Din oras

EXCLUSIV. Bolnavii hepatici clujeni dau in judecata CAS si Agentia Medicamentului in cazul Pegasys

„Buba” Pegasys se sparge la Cluj. Aproximativ 80 de bolnavi de Hepatita din judetul Cluj si-au administrat doze contrafacute de Pegasys. Desi medicamentele au fost procurate din farmaciile din Cluj-Napoca, reprezentantii Colegiului Farmacistilor Cluj sustin ca nu vor retrage dozele suspecte de pe piata si-i sfatuiesc pe pacienti sa se adreseze Politiei.  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania se pregateste sa dea in judecata Casa Nationala de Asigurari (CNAS) pentru ca cei 80 de bolnavi clujeni care si-au administrat apa in loc de interferon si si-au pus in pericol viata prin intreruperea tratamentului, nu mai au dreptul sa primeasca alte doze compensate de Pegasys original. 

„Pacientii sunt cei care au de tras in urma neglijentei Agentiei Nationale a Medicamentului, dar si a CNAS. Ii dam in judecata! La Cluj sunt aproximativ 80 de pacienti care si-au administrat doze contrafacute de Pegasys. Acum, pe langa ca tratamentul lor a fost pus in pericol cu apa, Casa de Asigurari nu le mai permite sa se reinscrie pe listele pentru interferon desi ei nu au nicio vina si ii pune sa-si plateasca singuri dozele necesare. Tratamentul pe luna costa 1.000 de lei. E un caz clar de neglijenta pe care nu trebuie sa-l suporte tot pacientii. Ei sufera traume psihice”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, presedintele Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Stelian Marginean.

Pacientii hepatici din Cluj sustin ca si-au procurat dozele contrafacute de Pegasys din farmaciile clujene. Ei spun ca un tratament de 9 luni cu interferon poate sa se duca pe apa sambetei de la o singura administrare de produs contrafacut.

„Ganditi-va ca sunt cazuri de pacienti care au facut tratamentul bun 9 luni si in ultima luna si-au administrat produs contrafacut. Tot tratamentul se anihileaza in acest punct, iar pacientii trebuie sa treaca, din nou, pe listele de asteptare ale CNAS”, a aratat Marginean.

Potrivit Colegiului Farmacistilor (CF) Cluj, pacientii hepatici „doar suspecteaza” ca si-ar fi administrat doze contrafacute de interferon. CF Cluj insista ca va lasa dozele suspecte de Pegasys in farmacii, pentru ca nu a primit, in acest sens, o „instiintare oficiala din partea Agentiei Nationale a Medicamentului„.

„Pacientii nu au cum sa descopere daca dozele sunt contrafacute, pentru ca interferonul nu e Algocalmin sa-i vezi efectele imediat. Orice sesizare in acest sens trebuie sa fie facuta la Politie. Oficial, nu avem niciun comunicat al Agentiei Nationale a Medicamentului care sa ne oblige sa retragem dozele din seriile cu probleme. E un medicament obtinut legal, iar Colegiul Farmacistilor nu are dreptul sa-l blocheze pana la o instiintare oficiala din partea Agentiei Medicamentului sau de la producatori. Farmaciile nu au nicio vina ca medicamentul a intrat intr-un circuit legal. De la producatori am primit o atentionare ca s-a produs un accident in Europa, in luna septembrie”, a aratat presedinta Colegiului Farmacistilor din Cluj, Speranta Iacob.

Potrivit Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, in tara s-au vandut aproape 2.000 de doze contrafacute de Pegasys. Distribuitorii de medicamente sustin ca la ora actuala Politia, Procuratura si Agentia Nationala a Medicamentului fac investigatii.

„Dozele contrafacute sunt pe 3 loturi. Nu se retrage de pe piata medicamentul, insa pe toate seriile pot sa fie 2, 3, 10 cutii contrafacute si nu poti suspenda tot lotul. Roche a anuntat ANM in septembrie, insa e foarte greu sa depistezi cine a contrafacut medicamentul. Produsul are un regim special. Nu se poate desigila cutia, pentru ca atunci nu o mai achizitioneaza farmacia, iar ambalajul e identic cu originalul. Noi facem de fiecare data o receptie a medicamentelor, insa in interior, medicamentele nu se pot verifica”, a mentionat, pentru Ziar de Cluj, reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Silviu Ionita.

Distribuitorii de medicamente le dau dreptate pacientilor si spun ca nu e indicata intreruperea tratamentului.

„Nu e bine sa fie intrerupt tratamentul. Responsabilii trebuie bagati in puscarie, pentru ca nu te poti juca cu sanatatea omului”, a conchis Ionita.

Reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului nu au putut fi contactati pentru o pozitie in acest caz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *