Sanatate

Excesul de greutate si contraceptivele orale

Contraceptivele orale de astazi nu mai seamana deloc cu pilula excesiv de dozata de acum 20-30 de ani. Multi se intreaba daca ele pot face “duo” cu excesul de greutate; o analiza a pilulelor disponibile pe piata si influenta lor asupra greutatii corporale va poate da un raspuns.

 

Ce se afla intr-o pilula?

 

 

“Pilula” este un contraceptiv compus din doi hormoni sintetici: estrogeni si un progestativ. Acestia au avantajul ca blocheaza ovulatia, efect care nu se obtine cu ajutorul hormonilor naturali. Hormonii de sinteza din pilula sunt:

 

 
–    Etinil-estradiolul. Este indispensabil pentru mentinerea unui ciclu si a “menstruatiei” la fiecare 28 de zile. In caz de supradozare sau de dozare inadecvata organismului dvs., va puteti confrunta cu umflaturi ale tesuturilor, indeosebi ale sanilor, tulburari venoase si retentie de apa. Astazi exista o larag diversitate de pilule, cu continut mai mare sau mai mic de etinil-estradiol (intre 20 si 100 microgame per comprimat), astfel ca fiecare femeie poate alege, impreuna cu medicul sau, contraceptivul care i se potriveste.

 

– Progestativul. Contribuie la blocarea ovulatiei, pentru a evita sarcina. O pilula contraceptiva cu continut prea mare de progestativi poate determina cresterea apetitului si, in consecinta, a greutatii corporale.

 

Pilula ingrasa?

 

Toate femeile au tendinta de a incrimina pilula atunci cand se ingrasa, folosind-o drept tap ispasitor. Inainte de a o acuza insa de toate relele, sa vedem care este realitatea:

 

–    Pilula afecteaza retentia de apa. Este adevarat ca excesul de estrogeni (fie ei naturali sau sintetici) pot provoca o retentie hidrosodica (retinerea de apa si sare in tesuturi). La sfarsitul fiecarui ciclu, inainte de declansarea menstruatiei, va puteti simti umflata la nivelul gatului, al pleoapelor, al degetelor, dar si la abdomen, solduri, coapse, fese, si mai cu seama, la gambe. Dar aceste fenomene se produc si la unele femei care nu iau contraceptive orale. Discutati cu medicul pentru a va prescrie o alta pilula.

 

–    Pilula poate mari masa grasa de la nivelul coapselor, al soldurilor si feselor. Hormonii sintetici, care influenteaza enzima lipoproteina-lipaza si insulina, pot favoriza aparitia unor mase de grasime la persoanele predispuse la ingrasare. In acest caz, consultati-va medicul pentru a va recomanda un alt mijloc contraceptiv.

 

–    Pilula mareste pofta de mancare. Toate pilulele contraceptive, pe baza de estrogeni sau progesteroni, pot mari apetitul; de asemenea, risca sa provoace greata. Este bine sa stiti ca si la femeile care nu iau contraceptive pofta de mancare variaza pe perioada ciclului menstrual: aceasta este medie intre prima zi a ciclului si ovulatie, scazuta in perioada ovulatorie si mai mare in a doua jumatate a ciclului (dupa perioada ovulatorie pana la urmatoarea menstruatie). Administrarea de contraceptive orale tinde sa limiteze acest fenomen (oprind ovulatia) si sa regleze pofta de mancare. Pentru a nu lua in greutate, trisati: mancati alimente cu un redus continut caloric (morcovi, lactate cu 0 % grasimi etc.) si faceti miscare, multe exercitii fizice, pentru a inlocui masa corporala grasa cu masa slaba.

 

Totusi, ce pilula alegeti?

 

Exista o larga diversitate de pilule contraceptive. Schematizand, putem spune ca riscul de a lua in greutate este cu atat mai ridicat cu cat continutul in hormone de sinteza al pilulei este mai mare.

 

Pentru femeile care tind sa se ingrase cand iau contraceptive orale traditionale si sa revina la greutatea normala dupa aceea este recomandabila “micropilula”. Aceasta contine o doza scazuta de progestativi (in medie de 5 ori mai mica decat la “minipilule”) si nici un fel de estrogeni.

 

Micropilula este recomandabila femeilor carora le sunt contraindicate pilulele traditionale, din cauza de hiperlipidimie, diabet, hipertensiune arteriala, dar si motiv de crestere in greutate, umflarea tesuturilor sau retentie de apa.

 

Unicul inconvenient este acela ca micropilulele trebuie luate permanent, fara a le intrerupe in timpul menstruatiei (deci 28 de zile din 28 de zile), al absentei acesteia, al micilor sangerari intre menstruatii; de asemenea, trebuie luate la ore fixe, pentru a evita riscul unei graviditati nedorite.

 

Dar steriletul?

 

Steriletul este un mic dispozitiv fixat de medic in cavitatea uterina, pentru a impiedica darea ovulului fecundat. In general este confectionat din polietilena acoperita partial cu cupru. Este indicat celor care nu suporta, fizic sau psihic, pilula. Fixarea sa este neplacuta, dar nedureroasa, femeia putand sta fara griji dupa aceea timp de 2 pana la 4 ani.

 

Inconvenienetul steriletului (si al pilulei) este ca nu ofera protectie impotriva bolilor transmisibile sexual. Utilizarea prezervativului ramane obligatoriu pentru femeile cu mai multi parteneri. Iar steriletul mai are un dezavantaj: menstruatiile  pot fi mai abundente; in caz de hemoragie, consultati imediat medicul.

 

In mod curios, unele femei se ingrasa dupa fixarea steriletului. Medicii explica acest fenomen prin faptul ca, simtindu-se oarecum “incomplete”, “castrate”, ele compenseaza acest fapt mancand mai mult.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *