In vizor

Factura la căldură crește cu 15% pentru clujenii racordați la sistemul public de termoficare, chiar dacă Boc face pomeni. Primăria investește sume colosale în Termoficare Napoca

Emil Boc se încăpățânează să țină în viață Termoficare Napoca SA, deși costurile sunt uriașe, iar numărul de cetățeni abonați la sistemul public de termoficare este tot mai mic. Motivul ține, în mod sigur, de pomana electorală pe care o face Primăria lui Boc cu subvenția la factura de termoficare. Dă un ban din bugetul local în schimbul unor voturi. Cu tot cu subvenția dată de Primărie, factura populației crește. Mai mult, bugetul local va fi sărăcit în următorii zece ani prin investiții în modernizarea sistemului de termoficare. Deși Boc spune că în 2031 nu va mai fi nevoie de bani de la buget, adevărul este altul – în zece ani toate modernizările trebuie repetate (orice aparatură are o durată de viață limitată).

În ședința extraordinară de Consiliu Local de luni, 22 noiembrie, primarul Emil Boc a vorbit despre majorarea facturilor la căldură pentru populația racordată la sistemul public de termoficare și despre subvenția pe care o acordă Primăria pentru a menține prețurile în limite cât de cât normale pentru cei 21.000 de abonați care mai sunt acum. Ca să se limiteze la o majorare a facturilor cu 15%, Primăria trebuie să dea o subvenție de 46,6 milioane lei (aproape 10 milioane euro), față de 27 milioane lei cât dădea înainte de scumpirea prețurilor la utilități la nivel național. Practic, se pune o presiune extraordinară pe bugetul local. Boc, ca să țină în viață Termoficare Napoca SA, va interzice montarea de centrale de bloc și de apartament în viitoarele blocuri. Forțează astfel mâna dezvoltatorilor imobiliari să se racordeze la sistemul public.

„Prețul de producție în luna octombrie 2021 este de 455 lei, populația plătește 242 lei și ca să susținem acest preț plătit de populație de 242 lei din 455 lei, acordăm 27 milioane lei subvenție.

Din luna noiembrie, din cauza majorării la prețurile cu privire la utilități, prețul de producție este de 664 lei, iar populația va plăti 278 lei. Pentru a putea susține acest preț plătit de populație este nevoie de o subvenție de aproape 46,6 milioane lei. Este un efort uriaș, dar care face suportabilă plata cetățeanului și să pregătească investițiile viitoare în termoficare.

Pe lângă această subvenție acordată de Consiliul Local, atât cei din sistemul de termoficare cât și cei cu centrale de apartament beneficiază de un sprijin din partea statului de o diminuare a facturii între 10% și 100%, în funcție de venit. Deja avem peste 2500 de cereri depuse pentru acest sprijin”, a explicat Boc, în ședința de Consiliu Local.

Primarul a îndulcit situația disperată în care se află Termoficare Napoca SA prin comparația creșterii prețului la factură cu și fără subvenția de la Primărie. A comparat și prețurile din Cluj cu cele din două orașe mult mai mici și mai sărace decât Cluj-Napoca.

„Dacă nu am face nimic și Primăria nu ar acorda subvenție, prețul de factură la populație ar crește de 2,7 ori, adică cu 174%. Comparați 174% cu maxim 15% cât poate să însemne creșterea prețului la factură cu această subvenție de aproape 10 milioane euro”, a spus Boc.

Prețuri aprobate de ANRE cu privire la termoficare: Pitești se plătește 385 lei de către populație, la Drobeta Turnu Severin se plătește 372 lei.

În următorii zece ani, Primăria va băga foarte mulți bani în sistemul de termoficare, urmând ca din 2031 să se oprească din investiții. Aceasta doar în teorie. În zece ani, modernizările de acum vor necesita alte modernizări.

„Cei 10 milioane euro pe care îi pătim acum, în timp, după 2031 o să ajungem ca această subvenție să nu mai fie necesare. Dar pentru asta avem nevoie de investiții în perioada următoare și de atragere a fondurilor europene pentru susținerea sistemului de termoficare”, a conchis Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *