Sanatate

Ecranele computerelor si oboseala vizuala

Daca sunteti una dintre persoanele al caror numar este in crestere, pentru care  folosirea unui computer personal (mai bine zis scrutarea ore intregi al ecranului) puteti incepe sa suferiti de astenopatie sau oboseala vizuala.

 

Simptomele includ:

–    dureri, oboseala, arsuri, mancarimi sau uscaciune la nivelul ochilor;
–    vedere incetosata sau dubla;
–    vedere neclara la distanta dupa folosirea prelungita a monitorului;
–    dureri de cap si ceafa;
–    dificultate la schimbarea focalizarii pe monitor pe hartiile de pe birou ;
–    dificultate la focalizarea pe imaginea de pe ecran;
–    vizualizarea unei liziere sau a amprentei imaginii cand va indepartati privirea de monitor;
–    sensibilitatea crescuta la lumina.

 

Ameliorare

Astenopatia sau oboseala vizuala in legatura cu utilizarea VDT (Video display terminal) nu pare sa aiba consecinte grave sau pe termen lung, dar este deranjanta si neplacuta. Desi probabil ca nu poteti schimba toti factorii care pot cauza astenopatia, iata cateva cai prin care o puteti ameliora:

 

–    Schimbati-va rutina de lucru.

–    Luati pauze tocmai pentru a va odihni ochii. Indepartati-va ochii de la ecran si priviti la distanta sau la oricare obiect aflat la cativa metri distanta, timp de 10 secunde la fiecare 10 minute.

–    Schimbati ritmul. Incercati sa va miscati prin incapere cel putin o data la fiecare 2 ore, asigurand in acest fel odihna necesara atat ochilor, cat si corpului. Introduceti drept pauza de lucru la ecran alt tip de munca de birou, pe care ar fi bine s-o faceti stand in picioare.

 

–    Clipiti! Ochii uscati pot fi rezultatul utilizarii prelungite a computerului, mai ales de catre cei care folosesc lentile de contact. Unii clipesc doar o data pe minut cand lucreaza la computer. Normal este o data la fiecare 5 secunde. Clipirea mai putin frecventa inseamna mai putina lubrifiere prin lacrimi, determinand uscaciune, mancarimi sau arsuri oculare. Asa incat, clipiti mai des. Daca nici asta nu va ajuta, s-ar putea sa aveti nevoie de coliruri sau picaturi de lacrimi artificiale accesibile fara prescriptie medicala.

 

–    Inclinati capul in diferite pozitii. Daca e posibil, intindeti-va pe spate si inchideti ochii cateva clipe din cand in cand. S-ar putea sa nu doriti sa faceti asta la birou, riscand sa fiti acuzat ca dormiti in timpul programului.

 

Cunostiinte de ergonomie

Daca meseria va faceti sa va simtiti precum cocosatul de la Notre Dame, se pare ca aveti nevoie de un sfat ergonomic. Ergonomia studiaza in principal metodele de adaptare a muncii la muncitor. Daca lucrati la un computer, este necesar sa aveti cateva notiuni ergonomice de baza:

 

–    stati confortabil si drept. Evitati pozitia cu umerii lasati;
–    pozitionati claviatura la nivelul cotului sau putin mai jos;
–    asezati monitorul cat mai departe posibil, avand grija sa puteti inca citi textul;
–    verificati-va umerii din cand in cand. Sunt contractati? Relaxati-i.
–    Stati in picioare in timp ce lucrati. Folositi birouri inaltate pentru a lucra.

 

Toate componentele la locul lor:

Monitorul

Pozitionati-va monitorul la 45-75 cm distanta de ochi. Multe persoane prefera pozitionarea ecranului la un brat distanta. Daca trebuie sa va apropiati prea mult pentru a citi caracterele mici, ganditi-va sa folositi caractere mai mari pe ecran. Aceasta este, de obicei, adaptarea preferata la care se poate apela in procedurile de editare si la citirea paginilor de pe internet.

 

Marginea superioara a ecranului ar trebui sa fie la nivelul sau sub nivelul ochilor, asa incat sa va priviti usor in jos cand lucrati. Daca monitorul este prea sus, veti fi nevoit sa va inclinati capul pe spate si sa va uitati in sus la el, de aici vor rezulta dureri de ceafa si uscaciunea ochilor, pentru ca nu mai puteti inchide ochii complet cand clipiti. Daca monitorul este plasat pe dispozitivul central de procesare (Central processing unit – CPU), este bine sa pozitionati CPU pe o latura sau pe podea.

 

Praful de pe ecran reduce contrastul si poate contribui la aparitia de straluciri suparatoare sau de probleme de reflectare a luminii. Pastrati-l cat mai curat.

 

Claviatura

Plasati claviatura chiar in fata monitorului. Daca o plasati in unghi sau lateral, ochii dvs. vor fi nevoiti sa focalizeze separat, ceea ce-i va obosi.

 

Sursa documentara

Asezati materialul de citit si cel bibliografic langa monitor si la acelasi nivel, unghi si distanta. Astfel, ochii nu sunt intr-o permanenta adaptare in timp ce trec de la monitor la material.

 

Lumina amblanta (inconjuratoare) si stralucirile

Pentru a verifica daca lumina este prea stralucitoare, asezati-va in fata computerului avand monitorul inchis. Veti putea vedea lumina reflectata si imagini pe care in mod normala nu le puteti vedea – inclusiv propria persoana. Observati daca exista vreo stralucire intensa. Cele mai serioase probleme le pot da sursele de deasupra si din spatele dvs., inclusiv lumina fluorescenta si lumina solara.

 

Daca este posibil, plasati monitorul in asa fel incat sursele cu lumina cea mai stralucitoare sa fie de o parte si de alta, paralele cu axul privirii in monitor. Ar fi mai bine sa inchideti cateva sau toate luminile de deasupra capului. Daca n-o puteti face, inclinati putin in jos monitorul si veti putea reduce stralucirea. Un efect bun l-ar putea avea si inchiderea obloanelor sau jaluzelelor.

 

O alta optiune ar putea fi dotarea cu o sursa sau un ecran special pentru reducerea stralucirii, dar asigurativa ca nu sacrificati intensitatea culorilor deschise pe ecran. O lampa de birou ajustabila, a carei lumina nu va bate in ochi atunci cand priviti ecranul, poate reduce astenopia. In general, lumina inconjuratoare ar trebui sa fie mai intunecata decat albul cel mai intens de pe ecran.

 

 

Ochelarii

Corectia potrivita va poate ajuta. Daca purtati ochelari sau lentile de contact, asigurati-va ca dioptriile sunt potrivite pentru lucrul la computer. Majoritatea lentilelor sunt potrivite pentru citirea textelor tipaprite, dar s-ar putea sa nu fie optime pentru lucrul la computer. De exemplu, multi posesori de lentile bifocale isi intind gatul constant pentru a privi prin jumatatea inferioara a lentilelor, de aici rezultand dureri de ceafa si de spate. Ochelarii si lentilele de contact proiectate astfel incat sa focalizeze corect pentru munca de computer ar putea fi o investitie valoroasa.

 

Consulati un oftalmolog daca aveti : disconfort vizual prelungit ; o schimbare evidenta in acomodarea vizuala ; o vedere dubla.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *