a fost realizat in colaborare cu casa pariziana de filme Pathé. In studioul sau din Cluj a invatat sa faca film si Michael Curtiz, regizorul celebrului film Casablanca (1942). Filmele turnate in studiourile lui Janovics nu aveau sonor, aveau o durata de maxim o ora si erau finalizate in cel mult doua-trei saptamani.

“In general, actorii din filme erau aceiasi actori ai Teatrului Maghiar din Cluj”, conchide istoricul de film Balint Zagoni.

Credit foto: „Fabrica de filme din Cluj intre anii 1913-1920. O istorie în imagini”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *